KFF Opublikowano 26 Grudnia 2021 #76 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Bardzo możliwe, że tu leży problem. Zakładając ten sam typ grzejników, powinny być dobrane proporcjonalnie do metrażu, z ew. poprawką na ściany zewn. i okna. W przeciwnym razie nie ma to prawa działać poprawnie. Szczególnie, w przypadku gdy w pomieszczeniu wiodącym grzejnik jest odpowiednio duży. Cytuj
pudz1988 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Autor #77 Opublikowano 26 Grudnia 2021 W pomieszczeniu wiodącym nie wymieniałem grzejnika. Rozumiem że stare grzejniki są za małe i nie wyrabiają z ogrzaniem. Na nowych mogę ustawić głowice na żądana temp?Wrócić z ustawieniami pieca czy zostawić? Jeśli temp. Rzeczywista wody praktycznie nie rośnie (jest 54 a zadana 60) to zwiększyć moc kotła bo mam ustawione min.17%(ok. 5.3kW), max. 20%.? Cytuj
KFF Opublikowano 26 Grudnia 2021 #78 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Nowe lepiej skręcić, wpływ pomieszczenia zostawiłbym na 3. Później obserwuj co się dzieje. Jeżeli kocioł będzie się wyłączał, a pomieszczenia nie będą dogrzane to znajdź przyczynę. Jeżeli w pomieszczeniu wiodącym osiąga zadaną temp., to skręć termostat w tym pokoju o jedno oczko (i tak do skutku). Jeżeli wyłącza się, ponieważ osiąga temp. maks. (domyślnie bodajże temp. zadana +6 stopni), to spróbuj spłaszczyć krzywą grzewczą przez podniesienie punktu początkowego. A poza tym poszukaj na google kryteriów doboru grzejników, policz sobie wszystko, dobierz moce i przed kolejnym sezonem zrób porządek z instalacją. Cytuj
pudz1988 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Autor #79 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Piec jak na razie nie wyłącza się. W pomieszczeniu tam gdzie jest sterownik nie mam głowic. A co myślisz o tym żeby zwiększyć temp na piecu do np 65*c?Powiedz mi jeszcze w prosty sposób jak działa wpływ pomieszczenia bo nie rozumiem jego działania. Co powoduje zwiększenie albo zmniejszanie liczb? Cytuj
KFF Opublikowano 26 Grudnia 2021 #80 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Wpływ pomieszczenia - modyfikuję temp. wody, jeżeli temp. pomieszczenia różni się od zadanej - działa jak mnożnik, także nawet niewielka jego zmiana ma stosunkowo duży wpływ na temp. wody w układzie. Jeżeli w pomieszczeniu jest za zimno podbija temperaturę, jeżeli za ciepło obniża. Ja bym zamontował termostat na grzejniku w pomieszczeniu wiodącym i modyfikował ustawienie tak, jak opisałem w poprzednim poście. 1 Cytuj
pudz1988 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Autor #81 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Może mi ktoś z panów wytłumaczyć dlaczego nie działa mi w piecu ustawienie czas bloku cyklu albo coś w tym stylu. Mam ustawione na 30 min a i tak po osiągnięciu zadanej temp piec wyl. się i po pewnym czasie, czasem po paru min. znów się wł. Dodam że w domu jest temp osiągnięta Cytuj
dariusz23a Opublikowano 13 Stycznia 2022 #82 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Witam 2.3b Interwał czasowy dla wyłączenia i ponownego załączenia palnika Przy podłączeniu systemu regulacyjnego nie jest wymagane dodatkowe ustawianie na kotle. System regulacyjny optymalizuje to ustawienie. Interwał czasowy ustala minimalny czas oczekiwania między wyłączeniem a ponownym załączeniem palnika. Zakres ustawień: 3 do 45 minut. Ustawienie podstawowe to 10 minut. Jest to z instrukcji pieca i jeśli dobrze myślę to przy podłączonym termoregulatorze (kolega pudz1988 go ma )system sam reguluje przerwy w zależności "co wyliczy". 1 Cytuj
Frogg Opublikowano 14 Stycznia 2022 #83 Opublikowano 14 Stycznia 2022 Podepne się.... Dom bliźniak, stare budownictwo,kamień i cegła,parter i poddasze ok.80m2,ocieplony grafit 15,okna i drzwi wymienione .Kocioł Buderus Logamax122 24kw dwufunkcyjny kondensacyjny Cały dół podlogowka góra grzejniki . Kocioł bez sprzęgła, zastosowany zestaw AFRISO Primobox ACB910 który pełni rolę sprzęgła i mieszacza(na podlogowke Czynnik niskotemperaturowy a na grzejniki wysokotemperaturowy) do tego regulator RC31O I mm100 Pompa w piecu ustawiona na 1.5 Regulacja według czujnika zewnętrznego z punktem początkowym , grzejniki i podlogowka. Moc grzania obniżona na kotle do 50% (aby nie traktował) Grzejniki : Max 55c min 35 wplyw pomieszcz. 3K korekta temp.pomiesz. 0K sposób obniżenia -prog temp.zew podlogowka: Max 40c min 29c wpływ pomieszczenia 3K korekta temp.pomiesz. 0K sposób obniżenia -tryb ograniczony Z mieszczaczem , czas pracy mieszacza 120 s Podn.zaworu miesz. 5K Minimalna temperatura zewnętrzna -20 Typ budynku - średni Tłumienie -tak Temp. w domu 22c w dzień, 21 noc zużycie gazu póki co największe 127m3. CWU I CO Grzeje pierwszy sezon i nie wiem czy to dużo czy mało, czy kombinować z ustawieniami czy dać sobie spokój. Z góry dzięki za pomoc i komentarze. Cytuj
Riva Opublikowano 23 Stycznia 2022 #84 Opublikowano 23 Stycznia 2022 Mam pytanie odnośnie tematu jw. Dlaczego przy sterowniku kotła Buderus Logamax plus na sterowniku RC310 mam temp min -15 stopni. Na wszystkich wyświetlanych rycinach jest to -20 stopni. Jak to ew. zmienić. Pozdrawiam. Cytuj
pudz1988 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Autor #85 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Menu serwisowe, dane kotła, min. Temp zwen(twojego regionu) A teraz ja mam pytanie czemu po ustawieniu "tryb obniżania" na próg temp pomieszczenia piec działa skoro temp w pomieszczeniu nie spadła poniżej zadanej? Mam ustawione na wieczór 20*c na piecu jest 20,3 a piec grzeje?? Cytuj
Riva Opublikowano 25 Stycznia 2022 #86 Opublikowano 25 Stycznia 2022 (edytowane) Witam wszystkich. Użytkuję od niedawna Buderus Logamax plus na sterowniku RC310 . Staram się czytać posty na forum i wyciągać wnioski z zapisów forumowiczów . Aktualnie walczę ze zbyt często włączającym się piecem . W moim przypadku to jest około 4 włączeń na godzinę. Proszę o info czy poprawnym jest ustawienie parametrów : temperatura projektowana 50 C temperatura zasilania 50 C , oraz cos takiego : maksymalna temp ogrzewania ustawiona na 50 C Jaka korelacja zachodzi między tymi trzema wartościami. Pozdrawiam. Edytowane 25 Stycznia 2022 przez Riva Cytuj
pudz1988 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Autor #87 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Po temp wnioskuję że masz grzejniki?.. - 1.Możesz zwiększyć temp na piecu na 55-572. mozesz też zwiększyć w menu serwisowym czas bloku cyklu. Ja mam ustowine na 20min.No chyba że masz sprzęgło to nic bym nie zmieniał 3.mozesz zmniejszyć moc palnikaTeż to przerabialem i te opcje mi pomogły Cytuj
pudz1988 Opublikowano 17 Lutego 2022 Autor #88 Opublikowano 17 Lutego 2022 Czy może mi ktoś powiedzieć jaki UPS byłby dobry do mojego pieca? Myślałem też aby z ups zasilać awaryjnie lodówkę. Nie znam się na tym w ogóle więc liczę na pomocPiec to Buderus Logamax plus 192-30iT40SWH Cytuj
D20CR Opublikowano 17 Lutego 2022 #89 Opublikowano 17 Lutego 2022 Sorry ze to nie odpowiedz. Ale tak czesto miewasz braki w dostawie pradu ? Agregat pradtworczy chyba da tylko rade. Cytuj
pudz1988 Opublikowano 18 Lutego 2022 Autor #90 Opublikowano 18 Lutego 2022 W tym roku miałem 2 wyłączenia które trwały ok 3h Z agregatem jest taki problem że nie powinno się je podłączać pod sprzet z tak wrażliwą elektronika. Agregat prondotworczy jest bardziej przystosowany do sprzętu budowlanego. Przynajmniej u siebie w instrukcji hondy tak wyczytałem. Jeśli się mylę albo są jakieś sposoby to niech ktoś mi powie Cytuj
sambor Opublikowano 18 Lutego 2022 #91 Opublikowano 18 Lutego 2022 Ups APC będzie dobry, moc 1kVA 1 Cytuj
pudz1988 Opublikowano 18 Lutego 2022 Autor #92 Opublikowano 18 Lutego 2022 Coś takiego?https://www.komputronik.pl/product/677811/apc-smart-smt1000ic.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=NiePromo Cytuj
sambor Opublikowano 18 Lutego 2022 #93 Opublikowano 18 Lutego 2022 U mnie pracują 2 takie https://allegro.pl/oferta/zasilacz-apc-smart-ups-1000va-nowy-akumulator-fv-11617173656 Trzeba poszukać w necie- najlepiej starsze modele w szarej obudowie , nawet jak przyjdzie kupić nowe baterie to koszt ich nie przekroczy 200zł Cytuj
pudz1988 Opublikowano 18 Lutego 2022 Autor #94 Opublikowano 18 Lutego 2022 Cena już dużo lepsza Ile godzin taki ups może podczymac piec gazowy? Cytuj
D20CR Opublikowano 18 Lutego 2022 #95 Opublikowano 18 Lutego 2022 11 godzin temu, pudz1988 napisał: W tym roku miałem 2 wyłączenia które trwały ok 3h Z agregatem jest taki problem że nie powinno się je podłączać pod sprzet z tak wrażliwą elektronika. Agregat prondotworczy jest bardziej przystosowany do sprzętu budowlanego. Przynajmniej u siebie w instrukcji hondy tak wyczytałem. Jeśli się mylę albo są jakieś sposoby to niech ktoś mi powie https://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji16.png Sorki. To byl taki zarcik z tym agregatem. Fakt agregat bardziej do sprzetu budowlango.😃 Cytuj
sambor Opublikowano 18 Lutego 2022 #96 Opublikowano 18 Lutego 2022 6 godzin temu, pudz1988 napisał: Cena już dużo lepsza https://emoji.tapatalk-cdn.com/emoji16.png Ile godzin taki ups może podczymac piec gazowy? Przy oryginalnych bateriach max 1h Cytuj
pudz1988 Opublikowano 19 Lutego 2022 Autor #97 Opublikowano 19 Lutego 2022 A co myślicie o takim czymś tylko przetwornice kupić większą 800-1000whttps://allegro.pl/oferta/zasilanie-awaryjne-pieca-co-ups-pompy-500w-11500424911 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi