Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. mam piec defro komfort eco 20 KW,z podajnikiem retorowym.po rozpaleniu pieca i uzyskaniu temp60*C.powtarzam na ręke,gdy przełącze piec w automat,temperatura spada i płomień niemoże się odbudować .wszystko chodzi dmuchawka na 9 biegu podajnik 15sek,czas przerwy podawania 45sek.płomień robi się coraz mniejszy węgiel gaśnie i piec też.nadmieniam że były ustawiane różne czasy pracy podajnika, dmuchawki,bł też serwis fabryczny,Defro ,za pierwszym razem piec wygasł po0,5 godz po odjeżdzie serwisanta,za drugim razem po6 godz piec padł.zmiana węgla nic niedła były próbowane 3 rodzaje,serwis przywjózł swój węgiel i nic.proszę o pomoc pozdr.skalmen

Opublikowano

kocioł się załącza tylko ma trudno sie rozbujać i w końcu zgaśnie.parametr podtrzymania 20min.były próbowane różne czasy z podawaniem i postojem i zawsze tak samo się kończy.temp spada ,płomień coraz mniejszy,wreszcie węgiel wpycha resztki żaru i tak w koło.

Opublikowano

jeżeli posiadasz sterownik st37 to są jeszcze tam opcje serwisowe wyłączając piecyk na O przytrzymaj opcje wyjście i trzymając włącz go i jest tam fajna opcja mianowicie opóżnienie nadmuchu w pracy w podtrzymaniu czyli jak włącza Ci się piec na podtrzymanie (podając węgiel) wiatrak działa i gdy już poda to wiatrak się wyłącza równo z podajnikiem a można go opóżnić tak a by po pracy podajnika podmóchał jeszcze np ze 3-4 sekundy dłużej

Opublikowano

Na początek proponuję:

- przede wszystkim nadmuch zmniejszyć co najmniej na 6/10 lub 5/10 doregulowując przysłoną by płomień był żółty(nie biały i nie czerwony)

- podawanie mniej a częściej np 7 na 28 - 30

- no i sprawa podtrzymania np 7s co 7 mi, ale najpierw uporządkuj go tak by nie gasł.

Opublikowano

Łączę się w bólu, wiem jak to wk......a ;)

Powodów na pewno może być masę i większość z nas na początku trochę "walczy".

Spróbuj może tak:

- bez ognia sprawdź jak silny jest strumień powietrza 5 z 10 to b. dużo (u mnie skala 1-99) i nigdy nie przekroczyłem 20-22 (np. na pellecie 5, obecnie 14) czyli u Ciebie do 2.

- spróbuj zdecydowanie mniejszy nadmuch np. 1 i próbuj w górę (włącz pompy, żeby móc dłużej obserwować),

- może polej delikatnie węgiel - na wiadro węgla szklanka wody

To tylko z moich doświadczeń po ostatnim zakupie opału

Nie poddawaj się trzymamy kciuki ;)

pzdr

j

P.S.

A nie rośnie Ci znacząco temperatura po osiągnięciu zadanej np. ustawiasz na 60, dochodzi do 60, i po paru chwilach masz około 70???? a później już zaczyna spadać?

Opublikowano

Napisz jakie masz parametry na kotle, jaki płomień, jak duży jest kopczyk na retorcie oraz wilgotność groszku.

To wszystko da się ucywilizować - walczę od tygodnia i z dnia na dzień są coraz lepsze wyniki.

Ważne by wyczaić w którą iść stronę i obserwować zmiany na kotle po zmianie parametrów i czy to jest zmiana w zamierzonym przez nas kierunku, a nie przypadkowo losowe działanie.

Opublikowano

Witam. Też uważam, że za mocno wentylator dmucha. Pęd powietrza wydmuchuje żar i schładza palenisko zanim dojdzie następna porcja groszku. Ja obecnie na sterowniku st37 mam nadmuch na 1 biegu ( skala od 1-6), i przesłone uchyloną na ok 2 cm. Musisz doprowadzić żeby był większy kopiec, jak się rozgrzeje to powstaje duży łagodny płomień. Ustaw podawanie ok. 1:3 (ja mam 8s/30s) obserwuj i nie ingeruj przez min. godzinę. Nawet jak spadną jakieś niedopalone węgielki, to póżniej skorygujesz. Zaczynaj od słabego nadmuchu. Węgiel potrzebuje czasu, żeby się mógł dobrze nagrzać i spalić. Pozdrawiam

Opublikowano

Witam.

Mam Defro od 3 lat, pierwsza zima poszła na testy i naukę. Też ze sterownikiem ST37.

Moja rada:

- dłuuuuugi czas podawania paliwa - na poziomie 30-40s (jaki węgiel?)

- czas przerwy na poziomie 2min. 30s do 3min.

- prędkość dmuchawy 2/6; zbyt silny podmuch robi przeciąg w piecu.

-czas przdmuchu 12-15 min. i tu problem- mianowicie przerobiłem przy dmuchawie klapkę zamykającą dopływ powietrza - u mnie po wyłączeniu wiatraka zostaje otwarta do ok 50%. Przy ciepłym kominie powstaje naturalny ciąg do podtrzymania paleniska. Przy sterowniku pokojowym trafiaja się wieczorem/w nocy przestoje po kilka godzin i działa podtrzymanie paleniska.

- w funkcji serwisowej ustawiłem wcześniejszy start dmuchawy o 5s przed podajnikiem.

Kilka parametrów technicznych:

Dom 250m/kw, w miarę nowy, CO - PEX/AL/PEX + PURMO temperatura noc -21st, dzień 23st, zawsze ktoś jest w mieszkaniu, CWU 140l. dla 5 osób.

Pierwszy sezon: 25-30 kg/doba markowy wędiel w workach

Drugi - testy i już jakieś rozsądne wyniki.

Ostatni sezon- 3200 kg przywieziony luzem ze składu po 730zł/t

Wytwałości w ustawieniach - Marek ;)