Kordjano Opublikowano 19 godzin temu #276 Opublikowano 19 godzin temu W dniu 26.10.2025 o 19:49, sambor napisał(a): Stara książka o sztuce pieczenia chleba, może warto przeczytać, aby zobaczyć jak się wiele zmieniło Piekarstwo.pdf 25.28 MB · 6 pobrań Przeczytałem z uwagą , czy się wiele zmieniło ? Pacząc na dzień dzisiejszy to w pewnym sensie tak , ale jak się tak zagłębie to wszystko jest mi bliskie i znajome z lat kiedy praktykowałem, końcówka lat osiemdziesiątych ,również jak babcie piekły w domach podobnie czyniły . Zaciekawiło mnie to wyrastanie chleba w wodzie jak wypłynie to do pieca , gdzieś kiedyś słyszałem dawno temu o tym od starego piekarza ,w praktyce się nie spotkałem . W latach 90 tych zaczęto używać , dodawać polepszaczy ale nie było to jeszcze jakieś złe ,teraz to nie wiem jakiego zajzajeru dosypują do tego pieczywa w mojej okolicy nie kupię dobrego chleba , strasznie się popsuli , mam nadzieje że to się w końcu zmieni i nie będę musiał piec samemu . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.