Manieslaw Opublikowano 7 Grudnia 2021 #1 Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) Witam mieszkam od miesiąca w nie moim mieszkaniu 106m2 ogrzewanie podłogowe plus 2 grzejniki mam pytanie odnośnie temperatury powrotu iż chyba na piecu nie mam żadnych czujek ani zaworu z siłownikiem instalacja wygląda tak rozdzielacz w mieszkaniu Ten sterownik to nie mam pojęcia po co załącza tylko ta dodatkową pompkę w rozdzielaczu nie czuje różnic. I teraz pytanie gdzie ustawić temperaturę powrotu iż wydaje mi się że to ona wychładza nagle piec temperatura ustawiona na 64 stopnie rośnie do 68-70 i nagle szybko spada do 58 czasem więcej piec pracuje w 2 stanie spalanie fajne o pid mogę zapomnieć bo dzieją się tam właśnie cuda Edytowane 7 Grudnia 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
eliks Opublikowano 7 Grudnia 2021 #2 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Nie masz czujnika ani pompy na powrocie. Cytuj
Manieslaw Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor #3 Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) Dziękuję za szybką odpowiedź. A ten niebieski zawór w rozdzielaczu na dole którym można kręcić na plus i minus do czego służy Czyli nie ma tu możliwości zaoszczędzić oraz utrzymać stałą temp pieca w pid piec pali 4x 25kg ekogroszku na 6dni Edytowane 7 Grudnia 2021 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
eliks Opublikowano 7 Grudnia 2021 #4 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Do regulacji temperatury wody na podłogę. Szkoda że tam termometra nie masz. Cytuj
Manieslaw Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor #5 Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) A do regulacji temperatury nie służy przypadkiem ten zawór nad piecem zawsze to nim regulowalem temp w mieszkaniu (przepraszam za tyle pytań ale naprawdę jestem zielony jeżeli chodzi o instalacje) Edytowane 7 Grudnia 2021 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
eliks Opublikowano 7 Grudnia 2021 #6 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Jeśli masz 2 obiegi to tym AFRISO puszczasz powiedzmy 40* na grzejniki (chociaż bez siłownika to temperatura i tak będzie rosła wraz z temperaturą kotła) a z rozdzielacza idzie np. 30* na podłogę. Cytuj
Manieslaw Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor #7 Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) Czyli fuszerka jednym słowem zrobiona jeżeli chodzi o tą instalacje a jeżeli podkręce ten zawór nad piecem to na podłogę też reaguje dopiero dzisiaj roszylem ten w rozdzielaczu to faktycznie jeszcze bardziej grzeje Jeszcze jedno pytanie odnoście tego regulatora który załącza tą pompkę w rozdzielaczu po co to ? Skoro nic to nie daje i jeszcze raz chciał bym podziękować za tak szybkie odpowiedzi Edytowane 7 Grudnia 2021 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
eliks Opublikowano 7 Grudnia 2021 #8 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Przy ekogroszku i podłogówce to bez sensu właćzanie/wyłączanie pompy. Ten czujnik to może działać jako termometr w domu, ewentualnie mógł by sterować siłownikiem zaworu gdybyś go miał. Cytuj
Manieslaw Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor #9 Opublikowano 7 Grudnia 2021 (edytowane) Pompa (ta nad piecem ) pracuje cały czas gdy zalaczalo się cyklami paliło trochę mniej ale było to samo nagle temperatura spadała i wychładzało piec nie mam pojęcia czym to jest spowodowane myślałem że powrót. Edytowane 7 Grudnia 2021 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
eliks Opublikowano 7 Grudnia 2021 #10 Opublikowano 7 Grudnia 2021 No powrót. Włącza się pompa i zalewa go zimna woda Cytuj
Manieslaw Opublikowano 7 Grudnia 2021 Autor #11 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Teraz, eliks napisał: No powrót. Włącza się pompa i zalewa go zimna woda Nie da się jakoś tego wyregulować aby ta woda spływała cieplejsza ? Cytuj
eliks Opublikowano 7 Grudnia 2021 #12 Opublikowano 7 Grudnia 2021 W układzie bez pompy na powrocie, nie. Cytuj
gmaj22 Opublikowano 7 Grudnia 2021 #13 Opublikowano 7 Grudnia 2021 Te pompy za 4D są w szeregu. Tak nie powinno być. Pompa podłogowa powinna zaciągać z zaworu 4D równolegle z pompą grzejnikową. Cytuj
Manieslaw Opublikowano 8 Grudnia 2021 Autor #14 Opublikowano 8 Grudnia 2021 Ustawiłem tą pompkę w skrzyni rozdzielacza podłogowego na 3 bieg i o dziwo Pid zaczął chodzić lepiej ale to jeszcze nie to. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi