Jerzyq Opublikowano 26 Października 2021 #1 Opublikowano 26 Października 2021 (edytowane) Witam wszystkich, od tygodnia stałem się szczęśliwym posiadaczem w/w kotła. Lecz mam trochę wątpliwości bo mój instalator nowy model kotła widział pierwszy raz na oczy. Na początku piec przez 3 dni chodził bez sterownika pokojowego, tylko na samych ustawieniach żądanej temperatury wody zasilania (37st.) i ładnie kondensował. W domu cieplutko lecz nie zwracał uwagi na temperatury powietrza bo nie mógł. Jak instalatorowi udało się kupić sterownik, polecił mi VC 350 , to po instalacji nie można już sterować wodą obiegu CO na piecu. I wydaje mi się że piec używa wyższych temperatur zasilania. Ustawia je sobie automatycznie. W menu serwisowym widać że żądana temp. zasilania to 75st. a rzeczywista np. 40st.. Obawiam się że piec będzie używał temperatur wyższych i nie będzie kondensował. Pytania: Czy ten sterownik jest odpowiedni do tego pieca? (Prosta instalacja - 1 obieg na kaloryfery i 1 na CWU) Czy istnieje możliwość ręcznego ustawienia max. temp. zasilania? Od dwóch dni grzebię w menu pieca i sterownika pokojowego i można tam ustawić tylko parę rzeczy z poziomu użytkownika i instalatora .Czy jest jeszcze inny poziom sterowania ustawieniami? Np. serwisanta , gdzie można zmieniać np. histereze? ps. Instrukcje dla użytkownika i instalatora to porażka. Edytowane 2 Listopada 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
BORA Opublikowano 26 Października 2021 #2 Opublikowano 26 Października 2021 VC 350? Nigdzie nie można tego cudaka znaleźć. Na pewno taki? Cytuj
Jerzyq Opublikowano 26 Października 2021 Autor #3 Opublikowano 26 Października 2021 Cytat Przepraszam byłem trochę nie dokładny , to Vaillant CalorMatic 350. Cytuj
Jerzyq Opublikowano 27 Października 2021 Autor #4 Opublikowano 27 Października 2021 Jak bym miał do tego mało wątpliwości to piec dziś rano na chwilę podniósł temperaturę zasilania do 75st. i taką dał na kaloryfery. Cytuj
BORA Opublikowano 27 Października 2021 #5 Opublikowano 27 Października 2021 Zawiła ta instrukcja. Kocioł grzeje na CWU? Histereza powinna być do ustawienia w sterowniku pokojowym w menu serwisowym choć nigdzie w instrukcji nie ma wzmianki o czymś takim jak histereza. Odnośnie temperatury, kliknij na symbol CO po lewej aby ustawić ten parametr. Potem po środku na dole masz dostęp do ustawień. Klikasz i uaktywnia się suwak +- po prawej. Uprawiasz np 40 stopni i opuszczasz menu. Po prawej masz info ustawionej temp. na CO i cwu. Wyświetla się cały czas. Na CWU powinno być 75, na CO ile sobie ustawisz. Cytuj
Jerzyq Opublikowano 27 Października 2021 Autor #6 Opublikowano 27 Października 2021 Kocioł grzeje na co lub CWU. Faktycznie nigdzie nie ma możliwości regulacji hiseterzy. Niestety od podłączenia sterownika pokojowego , panel sterowania wodą do CO na piecu jest zablokowany. Istotnie na CWU mam 75 a na CO piec sam sobie moduluje w granicach 32-42 st. Nie wiem czemu piec puścił taką gorącą wodę na kaloryfery. Cytuj
BORA Opublikowano 27 Października 2021 #7 Opublikowano 27 Października 2021 Na razie obserwuj czy to się powtórzy czy nie. Myślę że może mieć miejsce taka sytuacja gdy stosujesz obniżenie nocne temperatury . I o ile. Np. jeśli jest to powiedzmy 1-2stopnie, sterownik musi nadgonic temperature w pomieszczeniu i rusza z pełną mocą. Dopiero po jakimś czasie moc palnika spada. Widać to po ilości kresek poziomych przy symbolu palnika. Każda kreska to odpowiednik 20% mocy. Obniżenie to góra 0.5 -1 stopień bo inaczej całą oszczędność z nocy, kocioł zużyje rano. Ja nie stosuje w ogóle obniżenia. Co do histerezy, skontaktuj się z tym gościem co to montowal i niech sprawdzi osobiście albo niech Ci poda kod dostepu do menu. Histereze najlepiej ustawić jak najmniejszą aby nie było długich przestojow. No chyba że dom dobrze ocieplony , bo może zacząć traktować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi