Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

W sterowniku Techa mam jedną z opcji dot. zaworu mieszającego: "minimalne otwarcie zaworu", która wyrażona jest w procentach. Chciałbym się dowiedzieć w jakim celu lub w jakich sytuacjach należy ustawić minimalne otwarcie no i ile ewentualnie powinno wynosić? Do tej pory na obiegu podłogówki miałem ustawione minimum 2%, ale zauważyłem, że gdy system jest dogrzany i zawór się domyka na te 2%, to i tak potrafi podnieść temperaturę obiegu (wydawałoby się: co to jest 2%?). Teraz zmieniłem na 0, więc całkowicie zamyka obieg (oraz wyłącza pompę) po dogrzaniu i zastanawiam się czy tak może być? Mogę prosić o wyjaśnienia? 

Opublikowano

Stosuje się to z powodu niedokładności pracy siłownika względem rzeczywistej pozycji zaworu. Generalnie nie ma znaczenia wartość otwarcia w procentach, bo w rzeczywistości interesuje nas temperatura, do której dąży sterownik/siłownik/zawór. Może się okazać, że gdy sterownik wysteruje siłownik na np. 10%, ten ustawi zawór na rzeczywiste np. 1% albo nawet całkowicie go zamknie. I tutaj jest zabezpieczenie żeby nawet w przypadku niedokładności, zawór nie został całkowicie zamknięty. Obieg podłogówki powinien pracował cały czas.

Opublikowano

Zawory z racji swojej konstrukcji najlepiej reguluja w zakresie 20-80%. Wszystko ponizej i powyzej jest obarczone niedokladnoscia i albo brakiem reakcji albo przeregulowaniem.

Dlatego wazne sa pozostale parametry instalacji jak temperatura i przeplywy aby trafic w te widelki.

Opublikowano

Dlatego zamiast ruszać nastawy zaworu, lepiej zmniejszyć przepływ i/lub temperaturę za zaworem. 

Opublikowano

Dziękuję za wyjaśnienia. Wobec tego pozostawię jakiś procent minimalnego otwarcia, natomiast na regulatorze mam ustawione tak, że po osiągnięciu zadanej temp pomieszczeń, obieg zmniejsza swoją temperaturę bodajże o 1-2 stopnie. 

A korzystając z okazji i żeby nie tworzyć nowego wątku: teraz, gdy zrobiło się cieplej i są mniejsze straty, mój kocioł włącza się, dogrzewa kilka minut i wyłącza. I tak ok. 10 razy na dobę. Czy jest to w miarę w normie czy możemy już mówić o taktowaniu? I ewentualnie jak poprawić tę sytuację? Zmniejszyłem już temp. na kotle do 39 stopni (mniej nie mogę, bo jeden z obiegów obsługuje grzejniki - 37 st na nie) oraz obniżyłem maksymalną moc palnika z  35 do 30%. Co mogę jeszcze zrobić? Dalej obniżać moc? A może jest to ok i za bardzo kombinuję?

Opublikowano (edytowane)

Widocznie zbyt wysoka moc minimalna kotła, która jest i tak zbyt duża przy obecnych warunkach. 

Przede wszystkim, to wiemy jaki masz sterowwnik, mieszacz, a nie wiemy podstawowego: jaki kocioł?

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Niestety moc minimalna jest już ustawiona na możliwe minimum - 9%. Kocioł Vitodens 050W, 25kW - pewnie za mocny na moje potrzeby, jak 80% instalacji w polskich domach 😉

Obecnie kocioł pracuje na modulacji 13% i nie wyłączył się od godziny. Jest trochę wietrznie - może będzie dzisiaj lepiej.