Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nowa instalacja CO w starym domu 2 pietrowym z piwnicą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Niedawno kupiliśmy z żoną Stary dom (z lat 60/70) ogrzewanie było sprawowane za pomocą pieców i kuchni kaflowych, teraz chcę założyć centralne ogrzewanie.

Zasilanie ma być z używanego pieca śmieciucha (1 sezonowy, mieliśmy zamontowany w starym domu i szkoda wyrzucać jak sprawny)

Grzejniki żeliwne, żadnej podłogówki itp. tylko grzejniki i ciepła woda.

Instalację planuję wykonać sam natomiast proszę o pomoc w zaplanowaniu tego wszystkiego,

myślałem nad zamontowaniem rozdzielacza 10 grzejnikowego z rozprowadzeniem pex 16 piwnicą do poszczególnych grzejników na parterze.

chciałem dodatkowo zrobić kolejny pion do ogrzewania na pietrze

ale nie mam pojęcia jak to połączyć żeby działało

rysunki.thumb.png.a3bf8a45266aea88098d9ebb048295b0.png

Edytowane przez adam11555
Opublikowano

Najprościej to na zasilaniu kotła dać trójnik i potem:
- zawór kulowy z filtrem, pompa CO, zawór zwrotny, rozdzielacz;
- zawór kulowy z filtrem, pompa CWU, zawór zwrotny, wlot do wężownicy (płaszcza) bojlera.
Powroty z obydwu obiegów podłączyć do drugiego trójnika i w powrót do kotła.

Skoro masz śmieciucha to będziesz w nim palił raczej mniej niż 12godz./dobę, więc nie bawiłbym się w żadne zawory 3 bądź 4D, ani żadne ochrony powrotu.
Kocioł zasypowy najlepiej sprawuje się na swojej mocy nominalnej, a wszelakie zawory mieszające zmniejszają tak naprawdę odbiór ciepła z kotła, więc on nie może pracować tylko się dusi odstawiony bo temperatura już osiągnięta.
A z ochroną powrotu to wystarczy przełączyć pompę na wyższy bieg - im woda szybciej krąży tym powrót z grzejników będzie cieplejszy.

Opublikowano

A zabezpieczenie? Rura do naczynia jeszcze - na zasilaniu śrubunek i np dwa trójniki(przelotem pionowo), na boki od tych trójników na CO i CWU a pionowo do góry rura bezpieczeństwa do naczynia

Takie coś jak poniżej. Trójnik na przelocie min 1" i w pionie do naczynia na całej długości też

IMG_20211003_202954.jpg

Opublikowano

trochę poszukałem, trochę poczytałem i wymyśliłem coś takiego:

poprawcie mnie jeśli jest coś nie tak 🙂916122904_projektcozpompkami.thumb.png.ce77617be43e2064a309c1a126d9a092.png

Opublikowano (edytowane)

Jest ok. Pamiętaj o prawidłowym podłączeniu samego naczynia 

0300178c.jpg

Edytowane przez hajtaler428
Opublikowano

@adam11555 Przy tym podejściu masz jeden pion. Zaplanowałeś już rozprowadzenie rurek do grzejników w pokojach na piętrach? Bo estetycznie może to nie być dobre rozwiązanie, chyba że upchniesz je jakość pod podłogą. Może lepiej wyprowadzić sobie przez piwnicę więcej pionów i podprowadzić je pod grzejniki? Powiedzmy, tak bardziej oldschoolowo 😉

Opublikowano

Planowałem rozprowadzić rurki PEX 16 od rozdzielacza parterowego puścić piwnicą do poszczególnych grzejników żeby właśnie nie bawić się w podłodze z rurkami ale na piętrze będą musiały już być pod podłogą ale że będzie podłoga na legarach to nie będzie z tym problemu 🙂