Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa ciepła 8 kw pytanie dotyczące pomp obiegowych zawory przepisy itd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zwracam się z serdeczną prośbą o sprawdzenie mojego układu dla pompy ciepł. Moje pytanie dotyczy typowo jeśli chodzi o przepisy montażu oraz ogólną poprawność układu. 
Dałem 4 pompy obiegowe oraz jeden zawór zwrotny. Czy wszystko jest ok ? czy pompy obiegowe mam podłączyć do pompy ciepła  do panelu czy bezpośrednio do prądu i regulować je mocą W ręcznie na pompie ? 
W układzie niemam zawórów trójdrożnych ani czworodrożnych mieszających, czy są one potrzebne w tym układzie ? 

Proszę o pomoc konkretnie czego brakuje co jest źle co warto dodać co odjąć. Zaznaczam że potrzebuje informacje zgodne z przepisami montażu i dlatego opisałem dokładne gdzie mam każdy zawór kurowy zwrotny itp. Niewiem czy to ma jakieś znaczenie ale zawsze przy zaworze zwrotnym daje śrubunek ( aby łatwo można było odkręcić zawór od zbiornika w razie awarii/niewiem czy to jest obowiązek z przepisami).
jeśli jakiegoś brakuje uprzejmie prosze o informacje. 

Z wyrazami szacunku, 
Lukasz Majdanski 

pompa ciepla schemat zaworów.png

Opublikowano

Wielkim specem nie jestem, ale kilka baboli wytknąć mogę.

Zawór trójdrożny przełączający przydał by się do podziału zasilania obiegów CWU i CO. CWU grzejesz do wyższych temperatur przecież. No, chyba że ujęte na schemacie zawory kulowe to elektrozawory i jakiś sterownik je ogarnie zamiast trójdrożnego.  Piszesz o sterowaniu zewnętrznych pomp obiegowych z panelu pompy ciepła. Jeśli sterowanie pompy ciepła to potrafi, to w porządku.

Na wejściu i wyjściu pompy ciepła masz wrysowane pompy obiegowe.  Po co dwie, gdy wystarczy jedna?

Dwie pompy obiegowe w obiegu ogrzewania za buforem, na wyjściu i wejściu bufora i do tego narysowane przeciwstawnie.  Przecież wystarczy jedna, a jeśli już jest potrzeba, to po jednej na każdy rozdzielacz. 

Ogrzewanie podłogowe i ogrzewanie grzejnikowe w jednej instalacji i zasilane tą samą temperaturą. Z punktu widzenia sprawności pracy pompy ciepła strzelasz sobie w stopę. Dlaczego nie ogrzewanie podłogowe w całym budynku? 

Opublikowano

Masakraaa

nie wiem co to za pompa ale dobra pompa wymagałaby jedynie pompki do podłogówki

słabsza pompa wymagałaby pompy jeszcze do grzejników i bufor

a tu jest jakaś  pajęczyna i mysle ze z ekonomią to nie ma nic wspolnego