Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Od 3 tyg. użytkuję kocioł Walendowscy BIOVERT 21kW, palnik Ekomat 25, sterownik Brager Pele 760.

Na instalcji zawór 3D, pompa c o pompa cwu.

Nastawa kotła 70st. zaworu 55st.

histereza kotła 3st.

Problemem jest długie czyszczenie, kocioł gdy osiągnie temperaturę wygasza się i wchodzi w postój.

Gdy temp. spadnie poniżej histerezy zaczyna każdorazowo czyszczenie które trwa ok 25min. W tym czasie gdy pracuje pompa c o temperatura spada na kotle do 38st. czyli faktyczna histereza to 32st.

Do ponownego nagrzania wody kocioł musi pokonać sporą różnicę temperatury co przekłada się na zużycie paliwa.

Czy tak powinno być?

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Nie znam tego kotła, ale ten sam palnik siedzi/siedział w Stalmarku o tam to trwa chwilę. Przez te 25 minut co Ci pokazuje na sterowniku? 

Poza tym wyglada na to, że masz niepoprawnie wykonana instalację. Rzuć jakieś zdjęcia.

Opublikowano

Na sterowniku informuje że trwa czyszczenie. Przez pierwsze 10 min chodzi dmuchawa a potem słychać jak chodzi zgarniacz.

86961495-6D5B-4615-B0F9-64A90857B13F.jpeg

BAB1B52E-770E-4D68-B3A5-754223826C3F.jpeg

Opublikowano

To spytaj się majstra w jaki sposób masz realizowaną ochronę powrotu? Zimna woda zalewa Ci kocioł. A z tym czyszczeniem zobacz w instrukcji sterownika, może masz tam jakiś czas czyszczenia ustawiony, a może musi się wygasić, dopiero potem czyści, wtedy to trwa.

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, eliks napisał:

A jak realizować ochronę powrotu?

Zawór 4d?

Edytowane przez Eniu
Opublikowano

Sam zawór 4d też szału nie zrobi bez dodatkowej pompy na powrocie. Siłownik zostanie ten sam.

Opublikowano

Może na powrocie bardziej się sprawdzi zawór ATV plus pompa?

A z tym czyszczeniem jest dziwnie.

Czyści się po wygaszeniu i przed rozpalaniem czyli 2 razy na cykl.

Może to błąd oprogramowania?

Opublikowano
16 minut temu, Eniu napisał:

sprawdzi zawór ATV plus pompa?

Ale i tak musisz 3d wywalić. Musisz rozdzielić obieg kotła i CO.

Co do czyszczenia, nie masz serwisu tego kotła? Może warto się skontaktować i spytać.

Opublikowano (edytowane)

25 minut to ja czyszczę kocioł jak piję przy tym piwo i mi się nie chce, sterownik powinien to zrobić w czasie o którym wspomniał @Trener40 może zapisz sobie parametry ze stera i zrób reset do fabryki . Potem przywrócisz

Edytowane przez besix
Opublikowano
1 godzinę temu, Eniu napisał:

Czyści się po wygaszeniu i przed rozpalaniem czyli 2 razy na cykl.

Może to błąd oprogramowania?

Instrukcja również o tym wspomina, ale komu chce się ją czytać 😜

Screenshot_2021-12-08-12-40-31-1.png

Opublikowano

Czytałem instrukcję 😜

Pytam czy wasze kotły też taki długi proces czyszczenia mają?

Pozmieniałem nastawy i teraz czyści się szybciej. Ale i tak bardzo mocno spada temperatura na kotle. o ok 20 st.

Opublikowano (edytowane)

Ja takiego stera nie mam, ale skoro mozesz ustawić, to ustaw czyszczenie na 30sek przed rozpalaniem, a po wygaszeniu dostosuj czas, aby się palnik oczyścił. Wyłączyłem całkowicie czyszczenie przed rozpalaniem(u Ciebie, to raczej niemozliwe) , bo to tylko dodatkowo wychładza kociol. Skoro po wygaszeniu jest czysty ruszt, to po kiego diabła ma to być przed rozpaleniem. I tak juz nie zdmuchnie tego co się przykleilo po wygaszeniu. Po dołożeniu pompy na powrocie +4D  nie będzie tak wychladzalo Ci kotla, o czym juz wspomnial @eliks

Edytowane przez Trener40
Literówka