Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tech st-976 praca standard ustawienia

arthek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bardzo się orientuję w sterowaniu TECH'a ( sam mam Pluma  ecomax920touch) dlatego potrzebuje informacji.

Znajomy ma sterownik Tech'a , który pracuje  w trybie standardowym - pracuje z moca min i max.

Kocioł pracuje od histerezy kotła .Zadana na 69 stopni , histereza 17 stopni. Na 2 stopnie  przed temp zadaną kotła   kocioł chodzi na mocy maksymalnej , potem przechodzi na moc minimalną, jak przebije zadaną o 4 stopnie to się wygasza.Ponownie rozpala się przy 52 stopniach.

Kocioł obecnie stoi maksymalnie 20-35 minut , ze względu na nieocieplony 160m2 dom.

W związku z tym ,że kocioł krótko stoi i dość często się rozpala, chciałym go ustawić tak aby pracował ciągle bez wygaszania, mysle że przy słabo ocieplonym domu będzie to bardziej ekonomiczne.

Problem jest taki że w sterowniku TECHA jest tak , ze do 2 stopni przed zadaną pracuje z mocą max i potem przechodzi na moc minimalną i nie nadąża wyhamować i się wygasza.

W Plumie w pracy "standardowej" jest możliwość ustawienia dwóch histerez mocy H2 i H1 i dzięki temu można sobie ustawić progi temp zadanej przy których kocioł ma hamować z mocą duzo wcześniej i w efekcie kocioł nie przebija temp i się nie wygasza.

I pytanie jest takie : CZy w TECHU st-976 też można ustawić żeby z mocy MAX przechodził na moc MIN nie dwa stopnie przed zadana tylko np 10 stopni wcześniej ?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks

14 minut temu, arthek napisał:

Znajomy ma sterownik Tech'a , który pracuje  w trybie standardowym - pracuje z moca min i max.

W trybie automatycznym będzie działać o histerezy H2 i H1

Edytowane przez bioly

To przestawia się w menu instalatora ? kod wejscia 1410 ?

Nie znam tych Tech i kodów, ale w menu głównym chyba też są ustawienia trybu pracy, jak nie to w tym instalatora na pewno 

Sprawdzałem, w menu głównym sa tylko do wyboru dwa tryby pracy : praca ręczna i praca standardowa.

Nie ma ani trybu PID ani Automatycznego.

Możliwość zmiany tego pewnie jest w ustawieniach serwisowych albo instalatora.

Druknąłem sobie z neta instrukcję obsługi tego TECHA st976 ale nic tam nie ma o histerezach H1 i H2 .

Moze ktoś się wypowie kto dobrze zna ten sterownik ?

Edytowane przez arthek
doipsanie zdania

Mam innego techa, ale tryb palenia dotyczy rusztu awaryjnego. Natomiast to jest w menu instalatora/wybór PID 

Natomiast żadnych histerez w PID ustawić u mnie nie można.

Edytowane przez HarryH

Jakiej firmy kocioł? Bo instrukcje różnią się pewnie producenci kotłów wrzucają swoje softy

np tu https://kotly-wozniak.pl/wp-content/uploads/instrukcja-sterownika-tech-ST-976-venma.pdf str 10 jest info o trybach standard, automatyczny i Pid

Kocioł to KAWAH BIOPELL 15KW

Mam ściągniętą tą instrukcję , ale tam nic nie ma na temat ustawiania progów H2 i H1 w dochodzeniu do temp zadanej.

Wyglada na to ze w TECHU  , przejście z mocy max na min na 2 stopnie przed zadana jest wartością stałą , no chyba ze jest mozłiwość edycji w menu serwisowym.

Edytowane przez arthek

Nie chcę mu obcinać mocy max bo  kocioł ma tylko 15KW a dom ponad 160m2 i jest nie ocieplony.

CWU jest chyba 150 L  grzane wężownicą i boję się że przy większym mrozie może braknąć mu mocy...

Tym bardziej, że obecnie jak kocioł pracuje na mocy max i chodzą obie pompy CO i CWU  do temp kotła  praktycznie stoi w miejscu dopóki nie nagrzeje CWU

Edytowane przez arthek

Pobawię się i zobaczę.

Menu serwisowe 5162, następnie parametr 'odległość od zadanej' , standardowo 2 stopnie, czym więcej tym szybciej będzie przechodził z max do min. 

O taką odpowiedź mi chodziło , dzięki