womis Opublikowano 29 Września 2009 #1 Opublikowano 29 Września 2009 Mam zainstalowaną rozdzielacz drążkowy firmy Herz na 6 sekcji jak widać na zdjęciu. Jeden termostat jest przypadkowo zdjęty. Termostaty są zainstalowane na powrocie. Woda na zasilaniu ma około 55 C. Reklamowałem jedną z wkładek w Herzu i wysłałem zdjęcie. Fachowiec się załamał i stwierdził, że taki system nie będzie nigdy prawidłowo funkcjonował. Woda przepływająca przez belkę nagrzewa inne głowice termostatyczne i nie ma możliwości sterowania różnej temperatury dla poszczególnych sekcji. Jak można tą instalację przerobić. Może jakieś głowice z czujnikiem np. 20 cm. od belki na powrocie aby łapały prawidłową temperaturę. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj
sawo Opublikowano 29 Września 2009 #2 Opublikowano 29 Września 2009 pytanie czy ten rozdzielacz zasila instalację grzejnikowa? jeżeli tak, to zawory z głowicami termostatycznymi powinny być przy grzejnikach a nie w szafce. głowica termostatyczna działa na temperaturę otoczenia ,a nie temperaturę wody w rurach w tym przypadku w szafce masz zawsze wysoką temperaturę (równą dla wszystkich głowic) brak możliwości jakiejkolwiek regulacji temp w poszczególnych obwodach. Cytuj
womis Opublikowano 29 Września 2009 Autor #3 Opublikowano 29 Września 2009 Tu podłączona jest tylko podłogówka. Są to głowice do ogrzewania podłogowego na powrót. Cytuj
sawo Opublikowano 29 Września 2009 #4 Opublikowano 29 Września 2009 Nie wiem jak HERTZ ,ale danfoss ma głowice z czujnikiem na kapilarze . Można by je zastosować ,ale i tak trzeba by było dobrze odizolować cieplnie każdą rurę ,żeby pomiar temp był prawidłowy . przepraszam głowica danfossa niestety pasuje tylko na zawory danfossa Cytuj
womis Opublikowano 29 Września 2009 Autor #5 Opublikowano 29 Września 2009 To chyba dobry pomysł, ale czy Herz coś takiego produkuje? Cytuj
Marek Opublikowano 29 Września 2009 #6 Opublikowano 29 Września 2009 Mam zainstalowaną rozdzielacz drążkowy firmy Herz na 6 sekcji jak widać na zdjęciu. Jeden termostat jest przypadkowo zdjęty. Termostaty są zainstalowane na powrocie. Woda na zasilaniu ma około 55 C. Reklamowałem jedną z wkładek w Herzu i wysłałem zdjęcie. Fachowiec się załamał i stwierdził, że taki system nie będzie nigdy prawidłowo funkcjonował. co to ludzie nie wymyslą z braku elementarnej wiedzy , jak to załozył tzw "fachowiec " to ogłos go wynalazca klasy zerowej zawory termostatyczne na rozdzielaczu podłogówki są po to aby montowac na nich SIŁOWNIKI teromelektryczne które zamykaja przepływ w petli inne rozwiazanie z tym zaworem jest bezsesowne poczytaj troche teori a potem pytaj Cytuj
womis Opublikowano 29 Września 2009 Autor #7 Opublikowano 29 Września 2009 Pytam, bo nie wiem co poradzić w takiej sytuacji. Cytuj
Marek Opublikowano 30 Września 2009 #8 Opublikowano 30 Września 2009 po pierwsze zdejmij głowice bo nic tam po nich aby cos poradzic nalezy wiedziec duzo wiecej o instalacji , a nic nie wiadomo 6 petli - jakiej długosci , zasilanie 55 st -jest mieszacz ? sama podłoga grzeje czy z grzejnikami ?? itd Cytuj
womis Opublikowano 30 Września 2009 Autor #9 Opublikowano 30 Września 2009 Do tego rozdzielacza podłączone jest jedynie ogrzewanie podłogowe, podzielone na 6 sekcji po około 15 do 20 metrów kwadratowych. Pomieszczenia są otwarte tj, jadalnia, salon, kuchnia i zamykana!! łazienka, która wykorzystuje część jednej sekcji z korytarza. Kocioł jest na eko groszek Hef 38 kw i z tego powodu temperatura wody waha się od 53 do 55 C. Do grzejników są osobne rozdzielacze- 3 sztuki-piwnica parter i pierwsze piętro , one nie stanowią problemu. Na poziomie parteru, gdzie znajduje się ogrzewanie podłogowe zamontowane są 3 grzejniki do dogrzania pomieszczenia w okresie jedynie przejściowym. Cytuj
automatyk Opublikowano 30 Września 2009 #10 Opublikowano 30 Września 2009 no juz nie dziwie sie ze o pomoc prosisz ta belka bedzie miała sens jak zrobisz zdalne sterowanie z głowicami a raczej z siłownikami elektrycznymi lub głowicami z kapilara teraz jeszcze jedno pytanie czy teraz na zasilanie podłogówki idzie 50st ??????????????????????? 45st to absolutne max i to w dodatku przy -20st na zewnatrz przy temp 50 i wyzej to podłogówka sie szyciej rozwali niz zdażysz nie nią nacieszyc Cytuj
womis Opublikowano 30 Września 2009 Autor #11 Opublikowano 30 Września 2009 55 C jest na wejściu, ale głowice na powrocie redukują do np. na 1 do 25C, 2 do 30 C. Problem w tym że woda która przepływa przez belkę powrotną nagrzewa wszystkie głowice i nie można ustawić różnych temperatur. Można co najwyżej zamknąć sekcję. Kładłem zimą termometr na podłodze i było około 30 C jak ustawiłem na głowicy pozycję 1. Przy takiej temperaturze raczej nie wylecę w powietrze. Pozdrawiam Cytuj
automatyk Opublikowano 1 Października 2009 #12 Opublikowano 1 Października 2009 30 stopni na podłodze ???????? masakra maks 2st wiecej niz w pomieszczeniu jednak nie wiecej niz 25st a na wejsciu 55st to nastepne nieporozumienie pisałem o tym wczesniej mozesz zniszczyc sobie podłoge ,płyki ,i co najwazniejsze nogi bo człowiek nie jest przyzwyczajon do takich temperatur Cytuj
tomekb Opublikowano 1 Października 2009 #13 Opublikowano 1 Października 2009 Mam zainstalowaną rozdzielacz drążkowy firmy Herz na 6 sekcji jak widać na zdjęciu. Jeden termostat jest przypadkowo zdjęty. Termostaty są zainstalowane na powrocie. Woda na zasilaniu ma około 55 C. Reklamowałem jedną z wkładek w Herzu i wysłałem zdjęcie. Fachowiec się załamał i stwierdził, że taki system nie będzie nigdy prawidłowo funkcjonował. Woda przepływająca przez belkę nagrzewa inne głowice termostatyczne i nie ma możliwości sterowania różnej temperatury dla poszczególnych sekcji. Jak można tą instalację przerobić. Może jakieś głowice z czujnikiem np. 20 cm. od belki na powrocie aby łapały prawidłową temperaturę.Proszę o pomoc. Pozdrawiam Witam, jak już się dowiedziałeś od kolegów to ten układ naprawdę jest skopany ,ale nic straconego można go poprawić i będzie działał ,więc tak- na te wkładki mógłbyś założyć głowice termostatyczne z kapilarą , kapilarę przyłożyć do poszczególnych pętli i bedziesz mógł teoretycznie regulować temperaturę ,ale jest problem gdzie przyłożyć tą kapilare czy na powrocie i wtedy początek podłogówki będzie przegrzewany czy też na zasilaniu i wtedy przy długich odcinkach rury powyżej 60 m nie zdąży nagrzać się podłogówka bo głowica ją wyłączy za pomoca kapilary a w dodatku taka jedna głowica to ok.120 zł. Można też założyć na zasilaniu całego rozdzielacza zawór termostatyczny i na nim tylko jedną głowice , ale wtedy znowu to samo gdzie kapilare czy na zasilanie czy na powrót i na dodatek brak możliwości regulacji poszczególnych pętli ,więc moją propozycją jest i myślę że koledzy też tak uważają dodatkowa pompa na podłogówkę a przed nią zawór termostatyczy z kapilarą lub zawór 3d ,poprostu taki mały mieszacz . ,dodatkowo jak byś chciał regulować temp. w danych pomiesczeniach to na wkładkach rozdzielacza zamontować siłowniki elektro magnetyczne a w pokojach regulatory temp.TO wszystko oczywiście jak chcesz żeby to pożądnie pracowało , Pompa to koszt ok . 250 zł głowica 120 + zawór 40 i złożyć i gotowe , to trzeba zrobić aby nie zniszczyć podlogówki , regulatory tem . i siłowniki to już wypas .Pozdrawiam Tomek. jeszcze jedno brakuje Ci jeszcze na belkach zaworów do regulacji przepływów w pętlach. Cytuj
womis Opublikowano 2 Października 2009 Autor #14 Opublikowano 2 Października 2009 Dziękuję serdecznie za poradę. Chyba zdemontuję cały ten układ i założę np KlimEasy Simple http://www.herz.com.pl/produkt.php?id=92 Problem w ty, że u mnie zasilanie jest z prawej strony. Jaka inna stacja rozdzielaczowa jest godna polecenia? All in one. Pozdrawiam Cytuj
tomekb Opublikowano 2 Października 2009 #15 Opublikowano 2 Października 2009 Witaj moim zdaniem szkoda kasy , dokup tylko mieszacz , a nie cały zestaw , podaj mi swojego meila na priw.to Ci poślę pare fotek jak to można prosto przerobić wykorzystując twój rozdzielacz.pozdrawiam Cytuj
womis Opublikowano 7 Października 2009 Autor #16 Opublikowano 7 Października 2009 Witam. Czy pozostawiając rozdzielacz tak jak jest w pierwszym poście, wymieniając jedynie te nieszczęsne głowice na przepływomierze, mieszacz może być zainstalowany w piwnicy, która znajduje się bezpośrednio pod nim. Około 40 cm pod rozdzielaczem mam bardzo dobry dostęp do zasilania i powrotu - 1 metr na którym mogę dokonać przeróbki i zainstalować mieszacz. Jeśli jest to możliwe, to proszę o podpowiedź jaki system mieszania wybrać. Pozdrawiam Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 7 Października 2009 #17 Opublikowano 7 Października 2009 Tylko w tym przypadku nie będzie regulacji temperatury w pomieszczeniu. Mieszacz moze być w piwnicy czy tam gdzie jest. tylko na poszczególnych obiegach już w pomieszczeniu trzeba zamontować na odejściu (Zasilaniu) Termostaty Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 7 Października 2009 #18 Opublikowano 7 Października 2009 Najgorzej jak trzeba coś zmienić na istniejącym układzie, często bowiem bez rozbiórki nie da rady tego zrobić, albo jest to bardzo trudne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi