Jozefg1 Opublikowano 23 Listopada 2021 #1 Opublikowano 23 Listopada 2021 Była wymiana grzejników, zaworów termostatycznych z głowicami i chyba nareszcie koniec ze zbieraniną bo jak dotąd robiło się z tego "co było" . Przyszła pora na regulację instalacji ale jak toto ugryźć? Nigdy tego nie robiłem. Wszystkie zawory z głowicami Schlosser ze wstępną nastawą przepływu 1 - 8 Grzejniki stalowe moc dla zasilania 55*C i nastawy : C33 2300W -8 C33 2300W -8 C22 1700W -6 C221700W -6 C22 1200W -5 C22 1050W -5 drabinka 600W -4 Czy takie ustawienia na początek mogą być? Poproszę bardziej doświadczonych Kolegów o uwagi i weryfikację czy ja podszedłem do tego prawidłowo czy może skorygować ustawienia... Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 23 Listopada 2021 #2 Opublikowano 23 Listopada 2021 Regulacja nastaw to regulacja przepływu przy całkowicie odkręconym pokrętle na grzejniku. Zwykle na parterze się zawęża, a na piętrze poszerza przepływ żeby równo grzało, ale jest to zależne od instalacji ( przekroje rur, pompa na 1 czy 3 biegu?). Tak samo w poziomie ostatni grzejnik - szerszy przepływ. Wszystko wyjdzie w praniu. Jak za ciasne przepływy zrobisz przy pompce na 3 biegu to będziesz słyszał w nocy jak się głowica otwiera/przymyka - syczenie, gwizdanie, piszczenie ( trzeba zwiększyć przekrój, albo pompkę dać na 1 bieg). Grunt to by trzymało stabilnie temperaturę w poszczególnych pomieszczeniach i nie hałasowało. Głowice termostatyczne moim zdaniem dają lepszy komfort cieplny niż te pogodówki czy zawory 3D. W każdym pomieszczeniu możesz mieć inną temperaturę ( sypialnia, łazienka) niezależnie ile stopni za oknem czy na kotle - co też przekłada się na zużycie opału. Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 23 Listopada 2021 Autor #3 Opublikowano 23 Listopada 2021 Pompa autoadapt , jeden poziom, nie ma pięter, do każdego grzejnika jest podobna odległość, nie ma "bliższych" czy "dalszych". Chodzi mi o to czy dobrze ustawiłem podział ciepła na poszczególne grzejniki. Wiem że to się liczy ale ja nie jestem hydraulikiem i nie wiem jak liczyć te przepływy 😄 Cytuj
sambor Opublikowano 23 Listopada 2021 #4 Opublikowano 23 Listopada 2021 Liczy to się na kolokwium lub do pracy zaliczeniowej Ja robię najpierw największe i najbardziej odlegle od pompy lub rozdzielacza Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 24 Listopada 2021 Autor #5 Opublikowano 24 Listopada 2021 A tak na oko starego Pana Majstra? Cytuj
sambor Opublikowano 24 Listopada 2021 #6 Opublikowano 24 Listopada 2021 Coś takiego jak podałeś w poście 1, ew o 1 mniejsze- instalacja niewielka , więc raczej nie potrzeba więcej. Poz 8 na głowicy to pewnie pełne otwarcie i tego bym nie ustawiał, tylko dał 7. Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 24 Listopada 2021 Autor #7 Opublikowano 24 Listopada 2021 OK! Dzięki za podpowiedź! 😄 Może nie uwierzysz ale sam się zastanawiałem czy tak nie poustawiać... 😄 Dobra - lecę przestawić, zobaczymy jak to wyjdzie... Cytuj
adamu Opublikowano 27 Listopada 2021 #8 Opublikowano 27 Listopada 2021 Wyreguluj dobrze bo na własnym doświadczeniu przy grzejnikach Alu za duży przepływ powodował niższa temperaturę w pomieszczeniu przykład głowica termostatyczna otwarta na 5 (38stopni zasilanie ) temperatura 21 głowica na 3,5 zamknięty przepływ temperatura 22 stopnie , otwarcie znowu na 5 i pełny przepływ to spada temperatura w pomieszczeniu , testowałem to na kilku pomieszczeniach i różnych temperaturach zewnętrzych . Co prawda nastawy wstępne mam pod deltę 10 tak zalecano , ale zmienię na 15 wtedy zobaczymy efekty … Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 27 Listopada 2021 Autor #9 Opublikowano 27 Listopada 2021 @adamu - Ty piszesz o nastawach wstępnych zaworów termostatycznych czy nastawach głowic termostatycznych? Bo ja pisałem o nastawach zaworów co zresztą ilustruje foto... 😄 Cytuj
adamu Opublikowano 27 Listopada 2021 #10 Opublikowano 27 Listopada 2021 Nastawy wstępne zaworów , u mnie dodatkowo założone są głowice , dałem przykład jak wyglada sytuacja gdy zdejmę głowice lub ustawie ją na full i liczy się wtedy sam przepływ . Z logicznego punktu powinna być większa moc i w pomieszczeniu powyżej 22 stopni , a jest inaczej … Cytuj
oxalis3 Opublikowano 27 Listopada 2021 #11 Opublikowano 27 Listopada 2021 Jak założyłem głowice to szukałem coś o nastawach i znalazłem taki film Cytuj
adamu Opublikowano 27 Listopada 2021 #12 Opublikowano 27 Listopada 2021 Miałem zakupione to urządzenie u mnie się nie sprawdziło , pompa pasowała łączyło obliczali przepływ zerowy a potem przy odkręcania grzejników Alu wywalało błąd , wgl ich nie było w programie wiec sprzedałem adapter i ustawiłem według instrukcji nastaw producenta zaworów heimeier pod delta 10 , dalej opisałem gdy są głowice na odpowiednią nastawę mam 22 stopnie gdy dam na full(brak głowicy) to spada temperatura w pomieszczeniu tak jakby przepływ był za duży i grzejnik nie oddawał ciepła … Cytuj
sambor Opublikowano 28 Listopada 2021 #13 Opublikowano 28 Listopada 2021 10 godzin temu, adamu napisał: tak jakby przepływ był za duży i grzejnik nie oddawał ciepła … Im większy przepływ tym więcej ciepła odda! Cytuj
adamu Opublikowano 28 Listopada 2021 #14 Opublikowano 28 Listopada 2021 Tak wiem ,ze powinno być na odwrót , ale wcześniej to opisałem , ze to dziwne zjawisko , ale u mnie tak jest przy tych grzejnikach i zaworach . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi