Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam dylemat. Walnęła mi wężownicą w zasobniku CWU. Posiadałem Galmetu z podwójną wężownicą, w ociepleniu kół. kremowego. 

Pierwsze pytanie o otulinę zbiornika. Jaką wybrać, jasną czy ciemną, która skuteczniejsza.

Drugie pytanie o klasyfikacje producentów. Rozważam Galmet, Kospel i Elektrometr.

Trzecie, typ zasobnika. Z podwójnym płaszczem czy jednak z podwójną wężownicą.

Z płaszczem mam Elektrometr w korzystnej cenie, lub Galmeta, ale tu mam późną wątpliwość, czy sprzedawca nie wprowadza mnie w błąd.

Galmet SG-BW 29-144700 sprzedawca uważa, że jest z płaszczem wodnym a ja twierdzę, że on po prostu nie ma tylko wężownicy. Do tego w karcie katalogowej nic nie piszą o podwójnym płaszczu. W opisach spotkałem się z tym, że można go podłączyć do podkowy np. kuchennej.

Naprawdę fest się pogubiłem w tym wszystkim. Może ktoś pomoże. Zbiornik 140L wiszący poziomo gamlet, taki miałem. Korci mnie jednak zamontować dwupłaszczowy. Niestety, ale na chwilę obecną, zablokowałem się na wszelkie droższe zbiorniki z powodów inwestycyjnych, na co najmniej dwa miesiące.

Z góry dziękuję.

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano (edytowane)

Galmet SG-BW 29-144700 nie jest dwupłaszczowy lecz z "wężownicą" typu U ( nie jesr spiralna).

Jeśli szukasz  niedrogi i dwupłaszczowy zastanów się nad TAKIM

14 minut temu, PrzeMal napisał:

Pierwsze pytanie o otulinę zbiornika. Jaką wybrać, jasną czy ciemną, która skuteczniejsza.

Jak najgrubszą.

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano (edytowane)

Rozważam właśnie ten zbiornik, tyle że nie znam go a i opinii o nim raczej nie znalazłem. Rozwiązałem Galmet i Kospel wraz z Elektrometrem. 

Co do zbiornika który wymieniłem, to on wogóle nie ma żadnej wężownicy wg katalogu...

Nie wiem tylko czy warto ładować się w ten z Elektrometrem, bo muszę przerobić wejście i wyjście, jak będzie wężownicą to nic nie robię, więc pytanie czy warto się w to bawić...

Edytowane przez PrzeMal
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, PrzeMal napisał:

jak będzie wężownicą to nic nie robię,

Tu jesteś w błędzie. Nawet kupując taki sam zbiornik, tego samego producenta kilka lat póżniej może być np. inny rozstaw króćców wężownicy.  

13 godzin temu, PrzeMal napisał:

Co do zbiornika który wymieniłem, to on wogóle nie ma żadnej wężownicy wg katalogu...

Ma wężownicę typu "U". Nie jest to typowa podwójna wężownica ( wymiennik biwalentny) lecz  jedynie podwójnie wygięte "U".

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano (edytowane)

Wg informacji producenta i kart katalogowych,jeśli miałem we/wy do CO 280mm to nadal jest to 280mm

Różnica może być z wyjściem na wodę już użytkową, ale to jest bez problemu dla mnie do ogarnięcia.

W podanym zbiorniku nie ma nic, jest pusty, co potwierdza karta katalogowa, więc ten odpada. 

Po przespaniu się z problemem, jednak kupuje używkę, bo za dwa lata zakładam PC więc szkoda wyrzucać kasę skoro używkę 6 cio letnią kupię za 200zł.  i pasuje plug end play.

Pozdrawiam i kończę temat.

PS

pomyłkowo wbiła się zła cyfra. Chodziło o zbiornik 20-144700 sorki

1876426229_SGBW80-140.png.50161c11f32d31fc0da4ae2143815382.png

Edytowane przez PrzeMal
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, PrzeMal napisał:

Wg informacji producenta i kart katalogowych,jeśli miałem we/wy do CO 280mm to nadal jest to 280mm

Mimo to nie zawsze tak jest  Przerabiałem juz to.

Ty szukasz WYMIENNIKA, a to co podałeś to jest ZASOBNIK. 

Edytowane przez gmaj22