Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Była wymiana grzejników, zaworów termostatycznych  z głowicami i chyba nareszcie koniec ze zbieraniną bo jak dotąd robiło się z tego "co było" .

Przyszła pora na regulację instalacji ale jak toto ugryźć? Nigdy tego nie robiłem.

Wszystkie zawory z głowicami  Schlosser ze wstępną nastawą przepływu   1 - 8

Grzejniki stalowe moc dla zasilania 55*C i nastawy :

C33 2300W        -8

C33 2300W        -8

C22 1700W         -6

C221700W          -6

C22 1200W         -5

C22 1050W         -5

drabinka 600W   -4

Czy takie ustawienia na początek mogą być?

Poproszę bardziej doświadczonych Kolegów o  uwagi i weryfikację czy ja podszedłem do tego prawidłowo czy może skorygować ustawienia...

SCHLOSSER.JPG

Opublikowano

Regulacja nastaw to regulacja przepływu przy całkowicie odkręconym pokrętle na grzejniku. Zwykle na parterze się zawęża, a na piętrze poszerza przepływ żeby równo grzało, ale jest to zależne od instalacji ( przekroje rur, pompa na 1 czy 3 biegu?). Tak samo w poziomie ostatni grzejnik - szerszy przepływ. 

Wszystko wyjdzie w praniu. Jak za ciasne przepływy zrobisz przy pompce na 3 biegu to będziesz słyszał w nocy jak się głowica otwiera/przymyka - syczenie, gwizdanie, piszczenie ( trzeba zwiększyć przekrój, albo pompkę dać na 1 bieg). Grunt to by trzymało stabilnie temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach i nie hałasowało. 

Głowice termostatyczne moim zdaniem dają lepszy komfort cieplny niż te pogodówki czy zawory 3D. W każdym pomieszczeniu możesz mieć inną temperaturę ( sypialnia, łazienka) niezależnie ile stopni za oknem czy na kotle - co też przekłada się na zużycie opału.

Opublikowano

Pompa autoadapt , jeden poziom, nie ma pięter,  do każdego grzejnika jest podobna odległość, nie ma "bliższych" czy "dalszych".

Chodzi mi o to czy dobrze ustawiłem podział ciepła na poszczególne grzejniki.

Wiem że to się liczy ale ja nie jestem hydraulikiem i nie wiem jak liczyć te przepływy 😄

Opublikowano

A tak na oko starego Pana Majstra? 

Opublikowano

Coś takiego jak podałeś w poście 1, ew o 1 mniejsze- instalacja niewielka , więc raczej nie potrzeba więcej.

Poz 8 na głowicy to pewnie pełne otwarcie i tego bym nie ustawiał, tylko dał 7.

Opublikowano

OK!  Dzięki za podpowiedź!  😄 
 Może nie uwierzysz ale sam się zastanawiałem czy tak nie poustawiać... 😄

Dobra - lecę przestawić, zobaczymy jak to wyjdzie...

Opublikowano

Wyreguluj dobrze bo na własnym doświadczeniu przy grzejnikach Alu za duży przepływ powodował niższa temperaturę w pomieszczeniu przykład głowica termostatyczna otwarta na 5 (38stopni zasilanie ) temperatura 21 głowica na 3,5 zamknięty przepływ temperatura 22 stopnie , otwarcie znowu na 5 i pełny przepływ to spada temperatura w pomieszczeniu , testowałem to na kilku pomieszczeniach i różnych temperaturach zewnętrzych . 
Co prawda nastawy wstępne mam pod deltę 10 tak zalecano , ale zmienię na 15 wtedy zobaczymy efekty …

Opublikowano

@adamu  -  Ty piszesz o nastawach wstępnych zaworów termostatycznych  czy nastawach głowic termostatycznych?

Bo ja pisałem o nastawach zaworów co zresztą ilustruje foto... 😄 

Opublikowano

Nastawy wstępne zaworów , u mnie dodatkowo założone są głowice , dałem przykład jak wyglada sytuacja gdy zdejmę głowice lub ustawie ją na full i liczy się wtedy sam przepływ .

Z logicznego punktu powinna być większa moc i w pomieszczeniu powyżej 22 stopni , a jest inaczej …

Opublikowano

Jak założyłem głowice to szukałem coś o nastawach i znalazłem taki film

Opublikowano

Miałem zakupione to urządzenie u mnie się nie sprawdziło , pompa pasowała łączyło obliczali przepływ zerowy a potem przy odkręcania grzejników Alu wywalało błąd , wgl ich nie było w programie wiec sprzedałem adapter i ustawiłem według instrukcji nastaw producenta zaworów heimeier pod delta 10 , dalej opisałem gdy są głowice na odpowiednią nastawę mam 22 stopnie gdy dam na full(brak głowicy) to spada temperatura w pomieszczeniu tak jakby przepływ był za duży i grzejnik nie oddawał ciepła …