Sycuu Opublikowano 7 Listopada 2021 #1 Opublikowano 7 Listopada 2021 Witam. Zrobiłem sobie centralne w garażu. Piec stoi w osobnym dobudowanym pomieszczeniu. Cala instalacja działa na zasilaniu wymuszonym z pompki, wszystkie spadki są zachowane instalacja odpowietrza się w zbiorniku przelewowym w najwyższym punkcie oraz dodatkowo w najwyższym punkcie powrotu jest dany odpowietrznik. Grzejniki żeliwne 2 sztuki łącznie 30 żeberek grzeją idealnie i są odpowietrzone. W instalacji mam też chłodnice w "suficie" przez którą powietrze z turbinki z osobnego pomieszczenia ma wpadać ogrzać się przez chłodnice i trafić do środka przez filtr(mini lakiernia). No i właśnie z tą chłodnica mam problem ciągle jest zapowietrzona. Ma założony odpowietrznik automatyczny który nie działa za bardzo i już tylko w tym upatruje problem. Generalnie jak wykręcę odpowietrznik i nacisnę zawór od niego to wylatuje woda z powietrzem. Po wkręceniu odpowietrznika on sam już powietrza nie chce wypuszczać. Niżej zapodaje zdjęcia Cytuj
gmaj22 Opublikowano 7 Listopada 2021 #2 Opublikowano 7 Listopada 2021 (edytowane) Jeśli dpowietrznik automatyczny na powrocie jest blisko pompy, to może zasysać powietrze. Lepiej było go założyć na górze chłodnicy lub rurze ją zasilającej. Edytowane 7 Listopada 2021 przez gmaj22 Cytuj
sambor Opublikowano 7 Listopada 2021 #3 Opublikowano 7 Listopada 2021 Jak chłodnica jest na podobnej wysokości co zbiornik przelewowy to układ nie będzie działał - trzeba albo podnieśc zbiornik albo opuścić chłodnicę Cytuj
Sycuu Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor #4 Opublikowano 7 Listopada 2021 Zapomniałem dodać że chłodnica ma również swój osobny odpowietrznik automatyczny, no i właśnie chłodnica jest blisko zbiornika w którym powinna się odpowietrzać 0.5metra wysokości różnicy czy to może być mój problem? Odpowietrznik na powrocie jest daleko od pompy a na zasilaniu jest zbiornik otwarty w którym układ ma się odpowietrzać Generalnie układ działa problem stanowi zapowietrzająca się ciągle chłodnica Cytuj
gmaj22 Opublikowano 7 Listopada 2021 #5 Opublikowano 7 Listopada 2021 4 minuty temu, Sycuu napisał: chłodnica jest blisko zbiornika w którym powinna się odpowietrzać 0.5metra wysokości różnicy czy to może być mój problem? Może, zwłaszcza jeśli pompa jest na powrocie instalacji. @sambor dobrze podpowiedział. Cytuj
Sycuu Opublikowano 7 Listopada 2021 Autor #6 Opublikowano 7 Listopada 2021 Jaka odległość musi dzielić chłodnicę i zbiornik żeby wyeliminować tą ewentualność? Generalnie mam możliwość przesunąć metr dalej od chłodnicy zbiornik i około 30 centymetrów wyżej. Cała instalacja na poddaszu wygląda mniej więcej tak, plus dodatkowo na powrocie i chłodnicy jest odpowietrznik. Cytuj
sambor Opublikowano 7 Listopada 2021 #7 Opublikowano 7 Listopada 2021 Zbiornik musi być ok 2m wyżej tych rur i chłodnicy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi