Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty
Opublikowano

Witam. Mam mały problem. Jaką pompę dobrać od instalacji. Max wysokość 3m ale to chyba nie takie ważne. Instalacja na alupexie 16, rozdzielacze na parterze i piętrze po 8 obwodów, max długość rurki 10m. Do tego podłogówka ok 30m2 w 3 obwodach, ale to pojdzie na osobnej pompie. Czy wystarczy pompa 25-40 czy muszę dać 25-60. Co sądzicie o pompie grundfos alpha2. Dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano

Proponuje tę mocniejszą z możliwością 3 prędkości. Widziałem na Allegro po ok.95zł z trzyletną gwarancją.

Pozdrawiam !!!

Opublikowano
Witam. Mam mały problem. Jaką pompę dobrać od instalacji. Max wysokość 3m ale to chyba nie takie ważne. Instalacja na alupexie 16, rozdzielacze na parterze i piętrze po 8 obwodów, max długość rurki 10m. Do tego podłogówka ok 30m2 w 3 obwodach, ale to pojdzie na osobnej pompie. Czy wystarczy pompa 25-40 czy muszę dać 25-60. Co sądzicie o pompie grundfos alpha2. Dzięki i pozdrawiam.

Jaka moc instalacji i złożona różnica temperatur pracy ?

Opublikowano

Napisz coś o domu. Czy ocieplony, jaka moc na m/2. Przy założeniach temp. 70/55 może okazać się że grzejniki będą niedoszacowane w tym względzie że może w domu będzie ciepło ale będzie uczucie wysuszenia powietrza i wyraźnych żródeł ciepła ( grzejniki będą "świeciły" ciepłem ). Dużo przyjemniejsze ciepło jest ze źródeł o niższej temp. ale odpowiedniej mocy.

Opublikowano

Witam. Dom jest nowy, gazobeton24 +10 cm styropian. Okna pcv. Zapotrzebowanie na ciepło ok.70 W/m. I jeszcze jedno, grzany na 100% będzie parter ok.100m2, temp. min. 21-22 *C. Piętro będę grzał na 18*C. Pozdrawiam.

Opublikowano

Mam osobiście pompę Alpha 2 25/40 naprawdę świetnie się spisuje zwłaszcza z zaworami termostatycznymi. Pompa sama dobiera moc i automatycznie przestawia obroty.Dzięki temu nie dochodzi do sytuacji gdzie większość zaworów termostatycznych zamyka się.A pompa z maksymalną siłą przetacza wodę np. przez jeden grzejnik

robiąc przy tym dużo szumu.

Można też sterować nią ręcznie.

U mnie przy ogrzewaniu samego piętra 4 grzejniki automatyczny dobór mocy 5-7 W.

Przy odkręceniu zaworów na parterze pobierana moc wzrasta do 22 W.

Jeśli chcesz kupić poszukaj sklepu z dobrą ofertą cenową niektóre sklepy przesadzają z ceną.

Opublikowano

Witam. Dzięki za porady. Już prawie wszystko wiem co do mojej instalacji. W czwartek przywożą mi kocioł i ruszam z instalacją. Teraz będę szukał pompy alfa2, w przyzwoitej cenie. Pozdro

Link afiliacyjny

💰 Ile kosztuje pompa ciepła w Twojej okolicy?

Wyceny od firm w Twoim regionie — bez zobowiązań

Sprawdź wyceny