margor Opublikowano 29 Marca 2021 #1 Opublikowano 29 Marca 2021 (edytowane) Witam ,mam prośbę o sprawdzenie czy taki układ będzie u mnie działał.Kocioł na pelet i 100% podłogówki( 7 pętli),czy dobrze zawory zwrotne narysowane ,brakuje filtrów ,ale dodam przed pompami i zaworami trójdrożnymi. Edytowane 29 Marca 2021 przez Ryszard Poprawienie literówki w tytule Cytuj
sambor Opublikowano 29 Marca 2021 #2 Opublikowano 29 Marca 2021 Te dwie pompy - na zasilaniu podłogówki i na powrocie do kotła będą się "gryzły" , przez co działanie zaworów 3-D może być nieprawidlowe. Warto te pompy rozdzielić sprzęgłem Cytuj
romano78 Opublikowano 29 Marca 2021 #3 Opublikowano 29 Marca 2021 Przy zbiorniku zawor zwrotny ze sprezyna bo gdy pompa cwu stanie a kotlowa będzie chodzić może czesc wody nadal przepływać przez zbiornik chyba ze zależy na grawitacji. Cytuj
margor Opublikowano 29 Marca 2021 Autor #4 Opublikowano 29 Marca 2021 32 minuty temu, sambor napisał: Te dwie pompy - na zasilaniu podłogówki i na powrocie do kotła będą się "gryzły" , przez co działanie zaworów 3-D może być nieprawidlowe. Warto te pompy rozdzielić sprzęgłem Bez sprzęgła układ może działać,jaka minimalna moc sprzegła 23 minuty temu, romano78 napisał: Przy zbiorniku zawor zwrotny ze sprezyna bo gdy pompa cwu stanie a kotlowa będzie chodzić może czesc wody nadal przepływać przez zbiornik chyba ze zależy na grawitacji. Mam zawór klapowy na grawitacji działa Cytuj
romano78 Opublikowano 29 Marca 2021 #6 Opublikowano 29 Marca 2021 Skoro to peleciak to będzie na nim utrzymywana temp.powyzej 50stopni wiec zbiornik nie będzie wychladzany Ale jak jest zwykły kopciuch i jak w nim wygasa i spada temperatura to może występować wychladzanie zbiornika. Cytuj
margor Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Autor #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2021 Przemyślałem to wszystko,i tak jak napisał Sambor tego się posłucham, może by to chodziło bez sprzęgła,ale nie będę ryzykował , zrobię raz a dobrze , chyba że ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia,pochwalę się za jakiś czas jak to chula, pozdrawiam Cytuj
tommyp2 Opublikowano 2 Kwietnia 2021 #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2021 A jak by to zrobić na zaworze 4D z pompą na zasilaniu i powrocie z zaworu? Cytuj
margor Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Autor #9 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Mam jeszcze jedno pytanie, dotyczące bojlera.W starej instalacji przed bojlerem mam zamontowany zawór zwrotny klapowy,zbiornik pracował tylko na grawitacji,teraz chce dołożyć do nowego układu pompę i moje pytanie czy zostawić zawór klapowy czy wstawić zawór zwrotny grzybkowy.Czy w lecie będzie lepiej grzać wodę grawitacyjnie bez pompy z zaworem klapowym czy lepiej ,szybciej pompą z zaworem zwrotnym. Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez margor Cytuj
margor Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor #10 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Dzisiaj zakupiłem sprzęgło, według rady Sambora i pytanie czy bez różnicy jest z której strony podłączymy kocioł,bo zakupione sprzęgło wydaje mi się że z prawej strony kocioł,a z lewej instalacja.Ale chciałabym odwrotnie , przekręcić o 180 stopni nie można,bo nie mogę zdjąć pokrowca i termometr jest z tej strony ,czy mam rację ,czy trzeba wymienić sprzęgło. Cytuj
sambor Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #11 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Dla tej instalacji to sprzęgło przy zasilaniu z lewej będzie dobrym rozwiązaniem. Cytuj
margor Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Autor #12 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) Czyli te sprzęgło z zasilaniem z kotła z lewej strony będzie ok Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez margor Cytuj
sambor Opublikowano 16 Kwietnia 2021 #13 Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Do tego kotła, który masz, i do tej instalacji będzie jak najbardziej OK 1 Cytuj
margor Opublikowano 24 Września 2021 Autor #14 Opublikowano 24 Września 2021 Instalacja zrobiona według rad Sambora,działa bardzo dobrze,nie spodziewałem się że tak będzie super , dzięki Sambor ,jak byś mieszkał bliżej to byśmy flaszkę wypili.Dla niedowiarków Sambor ma zawsze rację , dzięki pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi