Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak to możliwe, że macie gaz i piec na paliwo stałe jednocześnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kocioł na ekogroszek, instalacja grawitacyjna z dołożoną pompką, otwarta.
Zrobiłem przyłącze gazowe do granicy działki i latem miałem przechodzić na gaz.
Ponieważ gaz tak drożeje, zastanawiam się nad rozwiązaniem, o którym pisze wiele osób,
że co prawda mają gaz, ale w razie czego trzymają też kopciucha, piec na ekogroszek lub drewno.

Też bym tak chciał, ale zastanawiam się, jak to jest możliwe. Przecież przy gazie potrzebna jest
ciśnieniowa instalacja zamknięta, a przy paliwach stałych bezciśnieniowa otwarta.

Czy ci ludzie mają jakąś sprytnie zrobioną instalację, że mogą poprzestawiać jakieś wajchy
i z instalacji zamkniętej zrobić otwartą i na odwrót?
A może to tylko jacyś gawędziarze?

Słyszałem o piecach na gaz do instalacji otwartych, ale to chyba rzadkość?

I wreszcie, co może mi zrobić PGNIG, jeśli jednak nie przejdę na gaz? Za przyłącze do granicy
działki już im zapłaciłem. Teoretycznie mam ruszyć z odbiorem gazu w lutym, na co nie ma szans.

• FFF2017XA zmienił(a) tytuł na Jak to możliwe, że macie gaz i piec na paliwo stałe jednocześnie?
Opublikowano

Wymiennik płytowy i połączenie otwartej i zamkniętej. A żeby mieć oba kotły jednocześnie,to nie możesz wziąć "dofinansowania" na wymianę kopciucha ...

Opublikowano

Można nawet i bez wymiennika oba kotły w jednej instalacji zamkniętej lub otwartej (jak komu wygodnie). Do otwartej kocioł gazowy np. ACV i po sprawie, zamknąć też można, ale wówczas należy zastosować stosowne zabezpieczenia wg norm oraz urządzenia schładzające.

• 2 lata później...
Opublikowano

FFF2017XA ja mam prawie tak samo jak Ty. Wniosek o przyłącze rozpatrzony i umowa do podpisania. Jeżeli w roku 2025 wycofają dofinansowanie do instalacji gazowej, to zostawiam kocioł na ekogroszek i robię proste włączenie kotła na gaz. Układ zamykam tylko z grupą bezpieczeństwa na powrocie i zaworem bezpieczeństwa na zasilaniu. Wymagane zabezpieczenia, tylko jaki z nich pożytek kiedy przy braku zasilanie nie masz wody??. Jakie jest realne zagrożenie przy kotle na ekogroszek, przy braku zasilania???? Żadne, bo jak wygaszam kocioł, to wyłączam zasilanie i co z tej garstki węgla na palniku może się wydarzyć?. Jedyne realne zagrożenie wg, mnie, to awaria czujnika temperatury kotła, czy jego wysunięcie z kapilary w kotle (taki przypadek opisywał kiedyś serwisant na forum esterownik). Prosty termostat, na zasilaniu, w razie wzrostu temperatury wyłączy kocioł. Kosztuje 70 zeta i mam podwójne zabezpieczenie. Ja to tak zrobię.