Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie pompy obiegowej i zaworu trzydrogowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam problem w zrozumieniu działania pompy obiegowej i zaworu trzydrogowego przez co nie moge ich dobrze ustawić żeby grzejniki nie byly tak gorące. W instrukcji niewiele pisze dlatego prosze Was o pomoc.

Pompa obiegowa grundfos alpha1L posiada 5 trybów sterowania i tutaj nie wiem który wybrać:

1. Constant curve 1
  2. Constant curve 2
  3. Constant curve 3
  4. Radiator mode
  5. Underfloor mode  

Zawór trzydrogowy womix mix m ma skale od 1 do 10. Możecie mi powiedzieć o co tutaj chodzi z ta skala? Jeśli wybiorę np. 1 to będzie zimniejsza woda lecieć do grzejników a jeśli 10 to taka gorąca jak na piecu?

Specyfikacja:

Piec elektromet 10kw na ekogroszek z podajnikiem. 4 grzejniki, niedługo dwa dodatkowe na górze domu. Na tę chwile nie mam termostatów w grzejnikach. Zadana temperatura na kotle 60 stopni, przy 65 wchodzi w tryb podtrzymywania, histereza 2stopnie.

Edytowane przez Representant
Opublikowano

Zakładam że instrukcję do pompy masz (https://api.grundfos.com/literature/Grundfosliterature-5989723.pdf). 1-3 to po prostu ustawienie różnej mocy pompy, 4 tryb pracy dla instalacji grzejnikowej, 5 dla podłogowej. Zacznij od tych trybów manualnych 1-3. Np. ustaw sobie wstępnie na 2. Im większa moc pompy tym większy przepływ wody przez instalację, co powoduje także że grzejniki będą bardziej grzały. Pompa pracująca na zbyt wysokiej mocy może powodować hałasy w instalacji.

Jeżeli zawór 3d jest prawidłowo zainstalowany to tak powinno być. Tylko pamiętaj, że taka instalacja ma swoją bezwładność i to nie jest tak, że przekręcisz i natychmiast temperatura się zmieni. Poczekaj parę minut i zobacz co się na termometrach dzieje.