Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Cwu A Oszczedności

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeglądając forum natknąłem się na temat związany z poborem energii elektrycznej przez instalacje oparte na kotłach z podajnikiem. Z zawodu jestem monterem aparatury RTV bardziej znany, jako mechanik RTV życie swoje i w hydraulika bawię się, dlatego że prowadzę firmę budowlaną w Holandii i tak jakoś wyszło ze trzeba było się nauczyć i tego fachu. Nie mam żadnego doświadczenia z polskimi instalacjami. Montuje przeważnie piece gazowe firmy Nefit w nich jest jedna pompa i zawór 3D, który przełącza wodę w razie potrzeby na C.W.U. ( CWU ma zawsze pierwszeństwo) Przegladałem trochę instrukcji technicznych pieców retorowych np. w piecu Ling duo znalazłem takie zdanie „możliwość przygotowania c.w.u. w zasobnikowym podgrzewaczu z regulacją ze sterownika kotłowego „

Skoro można sterować pompą CWU to czy nie można by było wyeliminować tą pompę a zamiast niej wstawić zawór 3D. Te parędziesiąt wat pobieranych przez pompę to niby nie wiele, ale pomnóżmy to przez lata… Coś mi się zdaje ze to kwestia czujnika temperatury wody i dobrania odpowiedniego procesora, który by było można tak zaprogramować by sterował tym zaworem 3D i w razie potrzeby przełączał wodę z grzejników itd. na CWU.

A może jest już coś takiego tylko ja nic nie znalazłem jeszcze na ten temat na tym forum.

Opublikowano

To wszystko prawda - generalnie sterowanie w takich sterownikach jest przeznaczone do pompki obiegowej, która załączy się w przypadku ustalenia się warunków zadanych. ale można to z powodzeniem wykorzystać do odpowiedniego sterowania zaworu - inna rzecz jest taka, że jest problem z priorytetem CWU.

Generalnie nic nie stoi na przeszkodzie aby wyeliminować jedną pompkę, można to zrobić na wiele sposobów, wykorzystując sam sterownik pieca. - bez względu na jego priorytety.

Ja borykam się z ekonomicznym problemem sterowania z jednego miejsca kilku systemów, w tym podłogówki, CWU, kominka, pieca gaz, kominka i pieca na paliwo stałe. Jestem już bliski sukcesu przy zastosowaniu PLC (naprawdę tanio! ;) jeszcze kilka prób i powinien być gotowy dość uniwersalny sterownik.

Pozdrawiam,

Opublikowano
np. w piecu Ling duo znalazłem takie zdanie „możliwość przygotowania c.w.u. w zasobnikowym podgrzewaczu z regulacją ze sterownika kotłowego „

Skoro można sterować pompą CWU to czy nie można by było wyeliminować tą pompę a zamiast niej wstawić zawór 3D. Te parędziesiąt wat pobieranych przez pompę to niby nie wiele, ale pomnóżmy to przez lata… Coś mi się zdaje ze to kwestia czujnika temperatury wody i dobrania odpowiedniego procesora, który by było można tak zaprogramować by sterował tym zaworem 3D i w razie potrzeby przełączał wodę z grzejników itd. na CWU.

A może jest już coś takiego tylko ja nic nie znalazłem jeszcze na ten temat na tym forum.

Ale właśnie w piecach LING jest to rozwiązane. W przypadku zapotrzebowania na ciepłą CWU wyłączane są pompy CO a włączana jest pompa CWU. Po osiągnięciu zadanej temperatury w zasobniku następuje proces odwrotny. Ciepła woda ma zawsze priorytet. Nie ma sensu wymyślania koła na nowo.

Opublikowano

a na czym ta oszczednosc miałby polegac

jakby nie patrzec to pompa od cwu normalnie jest wyłaczona w momencie zapotrzebowania sie włacza skolei pompa od CO jest wyłaczona czli wynikowo ilosc mocy przy grzaniu jest taka sama bo zawsze pompa jakas pracuje a dla czego nie zawór dlatego ze zawór z siłownikiem 3 połozeniowym potrzebuje 3 przewodów i odpowieniego wysterowania a sam zawór to koszt min 500zł natomiast montując pompe to w 300zł sie miscimy a sterownik bezposrednio radzi sobie z pompą

a w kotłach gazowych tak sie robi ze wgledu na zbyt mało mijsca na tego typu rozwiązania kilku pompowe