Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Jest sobie prosta jak budowa cepa instalacja - 100% podłogówki, DeDietrich MCRIII 24 i iSense AD289. Dom bardzo dobrze ocieplony. I teraz ustawienia:

• strategia: czujnik zewnętrzny (czyli ustawienie temperatury na sterowniku tylko przesuwa w dół lub górę krzywą)
  • na iSense ustawiona stala temperatura 
  • na sterowniku mam na stale wyświetlana temperaturę żądaną przez sterownik
  • całość mam "oczujnikowaną" (bez ingerencji w kocioł / sterownik), wiec dokładnie wiem, jakie sa temperatury na wejsciu / wyjsciu i kiedy piec pracuje

Mam problem polegający na tym, że kocioł ma bardzo długie przerwy w grzaniu (czasem i 5-6 godzin) i przez to podloga w łazienkach robi sie chłodniejsza. Co zaobserwowałem:

• przez te kilka godzin przerwy pompka uruchamia się co jakiś czas
  • pompuje obiegi kilka minut, na termometrach pokazuje mi sie zasilanie i powrot około 20 stopni, kocioł wg wyświetlacza żąda 25-27.
  • piec sie nie uruchamia, mimo tego, ze ewidentnie temperatura wody w obiegu jest niższa (4-6 stopni) niż to, czego żąda kocioł
  • piec wcześniej czy później jednak zaczyna grzać.

Co tutaj sie dzieje? 🙂 Niby dzięki temu jest niższe spalanie, ale wolałbym te ciepłe podłogi. Tak rozbierając to na logikę piec - jeśli temperatura w obiegu jest niższa niż wynika z krzywej - powinien zacząć ją grzać. A nie zawsze to robi. 

Czy o czymś jeszcze zapomniałem? Jakiś mały "przełącznik" w iSense lub jakaś cyferka w parametrach kotła? 🙂 Może da się ustawić histerezę  między żądaną a zadaną przez krzywą?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)

Jest wyłączony. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Nie. Układ jest wyregulowany hydraulicznie raczej poprawnie. Jeśli piec grzeje to każde pomieszczenie jest dogrzane tak jak chce. Problem w tym, ze czasem robi sobie przerwę bez wyraźnej przyczyny i wbrew temu, co pokazują czujniki na powrocie / zasilaniu. Moim skromnym zdaniem to wina samego sterownika , a raczej jego ustawień 🙂

Skoro piec uruchamia pompkę, sterownik żąda dajmy na to 26 stopni, czujnik na powrocie pokazuje 20 stopni to chyba powinien zacząć grzać. A on sobie po 3 minutach pompkę wyłącza i tyle. Oczywiście zacznie grzać, ale powyższe robi w kółko kilkanaście/kilkadziesiąt razy zanim ruszy z palnikiem. Dlaczego?