Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 3/4-drożny - Potrzebny ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i przechodze do rzeczy

Stara isntalacja , nowy piec , dołozony układ CWU, piec stalmark tłokowy,ST 37 , pompy co i cwu.

W instrukcji pieca przeczytałem że instalacja ma zawierać taki zawór (3 lub 4 drożny) ale instalatorzy mnie skwitowali ze uklad cwu go zastępuje. Jakoś mi sie nie wydaje no ale odpowiedzi jasnej nigdzie znaleźć nie umie dlatego pytam.

Opublikowano

Lepiej upewnij się czy rezygnując z montażu zaworu 4-d( lepszy ) przypadkiem nie rezygnujesz z gwarancji na piec. Odpowiednio włączony układ ładowania CWU może go zastąpić ( chodzi o podniesienie temp. powrotu pieca ) ale może okazać się że w przypadku awarii pieca jakiś "SERWISANT" stwierdzi że przyczyną był brak owego zaworu.

Opublikowano

w samej karcie gwarancyjnej pisze tylko praca kotla powyzej 55st o samej zas konieczności isntalacji zaworu pisze w instrukcji - instalacja. Będę sie musił skonsultować z producentem.

Nie mniej nie o sama gwarancje mi chodzi bo zakldajac ze bedzie chodził cały rok niesądze że skoroduje przed gwarancja. Chodzi o utrzymanie samej temperatury na piecu przez uklad CWU - temepratura CWU musiala by być z 60 stopni - nie wiem czy to nie zadużo..

Opublikowano

czy instalacja jest grawitacyjna i czy ma jakies głowice na grzejnikach lub inny sposób regulacji?

Opublikowano

to załoz sobie zawór dla świetego spokoju i wstepnej regulacji a na kotle utrzymuj min 55st i bedzie git

a i zawór ma pracowac w pełnym przepływie na grzejniki

Opublikowano

sam to sobie moge a instalacja jest praktycznie zrobiona - tylko uklad CWU wymaga dokończenia .

Ale zgodze się - to jest jednorazowy wydatek i święty spokoj . Mam nadzieje że producent powie że jest konieczność instalacji takiego zaworu...

Opublikowano

to jesli masz na ukońcZeniu a masz mozliwosc zamontowania głowic na grzejnikach to zamontój

Opublikowano
Lepiej upewnij się czy rezygnując z montażu zaworu 4-d( lepszy ) przypadkiem nie rezygnujesz z gwarancji na piec. Odpowiednio włączony układ ładowania CWU może go zastąpić ( chodzi o podniesienie temp. powrotu pieca ) ale może okazać się że w przypadku awarii pieca jakiś "SERWISANT" stwierdzi że przyczyną był brak owego zaworu.

yozik nie strasz ludzi

to tylko cwani producenci obarowuja warunki gwarancji takimi zapisami zeby odrzucac reklamacje

jeszcze 2 lata temu Stalmark nic nie pisał w gwarancji o koniecznosci montowania mieszaczy , jedynie zalecał do regulacji tem wody wyjsciowej na c.o. i temp min PRACY kotła 50 st C

Opublikowano

no niestety teraz niby wymagaja (dzwonilem powiedziano mi ze taki zawór jest wymagany) , choc w samej karcie nic nie pisze ... wiadomo imm wiecej powodow dla ktorych mozna odmowic serwisowania tym lepiej.

Opublikowano

masz karte gwarancyjna ? umiesz czytac?

jak nie napisane to nie ma wymogów , a na gebe to jak sie komu spodoba tak gada

a co ty chcesz aby ci serwisowali przy takim piecu ??

chyba nie myslisz ze na gwarancji bedą ci go czyscic z sadzy

a tak sie wszyscy trzesa o ta gwarancje , za 4 lata to nie zgnije a jesli tak by sie stało to trzeba sie mocno starac aby przerdzewiał

• 2 tygodnie później...