Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem początkującym palaczem koksu i mam taki problem. Po rozpaleniu pali się pięknie natomiast po kilku godzinach palenia rusztuje przed dołożeniem na noc i wówczas gaśnie mi koks.

Czy można paląc koksem utrzymać piec przez noc aby rano dokładając koks była ciągłość palenia ?

Jak długo można palić koksem bez wygaszania pieca ? Zdaje sobie sprawę że jest problem ze szlaką z koksu.

Będę wdzięczny za fachową pomoc.

Opublikowano

koks potrzebuje ostrej jazdy,trzeba niestety szybciej dokładać jak węgiel póki jeszcze żar odpowiedni, możesz spróbować drobniejszy lub mieszać z węglem, a pali się oczywiście na okrągło

Opublikowano

KOKS potrzebuje cugu tak jak w kuzni jak dmuchasz powietrzem masz temp i sie wypala niema wiatru niema palenia :angry: sprubuj z weglem mieszac albo dmuchac

Opublikowano

Temperatura zapłonu koksu to 500-600 st. Pali się tylko na ruszcie , praktycznie niema żadnego płomienia a jest tak dlatego, że ma on aż 98% stałego składnika palnego. Dla dobrego spalania potrzebuje maksymalnego podania powietrza pod ruszt. Dlatego kocioł musi pracować z pełną mocą a nie zawsze się tak da :angry:

Opublikowano
Witam,

Jestem początkującym palaczem koksu i mam taki problem. Po rozpaleniu pali się pięknie natomiast po kilku godzinach palenia rusztuje przed dołożeniem na noc i wówczas gaśnie mi koks.

Czy można paląc koksem utrzymać piec przez noc aby rano dokładając koks była ciągłość palenia ?

Jak długo można palić koksem bez wygaszania pieca ? Zdaje sobie sprawę że jest problem ze szlaką z koksu.

Będę wdzięczny za fachową pomoc.

Witam!

Palę koksem pierwszy sezon po przerwie kilkuletniej ceny w dół nareszcie.

Po dolożeniu do pieca wystarczy raz na 6 godzin przerusztować i dolożyć opału.

Zauważyłem że duży wpływ na spalanie koksu ma wielkośc brył.

Najlepiej się wypala groszek 25 - 45 mm.

Grubsze kawałki nie są w stanie sie przepalić i kocioł szybko gaśnie.

Sprawdzone praktycznie. Oczywiście miarkownik ciągu ustawiłem o 10 stopni większą temp. niż chcę uzyskać na piecu. Musi być cug. Klapka z drzwiczek też nie szczelina po zamknięciu przez miarkownik 2 mm lecz 5 mm.

Całą noc wytrzyma bez problemu czyli od ok 21 do 5 rano.

Jak narazie działa choć piec nie był zasypany do końca tylko ok. 1/4 objętości - mniej nie ma sensu dlatego że ten opał wymaga usypania jakiejś kupki która będzie trzymała żar. ( Camino 3).

A więcej też nie za bardzo bo na dworze jest jeszcze za ciepło.

Ten typ opału nie za bardzo nadaje się do przepalania w dni kiedy tylko wieczory są chłodniejsze raczej jest to paliwo do palenia na okrągło.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Po dolożeniu do pieca wystarczy raz na 6 godzin przerusztować i dolożyć opału.

Zauważyłem że duży wpływ na spalanie koksu ma wielkośc brył.

Całą noc wytrzyma bez problemu czyli od ok 21 do 5 rano.

Czy po przerusztowaniu ci nie gaśnie ?. Jak dużo opału jest w piecu przy rusztowaniu ?

Może mój błąd polega na tym że rusztuje jak jest już mało koksu a i koks nie jest drobny.

Czy rano jak dokładasz to czy dużo zostaje koksu że jest ciągłość palenia ?

Pozdrawiam

Opublikowano

dokładnie tak jest,musisz szybciej dokładać bo jak temp.żaru zejdzie za nisko to kaplica,ewentualnie możesz szufelkę drobnego węgla rzucić i poczekać aż się rozżarzy i na to dopiero koks

Opublikowano
Czy po przerusztowaniu ci nie gaśnie ?. Jak dużo opału jest w piecu przy rusztowaniu ?

Może mój błąd polega na tym że rusztuje jak jest już mało koksu a i koks nie jest drobny.

Czy rano jak dokładasz to czy dużo zostaje koksu że jest ciągłość palenia ?

Pozdrawiam

Po przerusztowaniu zostaje jakaś warstwa żaru ok 10 cm. Kolor żaru jasnopomarańczowy i wtedy tylko dożucam koksu na górę i po sprawie.

Jak kolor jest za ciemny łopatka węgla na początek i później koks.

Spróbuj rozbić parę brył koksu na mniejsze kawałki i tym zapal gwarantuję że żar będzie trzymał się dłużej.

• 5 lat później...
Opublikowano (edytowane)

Witam

Czy macie doswiadczenia w paleniu tzw. koksiku (czyli koksy bardzo drobnego, wygląda tak jak miał)?

Podczas palenia koksikiem, gasł mi, podejrzewam, że nie za drobny, aby powietrze sie "przecisło"

Koksik moge kupic po 750, a koks po 850 na koksowni

stosuje dmuchawę w swoim Camino3

Czy jak koks sie pali jasno niebieskim płomieniem (krótki) czy to dobrze?

Edytowane przez genesis72