Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam jestem nowy na forum więc jak coś złego napisze to z góry przepraszam, przechodzę do rzeczy tzn w tym roku zmieniam kocioł zasypowy firmy Viadrus na Defro bo podobno jeden z lepszych i moje pytanie brzmi jaka moc kotła wybrać bo byłem w sklepie firmowym "Defro" i moim zdaniem obsługa miała bardzo ograniczoną wiedzę jeden mówił tak a drugi inaczej, mój viadrus ma 32kw i według mnie moc była idealnie dobrana do mojego domu + - 320 metrów kwadratowych do ogrzania + boiler 300L jedna wersja pana z sklepu to że 30kw bedzie idealna a drugi minimum 40 kw a najgorsze że "Defro" między 30 a 40 KW niema za bardzo wyboru proszę fachowców o pomoc pozdrawiam.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Na pewno konieczna moc kotła pracującego bez przerwy jest niższa, niż pracującego cyklicznie. A o ile, to wyliczysz wg porady Kolegi wyżej - choć tu muszę ostrzec, że u mnie wyszło 14 kW, kupiłem 9 i jak dotąd przez 3 lata nigdy kocioł nie pracował na pełnej mocy.

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

Z kilograma 27MJ masz teoretycznie 7,5kwh.

27MJ/3,6 = 7,5kWh przy 100% sprawności.

Kotły retortowe mają średniorocznie sprawność na poziomie realnie max.70%-75% tj

27MJ/3,6 =7,5kwh*0,7= 5,6kwh . Taki jest uzysk z 1kg węgla.

Ile spalasz węgla w tej chwili? Możesz przyjąć pi razy oko, że średniorocznie na retorcie będziesz miał 10-15% większą sprawność.

Edytowane przez digi
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Oproci wiadrusu bedzie sprawnosc wieksza ponad 30%,bo wiadrus to rura w komin nawet z niedoskonalym spalaniem.Ja mialem dolniaka 24KW,sprawnosc dobra.Kupilem zamiast niego dla rady "fachowca"podajnik 25,wiecej,niž 15KW nigdy nie palil i spalam niemal o 1/3 mniej,niž poprzednio.Dla mnia podajnikowy kociol naležy kupic o 1/3 mniejszej mocy,niž zasypowy.Tež potrzebne dbac na moc palnika w nim zainstalowanym,bo producenci nie maja problemu instalowac palnik 25-30 KW w kotlu 15 KW i te problemy potym mamy my.W moim pro przyklad jest palnik z dužym paleniskem montowany tež w kotle 40KW.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
17 minut temu, bercus napisał:

bo producenci nie maja problemu instalowac palnik 25-30 KW w kotlu 15 KW i te problemy potym mamy my

Říkáš tu nejupřímnější pravdu

• Zgadzam się 1