zip20 Opublikowano 22 Października 2021 #1 Opublikowano 22 Października 2021 (edytowane) Kocioł chodził w zeszłym roku w sumie 3 miesiące po uruchomieniu w tym roku sypie takimi błędami, ktoś podejrzewa co może być powodem. Kocioł prawie nowy a tu takie błędy Edytowane 23 Października 2021 przez Ryszard Dodano prefiks Cytuj
gbbsoft Opublikowano 23 Października 2021 #2 Opublikowano 23 Października 2021 Wiatr? Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj
zip20 Opublikowano 23 Października 2021 Autor #3 Opublikowano 23 Października 2021 (edytowane) Serwisant ma być w tygodniu, ale kazał zdjąć obudowę i sprawdzić czy pójdzie bez, niestety ten sam problem po około 40 minutach. Tym razem błąd samego "wiatraka" bez informacji o płomieniu. Edytowane 23 Października 2021 przez zip20 Cytuj
zip20 Opublikowano 22 Listopada 2021 Autor #4 Opublikowano 22 Listopada 2021 (edytowane) Problem nadal nie rozwiązany, kocioł wyłącza się w nieokreślonym momencie raz częściej raz rzadziej. Serwisant przyjechał i od razu stwierdził ze kocioł się dusi dławi (huczał, buczał ). Wyregulował kocioł przy max i min mocy jednak pojawił się mały problem że nie do końca szło dojść do wartości katalogowych przy opcji max. Stwierdził ze prawdopodobnie był nie wyregulowany a w ostateczności jak by coś się działo to uszkodzona jest cewka odpowiedzialna za podawanie gazu. Niestety kocioł wyłączył się po około 3 godzinach wyświetlając ten sam błąd C1/264 oraz C7/214 Po około 2 tygodniach dotarła armatura (nowe regulator gazu). Po wymianie kocioł został wyregulowany jednak na max obrotach już po regulacji zablokował się i wyświetlił znowu te dwa błędy..... Zablokował się tak ze reset nie dawał zadanej reakcji gdyż od razu wywalał błąd c1 oraz c7 ... Serwisant zdjął obudowę kotła i poruszał wiatrakiem (wtyczką ) wtedy wiatrak i kocioł się uruchamiał lub stawał (tak jak by wtyczka była nie dociśnięta ). Rozkręcił wiatrak sprawdził elementy (wszystko ok ) i wszystko wskazywało na niedociśnięta wtyczkę wiatraka, zresztą z centrali otrzymał podobna informacje ze przy tym błędzie zgłaszana była niedociśnięta wtyczka wiatraka... Wyjął zamontowaną armaturę, ponownie wyregulował kocioł i pojechał, kocioł wyłączył się po 4 godzinach wyświetlając te same błędy c1 i c4 W czwartek zrestartowałem kocioł zdjąłem obudowę i docisnąłem jeszcze ta wtyczkę (ale dobrze siedzi i nie ma co tam ruszać ). Zostawiłem kocioł z otwarta obudową i tak chodził kilka godzin kiedy byłem na budowie, stwierdziłem ze może coś jest nie tak z tym kominem (zatkany nie jest, ale nieszczelność jakaś ) założyłem obudowę kotła ale zostawiłem otwarta wyczystkę nad kotłem tak żeby zasysał powietrze z kotłowni bo ciąg jest w stronę komina. Kocioł chodził 1,5 dnia (przy czym to były dość ciepłe dni i nie wiem ile z tego to był czas pracy samego kotła ). Stwierdziłem że to jest to tz nieszczelność komina i stwierdziłem ze zatkam tą wyczystkę (gumowa zatyczka) i jak kocioł się wyłączy to mamy winowajcę. Kocioł wyłączył się ale po około 8- 9 godzinach wiec ciężko jednoznacznie stwierdzić. sobota to same testy z zasysanym powietrzem z kotłowni i bez i wyniki nie są jednoznaczne blokuje się tak i tak przy czym jak by trochę szybciej gdy tak wyczystka jest zamknięta. Uruchomiłem go kilka godzin temu na ostateczny test z otwarta wyczystka ile pochodzi i kiedy się zblokuje. Instalator twierdzi ale sam nie jest już pewny ze prawdopodobnie jest to nieszczelność komina lub wiatrak do wymiany. Od początku komin był sprawny i nic nie było przy nim grzebane zamontowana jest w nim rura kwasowa na uszczelkach na dole oparta na kolanku zamocowanym w kominie. czy komin tak sam z siebie może się rozszczelnić i czy przyrządy by tego nie wykazały - kiedy sprawdzał wyszło ze niema spalin w powietrzu. Miną miesiąc, kocił grzej kilka godzin i staje czasami się blokuje ze reset nic nie daje bo od razu wywala ten błąd po czym po kilkudziesięciu minutach reset i rusza i pracuje kilka godzin. Została wymiana wiatraka na nowy lub ostatecznie płyty głównej. Oby udało się to naprawić, strach pomyśleć gdy by stało się to w okresie minusowych temperatur. Edytowane 22 Listopada 2021 przez zip20 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi