Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rety. A co padło?

Opublikowano

Juz dziala serwis sie spisal szczegolnie pan serwisant z mojego rejonu zamieszkania. Bardzo miły i pomocny podczas konsultacji telefonicznej  podpowiedział co sprawdzić. 
Otoz piec przestal podawac zasilanie na silnik podajnika. I kociol wywala blad  podciśnienia plus alarm skrzynki taki dziwny. Sytuacja zawila i trudna jak by sie zdawało a w rezultacie prosta. Serwis chcial wymienic silnik podajnika ale to dopiero za tydzien co bylo by bardzo do bani bo nie mam innego źrodła ciepla. 
Co sie okazalo jezeli wytypuje blad podcisnienia sterwnik nie podaje napiecia na silnik a podcisnienie te jest w tunelu slimaka na jego koncu. A dlaczego jest blad podcisnienia bo pelet zawiesil sie ale nie na slimaku czy w tuneleu ale zaraz na poczatku rury zrzutkowej co powoduje zaklocenie podcisnienia miedzy podajnikiem a komora spalania. Zeby to zobaczyc trzeba bylo zajrzec od strony palnika w ta rure. Bo od strony slimaka po jego wyciągnięciu bylo czyściutko. Wzielem drucika i dzgnelem i pelet spadł. 
Piec normalnie ruszył. 
Dlaczego tak sie dzieje ? Jest tylko jeden powód mokry pelet i za dlugi pelet nie ktore maja do 5 cm. Uzywam Dankrosa klasy A1 i od kiedy go kupiłem pojawiły sie non stop problemy z różnymi awariam np błąd brak peletu przy pelnym zasobniku. 
Gdy uzywalem prze dwa lata Barlinka, Biomas premium ,SYLVA nie bylo zadnych problemow. Co do wygrzania powrotu ktoś tam pytal to to dziala nie wiem jak ale dziala ja mam okolo 60 st. Nie ma tam żadnego zaworu ochrony powrotu w piecu myślę ze jest to realizowane przez ta pompę bo ona jest automatyczna z różnica cisnien. Myślę ze moze komus to pomoze. 

Opublikowano

Co do opini Ksp spark 14kw. 
No fajny sprzet typu wlacz i zapomnij. 
Nie ma tam nic do ustawiania oprocz temperatura, +|~ powietrze +|~ pelet w zakresie plus 9 minus 9. 

Ma swoje minusy np mala komora na popiól mogla byc nie co wieksza. 
Raz na tydzien trzeba odkurzc sz popiolu nie raz raz na dwa. Nastepny minus jest wysoki po tych 3 latach to naprawde ciezko mi podnosc te worki i wsypywac do zasobnika. Wchodza 4 worki od pustego. 
Nastepny minus to brak informacji zdalnej jaki poziom jest tego peletu. 
Ja to zrealizowałem za pomoca supli i kupilem taki czujnik glebokosci z dwoma czujnikami temp i to zamontowalem w zasobniku a czyjniki na rury zasilanie powrot. Wrzuce skrina. 95 cm to pelno a 5 cm pusto
IMG_0971.thumb.png.91ec98077e8b24093174a172d546a9c7.png

• Przydało się 1