Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Po raz kolejny proszę o pomoc jestem w tym totalnie zielona . Posiadam piec lazar 15 kw bojler 150 l . Dom 125 m2 całość podłogówka + jeden kaloryfer w łazience . Piec spała 12 worków peletu na tydzień . Czy dodatkowa lambda obniży spalanie peletu ? 

Opublikowano

Za mało, danych podałaś, w sumie to nic nie podałaś. Oczekujesz wróżby czy jak?

Obniż temp do 19 st to spali mniej.

Opublikowano

Super dziekuje za wyczerpująca odpowiedz ! Napisałam ze jestem w tym temacie zielona nie wiem co i jak mam napisać dlatego liczyłam na pomoc . Pomyślałam ze dodatkowa lambda zmniejszy ilość spalania bo trochę poczytałam na ten temat ale i tak mało z tego rozumiem .

Opublikowano

Musisz podać jak masz rozwiązaną instalacje,  jak to jest sterowane, jak w ogóle zbudowana jest instalacja co( najlepiej podaj schemat).  Jak podłączony jest grzejnik w łazience. Czy jest ochrona powrotu, czy masz jakieś zawory 3 drogowe lub 4 drogowe, czy są siłowniki na zworach, czy kocioł sterowany jest histerezą kotła czy termostatem pokojowym, czy jest pogodówka, jaki jest tryb pracy kotła, czy ciągły czy przerywany?

Jak jest podłączony bojler, jaką ma ust. tem. jaką histerezę. Jaki sterownik kotła? Jaką utrzymujesz temp w domu?

Nie napisałaś nic o domu. Jak zbudowany, jaka izolacja podłóg , ścian , stropów, bo to wszystko ma wpływ na spalanie.

Sonda lambda polepszy spalanie, ale nie licz na oszczędności z jej powodu.

Dopiero jak to wszystko podasz to ktoś może ci pomóc w ustawieniu kotła i instalacji ?

Opublikowano

I ile stopni w donu, bo zaraz się okaże, że te 25kg na dobę to wcale nie tak tragicznie.

Opublikowano (edytowane)

Hej 25 ? lubię jak jest ciepło 

Edytowane przez TIMON120777
niepotrzebny cytat poprzedniego posta
Opublikowano

Dokładnie.