Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 26.10.2025 o 19:49, sambor napisał(a):

Stara książka o sztuce pieczenia chleba, może warto przeczytać, aby zobaczyć jak się wiele zmieniło

Piekarstwo.pdf 25.28 MB · 6 pobrań

Przeczytałem z uwagą , czy się wiele zmieniło ? 

Pacząc na dzień dzisiejszy to w pewnym sensie tak , ale jak się tak zagłębie to wszystko jest mi bliskie i znajome z lat kiedy praktykowałem, końcówka lat osiemdziesiątych ,również jak babcie piekły w domach podobnie czyniły .

Zaciekawiło mnie to wyrastanie chleba w wodzie  jak wypłynie to do pieca , gdzieś kiedyś słyszałem dawno temu o tym 

od starego piekarza ,w praktyce się nie spotkałem .

W latach 90 tych zaczęto używać , dodawać polepszaczy ale nie było to jeszcze jakieś złe ,teraz to nie wiem jakiego zajzajeru dosypują do tego pieczywa w mojej okolicy nie kupię dobrego chleba  , strasznie się popsuli , mam nadzieje że to się w końcu zmieni i nie będę musiał piec samemu  .

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.