Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pellet popiół na palniku kocioł z podajnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam taki problem palę pelletem który nazywa na literę L nie podaje firmy  bo nie wiem czy można ale jest to pellet bardzo znany tylko mam taki problem ze na palniku po prau dniach powstaje popiół letko czarny i muszę go prostu usuwać czy jest to narmalne ? Kocioł pracuję na pid podawanie było 5 sekund i 10 sekund i to samo czy jest to winna ustawieni? 

Pozdrawiam 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks

Opublikowano
  • Autor

Czy ktoś pomoże w tej sprawie co może być przyczyną że powstaje na palniku popiół taki jak na zdjęciu 

IMG_20211128_214645.jpg

Opublikowano

Zmieniałeś ustawienia ?  czy wcześniej było dobrze ? Niewiele się znam na pelecie, ale wiem na pewno, że jak ustawienia nie będą trafione, to nawet benzyna nie spali się efektywnie.

Opublikowano
  • Autor

Ustawienia mam w tej chwili

Moc 100%

Przerwa w podawaniu 15sekund 

Dmuchawa 15bieg

Moc 1 %

Przerwa w podawaniu 3 minuty 

Dmuchawa 1bieg

Podawanie mam ustawione 10sekund 

Zmieniałem np mniej żeby podawał a częściej i to samo sterownik ma iryd pid 

Opublikowano

Podnieś moc dmuchawy. Ewentualnie zwiększ przerwę między podawaniami.

Opublikowano
  • Autor

Sprubuje ustawić większa przerwę jeszcze mam takie pytanie lepiej jest spalać z pid pellet czy bez pid ? 

Opublikowano
  • Autor

Ustawiłem kocioł bez pid 

Przerwa w podawaniu 40 sekund 

Nadmuch 10bieg przy podawaniu 15bieg

Czas podawania 20sekund 

Zobaczę jak będzie teraz wyglądał popiół ma palniku 

Opublikowano
  • Autor

Przy tych ustawieniach na tą chwilę jest brak popiółu na palniku tylko mnie zastanawia czy bez opcji pid jest ekonomiczne takie palenie bo temperatura spalin osiąga około 140c - 170c 

Opublikowano

Bez pidu spaliny będą wyższe, bo palnik smaży cały czas na 100%.  Możesz włączyć pid, i regulować dmuchawą, lub paliwem, aż osiągniesz odpowiednie spalanie. 

Bardzo ważne jest wprowadzenie poprawnych danych, które sterownik potrzebuje do wyliczeń.

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem. Teraz ustawiłem na pid

100%

Przerwa 15sekunt 

Nadmuch 15bieg

1%

Przerwa 3minuty 

Nadmuch 5bieg

Podawanie 10sekund i nadmuch przy podawniu 20

bieg 

Zobacze jak teraz będzie się spalac bo bez pid zauważyłem również biały dym z komin ale podejrzewam że to była para bo było 1c ciepła tylko 

Opublikowano
  • Autor

Minęło ponad  48godzin od ostatnich ustawieni w tej chwili kocioł wyglada jak na fotkach czy w kotle powinienn być taki biały pył czy to normalne? Dodaje zdjęcie ustawieni i jeszcze ma takie pytanie w tej chwil spalam pelletu 25kg na budynek 160m2 w domu mam ustawioną tempertura 26c w tej chwili mam nie ocieplona posadzek na strychu 80m2 w środę będę ocieplał czy można się spodziewać mniejsze spalnie pelletu ? 

IMG_20211205_001338.jpg

IMG_20211205_001358.jpg

IMG_20211205_001423.jpg

IMG_20211205_001442.jpg

IMG_20211205_001453.jpg

IMG_20211205_001504.jpg

IMG_20211205_001544.jpg

IMG_20211205_001553.jpg

Opublikowano
53 minuty temu, Sebastianp17 napisał:

w domu mam ustawioną tempertura 26c

To zmniejsz na 23*C, a jak założysz wełnę to wtedy zaczniesz "smażyć rodzinę".

Opublikowano
  • Autor

Jeśli chodzi o temperature to 26c jest dla nas idealna i nie ja decyduje o ustawieniu tempertury w tej chwili termostat wyłącza raz dzienie pompę co na 2-3godziny na parterze tempertura utrzymuje się jakieś 2 godziny później spada do 25.5c i się włącza ale już na piętrze to po 2 godzinach z 23c robi się jakieś 20c jeśli o spalnie to tylko z ciekawość zadałem pytanie ile mogę się spodziewać mniejszego spalania z 25kg na dobę. Bardziej mnie interesuje czy w kotle powinienn być taki pył bo najpier miałem problem z popiołem na palniku teraz tego problemu nie mam. 

Opublikowano

Pył zawsze się osadzi, ze względu na pracę dmuchawy. Widać wysoką temperaturę spalin. Na jakiej mocy palnika została zmierzona ?

Opublikowano
  • Autor

Na mocy 22% pracował w tej chwili kocioł pracuję 17% temperatura spalin 134c chwilo podnosi się o 2c ale to może być ze jak kocioł podaje to nadmuch zawsze na czas podawania podnosi się do 20 biegu 

Opublikowano

Z powodu spalin troche obnižylbym wiatr i odslonil z jakas blache cienka niedrzewna miejsce,gdzie omywa plomien ten ruszt wodny.Tania taczka niedrzewna žonke w kuchni wzejmi i na test drutkom,czy jakkolwiek przymocuj oblamowaniem w dol.Luzik pomiedzi rusztom i tacka jest dobry.Bialo-szaro,swiatlo brazowo na pelletu jest lepsze,niž ciemno.

Opublikowano
12 godzin temu, Sebastianp17 napisał:

Bardziej mnie interesuje czy w kotle powinienn być taki pył

Na mocy 22%

Jak za mocno dmuchasz to pyłu będzie więcej i niższa sprawność kotła, ale sadzy nie zobaczysz, za to kocioł będzie więcej spalał.  

Jak dasz za mało powietrza to pojawi się sadza.

Opublikowano

Zmniejsz podawanie do 8s. i dopasuj do tego nadmuch. Trochę zmniejszysz moc palnika, ale mniej ciepła wyślesz w komin. 

Czy na pewno jest potrzeba podnosić moc dmuchawy podczas podawania ?  

Opublikowano
  • Autor

Spróbuje dokonać zmiany bo przed miałem ustawiony kocioł

Moc 100%

Przerwa w podawaniu 10 sekund 

Nadmuch 10bieg 

Moc 1%

Przerwa 3minuty 

Nadmuch 1bieg

Podawanie 5 sekund 

Jeszcze miałem ustawienia 

Moc 100%

Przerwa 15sekunt 

Nadmuch 15bieg 

Moc 1%

Przerwa 3minuty 

Nadmuch 1bieg

Podawanie 10 sekund 

W tych ustawieniach miałem zawsze miałem problem z popiołem na polnik zwiększyłem tylko nadmuch na 5bieg w 1% moc i problemu nie ma

Jeśli chodzi o podbicie nadmuchu przy podawniu to nie wiem czy to można wyłączyć 

Opublikowano
  • Autor

Udalo mi się obniżyć temperature spali teraz jest 90c-120c ustawieni nie znianialem ale wyszczyacilem wymienik w kotle spalnie się teraz okaże jakie będzie w środę też będzie ocieplona posadzka na strychu to też się okaże jak będzie z spalnie pelletu bo tej chwili spalam 25kg mam jeszcze takie pytanie czy tempertura spalin np 90c nie szkodzi dla komina w żaden sposób? 

Opublikowano

To zależy, jaki masz komin. Jeśli nie masz wkładu, a jest on usytuowany po zewnątrz budynku, to może zacząć gnić.

Jest na forum dział o kominach. Polecam poczytać. 

Ja mam ceglany, wewnątrz budynku, i musiałem docieplić tą część, która jest na strychu, bo zaczął podciekać.