Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie ogrzewanie do mieszkania 100m² w starym budynku 6 rodzinnym.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam nadzieję, że piszę w odpowiednim dziale. 

Przeprowadziłem się właśnie do mieszkania które zostało po mamie.Jest to stary blok 6cio rodzinny.Budynek zostało ocieplony styropianem z zewnątrz i odnowiony.Moje mieszkanie znajduje się na parterze i jest ogrzewane za pomocą starych pieców.Mieszkanie jest 4 pokojowe ,przedpokój, kuchnia i łazienka razem 100m².W każdym pokoju jest piec,co daje 4 piece na mieszkanie.Budynek jest podpiwniczony,moja piwnica znajduje się pod jednym z pokoi.Woda ogrzewana jest z bojlera na prąd.Moje pytanie brzmi,jaki rodzaj ogrzewania byłby najlepszy i najbardziej oszczędny w tym przypadku a zarazem w miarę możliwości mało upierdliwy.

Opublikowano

Chyba najlepszym dla ciebie rozwiązaniem byłby pelleciak,czysto, ustawiasz raz sterowanie i cały sezon spokój.Poczytaj na forum kotły pelletowe.

Opublikowano

Oczywiście jest możliwość podłączenia również cieplej wody peleciaka?

Opublikowano

Taki piec może stać w piwnicy?W jakich kwotach mniejwiecej rozglądać się za takim piecem, żeby nie był gówniany za przeproszeniem.

Opublikowano

Może stać w piwnicy, wybierz jak najprostszy bez żadnych mechanizacji typu samoczyszczący palnik i będziesz zadowolony.Ja taki posiadam i jest git.Nie wierz w to jak piszą ,że kocioł drogi samoobsługowy jest bezproblemowy i mniej spali opału.

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Z trzech stron masz izolację sąsiedzką. A dom po mamie pewnie i tak do remontu. Jeśli masz gdzie zamontować i jak rozprowadzić, pomyśl nad klimą nastawioną na grzanie. Zimą grzeje, latem chłodzi i bezobsługowe. Nie chciałbym mieszkać w takim budynku, ale gdybym musiał, to nie brałbym niczego innego pod uwagę. 

Edytowane przez der
Opublikowano

No ale nie wiem czy klima umieszczona w jakimś pomieszczeniu dogrzeje wszyskie pomieszczenia.

Opublikowano

Napisałem. I jak rozprowadzić. Hasło klucz klimatyzator kanałowy. 

Opublikowano

No tak, to teraz mu namieszałeś w głowie .Teraz musi dużo czytać i się dokształczać.

Opublikowano (edytowane)

Pelet jest spoko. Czysty. Popiołu symbolicznie. Ale trzeba nosić, magazynować. Piwnica zwykle duża nie jest. A worki spore objętościowo. W dodatku cena poszła w górę do absurdalnego poziomu. Zrównując się z ekogroszkiem mając o 30 procent gorszą wartość energetyczną. Owszem, dobry piec na pelet może dać niższe straty. Ale nadal drogo. Bo piece też tanie nie są. Prąd też w górę. Ale z klimy przy COP w okolicy 3 i tak o 2/3 mniej. Poza tym piecem się latem nie schłodzisz. A w takich klockach latem zwykle zaduch. 

Do wody w takim wypadku pompa ciepła CWU. Możesz nawet postawić ją w piwnicy. Pod warunkiem że masz jak rury wyprowadzić wentylacyjne z niej. Gówniana posłuży z 6 może 7.  W porównaniu do grzania bojlerem spłaci się po 3 latach. Dobra podziała z 10 ale spłaci po 6. Bo kosztować będzie dwa razy tyle. A po tym czasie pewnie technika pójdzie do przodu. Raczej nie warto. 

Edytowane przez der
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, der napisał:

Zimą grzeje, latem chłodzi i bezobsługowe.

Z tym, że takie systemy działają do -15 stopni. Dlatego też nieodzownym byłoby zamontowaniem chocziażby piecyka z płaszczem wodnym i całej instalacji grzejnikowej. A przy takiej klimie i tak pozostaje kwestia CWU.

Godzinę temu, der napisał:

Napisałem. I jak rozprowadzić. Hasło klucz klimatyzator kanałowy. 

Przy takich rozwiązaniach dużo prościej zamontować multisplit.

Edytowane przez Outsider
Opublikowano

Patrzysz na sprawę przez pryzmat mieszkańca domu. A to jest mieszkanie. Po pierwsze przy minus 15  chłodzone ma co najwyżej 3 z 6 powierzchni. Reszta jest ogrzewana przez sąsiadów lub piwnicę. 

Po drugie zdecydowanie łatwiej i taniej jest umieścić spiro w zabudowie KG niż montować 4 albo więcej jednostek centralnych i napełniać je gazem. Cena jednostki zewnętrznej się nie zmienia. Bo moc musi być taka sama. 

Opublikowano

Ale to nie zmienia faktu, że poniżej -15 system nie grzeje. 

Opublikowano (edytowane)

Ponad minus 15 przez całą dobę w Polsce się już raczej nie zdarza. A na te 3 noce w roku można dogrzać w dzień. Ewentualnie włączyć na noc farelkę. 

p. s. LG czy Daikin mają grzanie od - 20.

Edytowane przez der