Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam pytanie cieknie  mi zawór bezpieczęństaw 8 barów podczas podgrzewania wody CWU wymieniłem na nowy zawór ale nie pomogło instalacja jest nowa 1.5 roku czy możliwe że naczynie się zepsuło po sprawdzeniu na sprężarce cisnienie w naczyniu było 4.5 bara zakręciłem zimną wodę oraz spusciłem ciepła wodę w kranie następnie sprawdziłem cisnienie na naczyniu przeponowym było 0 dopompowałem do 3.5 bara pusiłem wodę i wzrosło do 4 barów potem kocioł zmusiłem żeby podgrzał wodę CWU i cisnienie w naczyniu wzrosło do 5.5 barów potem cisnienie spadło do 4.5 bara  i teraz z zaworu bęzpieczeństwa nie leci woda czy możliwe że się coś naprawiło czy naczynie trzeba wymienić czy to normalne że po spuszczeniu ciepłej wody w naczyniu przeponowym cisnienie spadło do 0 bara czy powinno trzymać cisnienie hydraulik powiedziedział że po spuszczeniu wody w naczyniu powinno być cisnienie jeżeli spadło to naczynie jest do wymiany?

Opublikowano

Powietrze nie ucieka przez wentyl nabiłem 3.5 bara po puszczeniu wody urosło do 4 barów jak kocioł podgrzewał wodę CWU to cisnienie urosło do 5 barów potem spadło do  4.5 bara narazie nie cieknie woda z zaworu bezpieczeństwa czy możliwe że się naprawiło?

Opublikowano (edytowane)

Jak pęknięta membrana to będzie sikać wodą z wentyla po jego naciśnieciu np. śrubokrętem - sprawdź to. Jeżeli z wentyla wydobywa się tylko powietrze to jest ok. Ewentualnie zaszła jakaś nieszczelność wentyla. 

Edytowane przez emigrant
Opublikowano

Problem w tym że próbowałem wciskać srubokręt do wentyla ale nie idzie powietrze ani woda 

Ok sorry użyłem złego srubokręta po wcisnięciu wentyla wydobywa się tylko powietrze 

Opublikowano (edytowane)

Cudów nie ma, o ile naczynie było nabite ciśnieniem to z wentyla powinno wydobywać się powietrze pod ciśnieniem, albo sikać woda. W ogóle to naczynie jest przelotowe dla CWU, emaliowane od środka i z króćcem ze stali nierdzewnej? Czy kupiłeś zwykłe?  Zdemontuj naczynie, wykręć wentyl i zobacz co tam się dzieje. 

Edytowane przez emigrant