Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Eco- Palnik od Skiepko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No ja bym na tą chwilę nie szukał problemu w ustawieniach tylko trzeba najpierw wykonać poprawnie instalację i dopiero wtedy zająć się ustawieniami.

• Odpowiedzi 244
  • Wyświetleń 71.9 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Obiecałem eliksowi  fotki palnika (ecopalnik) od skiepko, co prawda było to w innym temacie ale temat jest o palnikach więc myślę że będzie dobrze. Jest to palnik samoczyszczący, testowałem "różn

• Witam  Przerobiłem piec Defro KD 2 15 kW na pellet. Palnik VIP 16 kW . W skład zestawu : VIP 16 KW, podajnik 2m, sterowanie PLUM ecoMAX850P2, zasobnik na 200 kg, pokojowy regulator przewodowy eco

• Nie będzie kompatybilny. Nie będzie korekcji nadmuchu. Bynajmniej jak na razie. Chodzi mi tu tylko o to aby mieć stały podgląd tlenu. Do sondy musiałem opalać lapka i chyba mnie oszukiwała.

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Ja rozumiem że kocioł przez to cierpi dlatego mam ustawione na pompce 30-40 stopni żeby stopniowo pompki pchając ogrzewały instalacje. Jednak jest tu mnóstwo opini na forum że i bez tej ochrony powrotu kotły działają. Rozmawiałem jeszcze teraz z instalatorem i on jest zdania że grupa pompowa na powrocie nie ma z tym nic wspólnego bo jak tłumaczy montował kotłów wiele i nie we wszystkich klienci mieli ochronę powrotu a kotły działają i to mi daje do myślenia bo mam po sąsiedzku przykład a u sąsiada instalacja zrobiona po całkowitej taniości. Inna sprawa że większość instalacji w domu mam zrobione miedzią ale niestety nie było funduszy żeby zburzyć pół domu. Będę szukał problemu jak go rozwiąże to napiszę co było przyzczyną 🙂

Edytowane przez Spartiata89

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ja mam pytanie,czy to normalne w Eco

palniku że gdzie jest mały ślimak do podawania pelletu na palenisko ciągle słychać takie trzaski jak ten ślimak się obraca gdy podaje pellet

Opublikowano

Jak ciągle to może być problem z motoreduktorem. Jeżeli co jakiś czas to normalne bo pellet wchodzi między rynnę, a ślimak.

Opublikowano

Te trzaski słychać cały czas nieraz są mocniejsze a nieraz słabsze,najgorzej w nocy bo kotłownie mam pod pokojem i to wszystko słychać,palnik używam druga zimę i od początku tak się dzieje,w serwisie mówili mi właśnie że to normalne bo pellet dostaje się pod ślimaka a ślimak jest ruchomy żeby pellet go nie uszkodził,a jak się wygasza to ślimak chwilę się kręci i patrzyłem na niego to ma takie dziwne przeskoki,już sam nie wiem czy to normale

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 22.02.2021 o 10:05, jameess napisał(a):

Obiecałem eliksowi  fotki palnika (ecopalnik) od skiepko, co prawda było to w innym temacie ale temat jest o palnikach więc myślę że będzie dobrze.

Jest to palnik samoczyszczący, testowałem "różny" pellet i nie było najmniejszych problemów.

Palnik to VIP 15 KW. mam go prawie 2 lata. Na fotkach widać demontaż rusztu palnika, fotodiody i zapalarki. Są to banalne czynności nie wymagające żadnych narzędzi.

Podczas czyszczenie palnika nie demontuje się go z kotła, jak to bywa w przypadku np. palnika Kipi

20210220_130514.jpg

20210220_130724.jpg

20210220_130758.jpg

20210220_130818.jpg

20210220_130842.jpg

20210220_131008.jpg

20210220_131104.jpg

20210220_131129.jpg

20210220_131320.jpg

20210220_131420.jpg

20210220_131435.jpg

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Pojawił się u mnie problem z przegrzewaniem palnika, wiadomo na wiosnę jest słabszy ciąg kominowy, oraz zimny komin, tyle że w tamtym roku nic takiego się nie działo. Teraz muszę pomału na mocy minimalnej przez parę minut rozgrzać kocioł, a i tak temp. palnika rośnie do 60*C

Sprawdziłem już:
*Drożność komina
*Drożność rusztu palnika (otwory napowietrzające)
*Kocioł wyczyszczony

Jedynie co budzi moje wątpliwości to klapka przeciwpożarowa nie dolega idealnie jest mała szczelina, ale czy to byłby powód?

PXL_20260518_080846759(Mae).jpg.4b7a480afbd7cccf843b77a1853dca22.jpgPXL_20260518_080941509(Mae).jpg.3a9951f58d591006e8c377938bde9251.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, dużo spaliłeś owsa? Testy? jak to się spala? Sam przymierzam się do palenia 1 do 1 pellet z owsem.

Opublikowano

Testy. Pali się dobrze. Tyle że popiołu dużo. Ale owies mam akurat za free także pewnie tak będę palił bo nie zanosi się na lepsze jeżeli chodzi o ceny tego drewnianego złota. 50/50 objętościowo, nie wagowo.

IMG_20260818_221613.thumb.jpg.42a64000e22d60b63c7260e370d5c5a7.jpg

Opublikowano

Tez zamawiać będę pół tony lub tonę. U nas pellet 2 tyś i pomimo że mam zakupione 4t to szukam tańszej alternatywy. Klimy już założyłem by dogrzewać w okresach przejściowych. Teraz pora na kocioł. Kiedyś przerobiłem palnik i w kotle na ekogroszek spałam miał kilka lat. Widać pora znów na modyfikacje. Na YT jest pokazana sensowna przeróbka palnika Skiepko pod sam Owies.. To chore by trociny, odpad był w cenie złota.. 

Opublikowano

Zrobiłem modyfikację do rozbijania popiołu ale u mnie nie daje rady samym owsem.

IMG_20260820_185111.thumb.jpg.14f4986c7e542f2fc826d8ea74343845.jpg

Edytowane przez Michal86

Opublikowano

On jeszcze robił otwór na czujnik ognia wyżej. Jakoś tak pisał pod filmikami. 

Opublikowano

W serii a3 to nie problem bo światło do czunika wpada przez otwory powietrza wtórnego które są wysoko pod samym górnym profilem paleniska. U mnie problem leży w konstrukcji rusztu. Zbyt mała powierzenia napowietrzania złoża. Znaczy się na jakichś 8-10kw myślę, że by chodził ale to za mało z racji wielkości komory i ceglanego kotła. Komora by się nie oczyszczała, a w kominie kondensat. Nie ma wyjścia zostaje mieszanka.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Problem rozwiązany po inżyniersku 🙂 Tyle że dalej w mediach straszą że peletu znów braknie na zimę, to za chwilę nie będzie czego z tym owsem mieszać.

PS A może w wersji 2.0 dało by się zrobić tak żeby podajnik sam mieszał? Tzn przedzielić zasobnik na dwie przegródki tak żeby ślimak pobierał mniej-więcej po równo materiału z każdej? Bo to mieszanie to sporo dodatkowej roboty.
Taki pomysł mi wiłaśnie wykiełkował, może ktoś kiedyś zweryfikuje czy to ma sens - na Aliexpress są naprawdę tanie dozowniki ślimakowe do granulatu/paszy/czegokolwiek - dwa takie dozowniki mogły by sypać owies z peletem w dowolnej proporcji prosto do palnika (albo do podajnika)

Edytowane przez nightwatch

Opublikowano

1.5 wiadra owsa do 1 wiadra pelletu. Śmiga już dwie godziny to będzie chodzić 😅

Choć pellet kiepski, dużo pyłu. Wyrwałem dziś 2t za 1850pln. I więcej na ten sezon nie kupię😅

Zostaje jeszcze dogrzać trochę kominkiem także mam nadzieję, że starczy🤣

Edytowane przez Michal86

Opublikowano
W dniu 7.09.2026 o 22:40, nightwatch napisał(a):

Problem rozwiązany po inżyniersku 🙂 Tyle że dalej w mediach straszą że peletu znów braknie na zimę, to za chwilę nie będzie czego z tym owsem mieszać.

PS A może w wersji 2.0 dało by się zrobić tak żeby podajnik sam mieszał? Tzn przedzielić zasobnik na dwie przegródki tak żeby ślimak pobierał mniej-więcej po równo materiału z każdej? Bo to mieszanie to sporo dodatkowej roboty.
Taki pomysł mi wiłaśnie wykiełkował, może ktoś kiedyś zweryfikuje czy to ma sens - na Aliexpress są naprawdę tanie dozowniki ślimakowe do granulatu/paszy/czegokolwiek - dwa takie dozowniki mogły by sypać owies z peletem w dowolnej proporcji prosto do palnika (albo do podajnika)

Z tą przegrodą w zasobniku nie głupi pomysł😎 do wykonania proste. Ciekawe tylko jakby to faktycznie działało bo pellet i owies nie będą zasypywać się tak samo.

Opublikowano

Z przegrodą to faktycznie nie wiadomo, poza tym trudno regulować cokolwiek po jej wspawaniu. Lepsze by były po prostu dwa zasobniki i dwa osobne ślimaki sypiące razem do palnika, z jakąś regulacją prędkości

Edytowane przez nightwatch

Opublikowano

Jak mam płacić obecnie 2500 za dobry pellet to mogę sobie pokręcić beczką za połowę tej kwoty 😅🤣