Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zainstalowaną rozdzielacz drążkowy firmy Herz na 6 sekcji jak widać na zdjęciu. Jeden termostat jest przypadkowo zdjęty. Termostaty są zainstalowane na powrocie. Woda na zasilaniu ma około 55 C. Reklamowałem jedną z wkładek w Herzu i wysłałem zdjęcie. Fachowiec się załamał i stwierdził, że taki system nie będzie nigdy prawidłowo funkcjonował. Woda przepływająca przez belkę nagrzewa inne głowice termostatyczne i nie ma możliwości sterowania różnej temperatury dla poszczególnych sekcji. Jak można tą instalację przerobić. Może jakieś głowice z czujnikiem np. 20 cm. od belki na powrocie aby łapały prawidłową temperaturę.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

post-10172-1254234914_thumb.jpg

Opublikowano

pytanie czy ten rozdzielacz zasila instalację grzejnikowa? jeżeli tak, to zawory z głowicami termostatycznymi powinny być przy grzejnikach a nie w szafce. głowica termostatyczna działa na temperaturę otoczenia ,a nie temperaturę wody w rurach

w tym przypadku w szafce masz zawsze wysoką temperaturę (równą dla wszystkich głowic) brak możliwości jakiejkolwiek regulacji temp w poszczególnych obwodach.

Opublikowano

Nie wiem jak HERTZ ,ale danfoss ma głowice z czujnikiem na kapilarze . Można by je zastosować ,ale i tak trzeba by było dobrze odizolować cieplnie każdą rurę ,żeby pomiar temp był prawidłowy . przepraszam głowica danfossa niestety pasuje tylko na zawory danfossa

Opublikowano
Mam zainstalowaną rozdzielacz drążkowy firmy Herz na 6 sekcji jak widać na zdjęciu. Jeden termostat jest przypadkowo zdjęty. Termostaty są zainstalowane na powrocie. Woda na zasilaniu ma około 55 C. Reklamowałem jedną z wkładek w Herzu i wysłałem zdjęcie. Fachowiec się załamał i stwierdził, że taki system nie będzie nigdy prawidłowo funkcjonował.

co to ludzie nie wymyslą z braku elementarnej wiedzy , jak to załozył tzw "fachowiec "

to ogłos go wynalazca klasy zerowej

zawory termostatyczne na rozdzielaczu podłogówki są po to aby montowac na nich SIŁOWNIKI

teromelektryczne które zamykaja przepływ w petli

inne rozwiazanie z tym zaworem jest bezsesowne

poczytaj troche teori a potem pytaj

Opublikowano

po pierwsze zdejmij głowice bo nic tam po nich

aby cos poradzic nalezy wiedziec duzo wiecej o instalacji , a nic nie wiadomo

6 petli - jakiej długosci , zasilanie 55 st -jest mieszacz ? sama podłoga grzeje czy z grzejnikami ?? itd

Opublikowano

Do tego rozdzielacza podłączone jest jedynie ogrzewanie podłogowe, podzielone na 6 sekcji po około 15 do 20 metrów kwadratowych. Pomieszczenia są otwarte tj, jadalnia, salon, kuchnia i zamykana!! łazienka, która wykorzystuje część jednej sekcji z korytarza. Kocioł jest na eko groszek Hef 38 kw i z tego powodu temperatura wody waha się od 53 do 55 C. Do grzejników są osobne rozdzielacze- 3 sztuki-piwnica parter i pierwsze piętro , one nie stanowią problemu. Na poziomie parteru, gdzie znajduje się ogrzewanie podłogowe zamontowane są 3 grzejniki do dogrzania pomieszczenia w okresie jedynie przejściowym.

Opublikowano

no juz nie dziwie sie ze o pomoc prosisz

ta belka bedzie miała sens jak zrobisz zdalne sterowanie z głowicami a raczej z siłownikami elektrycznymi lub głowicami z kapilara

teraz jeszcze jedno pytanie czy teraz na zasilanie podłogówki idzie 50st ???????????????????????

45st to absolutne max i to w dodatku przy -20st na zewnatrz

przy temp 50 i wyzej to podłogówka sie szyciej rozwali niz zdażysz nie nią nacieszyc

Opublikowano

55 C jest na wejściu, ale głowice na powrocie redukują do np. na 1 do 25C, 2 do 30 C.

Problem w tym że woda która przepływa przez belkę powrotną nagrzewa wszystkie głowice i nie można ustawić różnych temperatur. Można co najwyżej zamknąć sekcję. Kładłem zimą termometr na podłodze i było około 30 C jak ustawiłem na głowicy pozycję 1.

Przy takiej temperaturze raczej nie wylecę w powietrze.

Pozdrawiam

Opublikowano

30 stopni na podłodze ????????

masakra

maks 2st wiecej niz w pomieszczeniu jednak nie wiecej niz 25st

a na wejsciu 55st to nastepne nieporozumienie pisałem o tym wczesniej

mozesz zniszczyc sobie podłoge ,płyki ,i co najwazniejsze nogi bo człowiek nie jest przyzwyczajon do takich temperatur

Opublikowano
Mam zainstalowaną rozdzielacz drążkowy firmy Herz na 6 sekcji jak widać na zdjęciu. Jeden termostat jest przypadkowo zdjęty. Termostaty są zainstalowane na powrocie. Woda na zasilaniu ma około 55 C. Reklamowałem jedną z wkładek w Herzu i wysłałem zdjęcie. Fachowiec się załamał i stwierdził, że taki system nie będzie nigdy prawidłowo funkcjonował. Woda przepływająca przez belkę nagrzewa inne głowice termostatyczne i nie ma możliwości sterowania różnej temperatury dla poszczególnych sekcji. Jak można tą instalację przerobić. Może jakieś głowice z czujnikiem np. 20 cm. od belki na powrocie aby łapały prawidłową temperaturę.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Witam, jak już się dowiedziałeś od kolegów to ten układ naprawdę jest skopany ,ale nic straconego można go poprawić i będzie działał ,więc tak- na te wkładki mógłbyś założyć głowice termostatyczne z kapilarą , kapilarę przyłożyć do poszczególnych pętli i bedziesz mógł teoretycznie regulować temperaturę ,ale jest problem gdzie przyłożyć tą kapilare czy na powrocie i wtedy początek podłogówki będzie przegrzewany czy też na zasilaniu i wtedy przy długich odcinkach rury powyżej 60 m nie zdąży nagrzać się podłogówka bo głowica ją wyłączy za pomoca kapilary a w dodatku taka jedna głowica to ok.120 zł. Można też założyć na zasilaniu całego rozdzielacza zawór termostatyczny i na nim tylko jedną głowice , ale wtedy znowu to samo gdzie kapilare czy na zasilanie czy na powrót i na dodatek brak możliwości regulacji poszczególnych pętli ,więc moją propozycją jest i myślę że koledzy też tak uważają dodatkowa pompa na podłogówkę a przed nią zawór termostatyczy z kapilarą lub zawór 3d ,poprostu taki mały mieszacz . ,dodatkowo jak byś chciał regulować temp. w danych pomiesczeniach to na wkładkach rozdzielacza zamontować siłowniki elektro magnetyczne a w pokojach regulatory temp.TO wszystko oczywiście jak chcesz żeby to pożądnie pracowało , Pompa to koszt ok . 250 zł głowica 120 + zawór 40 i złożyć i gotowe , to trzeba zrobić aby nie zniszczyć podlogówki , regulatory tem . i siłowniki to już wypas .Pozdrawiam Tomek. jeszcze jedno brakuje Ci jeszcze na belkach zaworów do regulacji przepływów w pętlach.

Opublikowano

Witaj moim zdaniem szkoda kasy , dokup tylko mieszacz , a nie cały zestaw , podaj mi swojego meila na priw.to Ci poślę pare fotek jak to można prosto przerobić wykorzystując twój rozdzielacz.pozdrawiam

Opublikowano

Witam.

Czy pozostawiając rozdzielacz tak jak jest w pierwszym poście, wymieniając jedynie te nieszczęsne głowice na przepływomierze, mieszacz może być zainstalowany w piwnicy, która znajduje się bezpośrednio pod nim. Około 40 cm pod rozdzielaczem mam bardzo dobry dostęp do zasilania i powrotu - 1 metr na którym mogę dokonać przeróbki i zainstalować mieszacz. Jeśli jest to możliwe, to proszę o podpowiedź jaki system mieszania wybrać.

Pozdrawiam