Dzeju Opublikowano 10 Listopada 2021 #1 Opublikowano 10 Listopada 2021 (edytowane) Witam Jestem po zmianie kotła z ekogroszka na kocioł gazowy. Z uwagi na kłopoty dostawia kotłów wybór padł na Junkers Compact 14kw plus regulator z czujnikiem pogodowym bosch CW400. Potrzebuję pomocy, porady dotyczącej regulatora. Problem polega na tym, że zadana temperatura na regulatorze to 20.5 stopnia po przekroczeniu tej temperatury piec powinien się wyłączyć i ponownie włączyć gdy temperatura spadnie np. do 20 stopni. Natomiast u mnie to wygląda w ten sposób, że regulator wskazuje 23 stopnie a piec nadal pracuje. Dodam, że krzywa grzewcza początkowa to 20 a koncowa to 74. Podłogowa 70m plus 7 grzejników. Ktoś coś poradzi pomoże w temacie? Z góry dziękuję. Edytowane 10 Listopada 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
Ejay3333 Opublikowano 10 Listopada 2021 #2 Opublikowano 10 Listopada 2021 Piec nie powinien się wyłączyć tylko obnizyć moc do minimum i pracować 24h z przerwa na cwu. Jeśli Ci przegrzewa a krzywa na 20 jest najniższa ustaw większy wpływ pomieszczenia np. 3-5 Cytuj
Dzeju Opublikowano 10 Listopada 2021 Autor #3 Opublikowano 10 Listopada 2021 Dziękuję za odpowiedź, zastosuję i napisze czy zadziałało. Cytuj
szakallo Opublikowano 10 Listopada 2021 #4 Opublikowano 10 Listopada 2021 Jak masz zrobione ogrzewanie podłogowe mieszacz? Cytuj
Dzeju Opublikowano 10 Listopada 2021 Autor #6 Opublikowano 10 Listopada 2021 Sposób regulacji temperatury ustawiłem na zewnętrzny i na chwilę obecną trzyma teperature 22 stopni w pomieszczeniu. Pytanie jeszcze odnośnie rzeczywistej mocy palnika pokazuje 37 czy to normalny wskaźnik? Cytuj
pudz1988 Opublikowano 10 Listopada 2021 #7 Opublikowano 10 Listopada 2021 Przy temp bliskich 0*C ja bym spróbował też obniżyć górę krzywej (ale nie za dużo max 5*) i poczekać z 24-48h i zobaczyć co się bedzie działo. Też trochę walczyłem z krzywa i jak narazie piec przegrzewa mi o 0,1-0.2 * C Cytuj
Dzeju Opublikowano 16 Listopada 2021 Autor #8 Opublikowano 16 Listopada 2021 Sytuacja wygląda następująco. Jeśli ustawie system grzewczy "Grzejniki" to piec nadal przegrzewa, natomiast jeśli system grzewczy ustawie na "podłogówkę" wówczas piec nie przegrzewa ale w tej opcji kaloryfery jedynie są delikatnie ciepłe w wyniku czego w pomieszczeniach gdzie nie ma podłogówki jest chłodno. Jakieś pomysły 🤔? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi