tofikowski Opublikowano 22 Grudnia 2021 #1 Opublikowano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Witam, kocioł taki jak w tytule, na ekogroszek, do ogrzania 220 mkw ocieplone styropianem 15, na poddasze wydmuchana welna. Na zasilaniu co zamontowany zawór 3d z silownikiem +pompa na stałe wlaczona, założony bypass wyjście z pieca - powrót z pompą, osobny obieg na cwu z pompą która załącza się w celu dogrzania bojlera do 50°C, histereza 2°C. Założony regulator pokojowy dwustanowy i pogodowa. Kocioł pracuje w pid z temperatura zadana 62°C i nierzadko przebija ja, sięgając prawie 80°C. Czy ustawienie pompy cwu żeby stałe pracowała i nagrzewała bojler do temp na kotle rozwiąże ten problem? Ponadto mam pytanie o zawór 3d - przy wartości otwarcia w przedziale 40-60% wydobywa się z rur taki jednostajny szum. Nie jest on przeraźliwie głośny, jednakże na tyle silny że potrafi utrudnić np zasypianie, co może być tego przyczyną? Zapraszam do wypowiedzi i z góry dziekuje Edytowane 24 Grudnia 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
gersik Opublikowano 23 Grudnia 2021 #2 Opublikowano 23 Grudnia 2021 8 godzin temu, tofikowski napisał: Ponadto mam pytanie o zawór 3d - przy wartości otwarcia w przedziale 40-60% wydobywa się z rur taki jednostajny szum. Zdjęcia instalacji. może jest zawór źle zamontowany. 8 godzin temu, tofikowski napisał: Założony regulator pokojowy dwustanowy i pogodowa. Kocioł pracuje w pid z temperatura zadana 62°C i nierzadko przebija ja, sięgając prawie 80°C. Może wyłącza pompę i kocioł siłą rozpędu przegrzewa gdy pokojówka wyłączy kocioł. Cytuj
tofikowski Opublikowano 23 Grudnia 2021 Autor #3 Opublikowano 23 Grudnia 2021 (edytowane) Pompą na co chodzi non stop. Zdjęcia zaraz podeślę, wracam z pracy Edytowane 24 Grudnia 2021 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi