Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki kocioł na pellet do domu 190m2? Obecnie używam Defro Eko Duo na ekogroszek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Kipi wymagało i nadal wymaga serwisu.

Palnik powinien wg karty gwarancyjnej uruchomić autoryzowany serwisant a przegląd wymagany jest raz do roku po końcu okresu grzewczego.

Robiąc serwis po roku przez autoryzowanego serwisanta przedłuża się gwarancję z 2 do 3lat. 

Bodajże 2-3lata temu koszt takiego serwisu z przeglądem średnio wynosił ok 250zł. Nie wiem jak to cenowo wygląda dzisiaj.

Co więcej nawet teraz Kipi organizuje szkolenia on-line dla instalatorów z zakresu serwisu.

Inna kwestia, to co ktoś sam sobie robi czy jak to używa czy jak sam serwisuje. 

W każdym razie jak po roku nie zrobisz serwisu, to gwarancji ni ma.

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano (edytowane)

Masz racje. Teraz takie wymaganie jest.

Gdy montowałem palnik ( wspomnę, że przez autoryzowanego instalatora ) takich zapisów gwarancyjnych nie było. Takich rozbudowanych zapisów gwarancyjnych po prostu nie było. I nie sądzę, że instalator zapomniałby mi o tym też powiedzieć - bo to dla niego byłaby strata finansowa a dla mnie utrata gwarancji. Ja raczej postępuje zgodnie z zapisami gwarancyjnymi - tak ogólnie. I w tym przypadku też raczej wzywałbym instalatora. Ale nie musiałem. 

W sumie to już koniec 6 sezonu a palnikiem zero problemów. 

Jeszcze raz zapytam autora wątku po co mu inne źródło ciepła jak wspomniał o tak wielkiej termomodernizacji domu i montażu gruntowej pompy ciepła. Na zapas ? 

Edytowane przez Tomek0407
Opublikowano

@Tomek0407 Tak jak pisałem na początku wątku, kilka miesięcy po tym jak podpisałem umowę na dofinansowanie z programu "Czyste Powietrze" dowiedziałem się, że wniosek (który nie spodziewałem się, że przejdzie w gminie) dostał dofinansowanie i dostałem instalacje fotowoltaiczną i czekam na montaż pompy gruntowej ciepła (wszystko finansowane w 85%) a piec i tak muszę wymienić ponieważ bez wymiany źródła ciepła, nie zrealizuję resztę rzeczy, które założyłem w programie tzn. wymiana okien, drzwi, docieplenie budynku. Dlatego też taka sytuacja. Mało tego nie wiem czy w tym roku zrealizują pompę ciepła więc na zimę będę musiał czymś grzać póki nie mam pompy. 

Opublikowano

OK rozumiem. Tylko szkoda kasy na coś wypasionego. Jeśli jesteś przekonany na 100% do zakupu pompy ciepła i będziesz ja miał to wg. mnie kup sobie coś najtańszego. Jak zaczniesz grzać gruntową pompą ciepła to już peleciaka nie będziesz odpalał. No chyba, że kwestia awaryjna. Pozdrawiam

Link afiliacyjny

⚫ Szukasz dobrego ekogroszku?

Porównaj oferty składów i kopalni z Twojego regionu

Sprawdź ceny