Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Ryni napisał:

Coś mi się wydaje, że może minąć trochę czasu nim znajdziemy jakieś rozwiązanie.

???????????????????????

Nie to robota konstruktorow?

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Wcisnalem to bardziej do srodka i siedzi sztywno

Opublikowano (edytowane)

A nie prościej by było ustawić to na kawałkach sznura szklanego i wkleić uszczelniaczem do kominków? Było by stabilnie ale nie na sztywno.

f6385d652c0792804fe1ec200106a077.jpg

Edytowane przez mcjszt
  • Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem dlaczego producent nie powiela sprawdzonych rozwiązań z innych kotłów, gdzie właśnie takimi sznurami jest wszystko dokładnie uszczelnione i ustabilizowane, nic wtedy nie pęka i jest stabilne. Niby robią postępy, ale idzie im to jak po grudzie i nadal dają d...y na prostych i oczywistych rozwiązaniach.

Nie mając sznura, korzystałem do uszczelnień z wełny mineralnej, wyskubanej z ocieplenia bufora.

Edytowane przez carinus
  • Lubię to 2
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Liepiej wyciagnuc o troche wiecej kasy,kupic rowno atmosa,kiedy ma byc jescze jakos tanio i ciesic sa z ciepelka.Tnac drewno na kawaly zamiast kawalkow,szamoty sa w nim na swoich miejscach i nawet BEZPROBLEMOWO dziala,zgazowuje i jest latami dopracowany.Byc mpm milosnikom nie latwa robota,nie mowiac o poprawkach bledow konstrukcyjnych,aby kociol mogl byc w ogole užywany,ktore zawsze marnuja certyfykatow.Od wyjecia turbolizatorow po wkladanie szamotu.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
14 godzin temu, bercus napisał:

???????????????????????

Nie to robota konstruktorow?

Tak takie rzeczy też robią konstruktorzy.

Teraz jeszcze musicie sobie zadać pytanie dlaczego w wood przegroda jest zamontowana własnie w taki sposób, z czego to wynika.

Jak już to ustalicie może zasugerujecie jakieś rozwiązanie.

Wiem, rozumiem, że łatwiej jest krytykować, niż próbować znaleźć rozwiązania, to normalne, tak jest po prostu łatwiej.

Opublikowano

A prawda jest taka że mpm a konstruują użytkownicy  eksperymentatorzy. Takiego poligonu nie ma chyba zadna inna firma kotlarska w Polsce.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Z kotłami nie, ale ze sterownikami sytuacja wygląda podobnie, one też ewoluują wraz z omawianymi m.i. tutaj problemami. Rożnica jest tylko taka, że by zmienić coś w algorytmie sterownika trzeba znać kod źródłowy, a ten znają tylko producenci.

Opublikowano

@zieleninaTakie cos nie jest złe, że opinie zbiera sie na forum użytkowników, gdyż jest to najlepszy poligon dla wytwarzanego sprzetu. Mam jednak żal do firmy ze uparła się na jeden wymiar kotła i tłucze wszystko na jedno kopyto, gdzie można zrobić coś dla drewna z większa komora zasypową i skośnym wrzutem opału. Idą po prostu na łatwiznę po najmniejszej linii oporu, a mogli by zrobić coś naprawdę dobrego na rynku kociołków do drewna, na węgiel już jest.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 3
Opublikowano

Poczekajcie z pół roku/rok to pojawi sie WOOD II ze wszystkimi omówionymi tu poprawkami.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Nie miałem z tymi szamotami styczności. Czy dobrze myślę, że w razie czego można taki samemu wykonać jak pęknie?

Opublikowano

Tak palnik w MPM-ie jest modułowy. Podstawowym modułem są wymiary cegły szamotowej. Z takich cegieł można wykonać kopie wszystkich elementów palnika.

Opublikowano

Do tego kociołka można wszystko dorobić z szamotu, niekoniecznie odwzorowane z dokładnością aptekarską.

Kociołki będą klepane w takim wzorze do momentu, aż zacznie spadać popyt i będą wyraźne uwagi żeby to w końcu poprawić. Widać że konkurencja jest gorsza lub droższa, zależy jak kto na to patrzy, ale widać że na rynku jest jeszcze miejsce na niedopracowane w całokształcie wyroby. Za kilka lat pewnie będę szukał kociołka na drewno i na pewno chciałbym kupić coś sprawdzonego ale niekoniecznie następną protezę do poprawek.

Opublikowano

Pytanie tylko co oznacza pojęcie dobry. Każdy będzie miał inne priorytety wyboru kotła, dla każdego będą rzeczy ważniejsze i mniej ważne.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

ńajprostszy za minimum dyche z takim tempem wzrostu cen

Na drzewo to nie wiem czy taki sie zmiesci do kotłowni,predzej na drewno cos wymyslą😁

Opublikowano

Mnie np interesuje taki, który da radę bez zasilania i wentylatora, dlatego obserwuję wątek MPMa. Komin ok. 11m2. Otwarta instalacja na grawitacji, bufor też planuję na grawitacji. Niektóre kotły od naszych południowych sąsiadów niby dają radę awaryjnie bez zasilania, ale ta cena, no i prostota MPMa ma zalety. To rzeźbienie w palniku trochę mnie odrzuca, ale coś za coś.

Opublikowano

Prostota w tym kotle jest aż nadto bolesna, ale ma w tym swój plus. Patrząc na uwagi użytkowników w tematach rozmiarów komory załadowczej, sposobu regulacji podawania powietrza, umiejscowienia drzwiczek, to bedzie podstawa do poprawek, plus oczywiście inne przydatne rozwiązania, niekoniecznie kosztowne.

Opublikowano (edytowane)

Ja w tej chwili opalam się czymś takim. Myślę że po wymianie kotła na mpm wood 18kw będzie prawa w spalaniu drewna. Bo sprawność tego pudła na ognisko to max 40%. Kupione to było jako używka na czas budowy a już 4 sezon pracuje. Tylka moja wersja to chyba 14kw, ma 5 tych rur

piec-weglowy-zebiec-28kw-2007r-dolnoslaskie-lwowek-slaski-sprzedam-538751426.jpg

Edytowane przez Robokop
Opublikowano

Właśnie rozmawiałem z człowiekiem z tego sklepu. Ma być w przyszłym tyg.

Podobno producenci mają problemy ze stalą i są opóźnienia