Marcus6 Opublikowano 4 Grudnia 2021 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2021 (edytowane) Witajcie, ogólnie w temacie związanym z piecami jestem laikiem. Firma zamontowała mi piec z buforem i efektem tego jest to, że piec chodzi cały czas prawie na maksa i się nie wygasza. W załączeniu rysunek jak to wygląda u mnie. Mogę się mylić co jest źle zrobione w tym układzie, ale jeśli mam rację, to proszę o potwierdzenie lub pokierowanie. Pozdrawiam Edytowane 5 Grudnia 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
Gość Dozy Opublikowano 5 Grudnia 2021 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Jest nieprawidłowy. Czy jest tu jakaś pompa czy może to wszystko niby ma działać grawitacyjnie? W tej instalacji temperatura powrotu do kotła jest w dużej mierze uzależniona od pozycji zaworu 4D. I może się nawet wielokrotnie zdarzać sytuacja, w której bufor nie będzie sukcesywnie ładowany, bo gorąca woda z kotła zamiast dogrzewać zład bufora będzie tłoczona przez zawór 4D i w powrót kotła. Trzeba wywalić ten 4D i zamontować 2 zawory 3D. Jeden jako mieszający w celu możliwości regulacji temperatury zasilania grzejników, natomiast drugi jako rozdzielający (nie przed a za pompą kotłową), aby położeniem swojego zawieradła dawkował ilość wody dogrzewającej powrót kotła. Tego nie ogarniesz jednym zaworem 4D. Cytuj
Marcus6 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor #3 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Witaj, tak myślałem, zacząłem to studiować i nie dawało mi to spokoju, dlatego tu pytam i szukam potwierdzenia. Nie narysowałem pomp, które są: - pompa między piecem a buforem (ta pompa chodzi cały czas) - pompa za 4 drogowym (tam gdzie napis "Na grzejniki" ) Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czyli powinno być tak jak w załączeniu, proszę mnie poprawić jeśli źle i co jeszcze powinno się znaleźć (jakieś zabezpieczenia ?). Pozdrawiam Cytuj
gmaj22 Opublikowano 5 Grudnia 2021 #4 Opublikowano 5 Grudnia 2021 ZLE! Za buforem pompa ma być ZA mieszaczem, natomiast w obiegu kotłowym lepiej będzie pompę i zawór 3D umieścić na powrocie. Najlepiej 3D stałotemperaturowy. Cytuj
Gość Dozy Opublikowano 5 Grudnia 2021 #5 Opublikowano 5 Grudnia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, Marcus6 napisał: Czyli powinno być tak jak w załączeniu, proszę mnie poprawić jeśli źle i co jeszcze powinno się znaleźć (jakieś zabezpieczenia ?). W obiegu grzejnikowym zawór 3D ma być przed pompą, tak aby realizował funkcję mieszacza. W kwestii bezpieczeństwa to zawór bezpieczeństwa 1.5bar na kotle i na buforze. Dla CWU przy zasilaniu z wodociągu powinno się stosować zawór 6bar i zbiornik przeponowy. I nie zapomnij o zaworze zwrotnym za pompą CWU. Edytowane 5 Grudnia 2021 przez Dozy "I nie zapomnij o.." Cytuj
Marcus6 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Autor #6 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Witajcie, dziękuje Wam bardzo za cenne informacje. Piec ma obsługę 2 obiegów (co1 i co2) + cwu + dodatkowa pompa (tam jest opcja ochrona powrotu). Czyli reasumując "co1" zarządza sobie 3D na grzejniki, co2 zarządza sobie 3D na bufor, pompka ma być między grzejnikami a 3D na zasilaniu, a między piecem a buforem pompka i 3D mogą być na zasilaniu czy jednak dać pomimo wszystko na powrocie ? Jeśli można prosić o rysunek lub link do źródła gdzie jest to pokazane. Pozdrawiam i miłego dnia życzę Cytuj
Marcus6 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Autor #8 Opublikowano 6 Grudnia 2021 Witajcie, dzięki wielkie. To teraz trzymajcie kciuki by mi to poprawili. Człowiek zlecił modernizację kotłowni u rodziców i tu takie kwiatki, a opału dokładają a dokładają. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi