Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co lepsze? Pellet czy grzanie propanem z butli?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pale peletem piąty sezon, wszystko jest ok, ale jednak trzeba co roku trochę ponad trzy tony przerzucić. Musisz policzyć zapotrzebowanie na ciepło oraz porównać ceny gazu i peletu za kWh. Wg moich pobieżnych wyliczeń:

1 MJ z LPG= 0.28 kWh
1 litr LPG to 25 MJ

1 litr LPG = 7 kWh

1 kg peletu = 4 kWh
3500 kg peletu to 14000 kWh
3500 kg - 2000 litrów LPG
3.5 t x 800 zł = 2800 zł
2000 l x 1.7 = 3400 zł.

Różnica nie jest jakaś strasznie duża. Ja bralbym gaz w tym momencie.

Z drugiej strony, przy pelecie za 650 zł już jest trochę większa:
3.5 x 650 = 2275 a gaz 3400.

Zacznij od zrobienia dobrego OZC.
Zorientuj się, czy masz łatwy dostęp do dobrego i w miarę taniego peletu. Ceny prądu poszły od nowego roku w górę, więc i pelet będzie w tym sezonie droższy.

• Przydało się 1
Opublikowano

Jeśli butla to tylko na własność...wtedy gaz tankujesz kiedy jest najtańszy...w 2020 roku kolega kupowal zdaje się w maju po 1,16zł za litr...
Tylko należy dobrać taką wielkość butli aby tankować raz w roku we wspomnianym okresie...

• Lubię to 1
Opublikowano

Dokładnie! O tym zapomniałem napisać. Zbiornik na własność.

Opublikowano

Po 1.16?  Można powiedzieć że jak za darmo. A wiesz na ile mu to wystarczy jaki ma zbiornik i jaki dom ogrzewa? Ja mam do ogrzania 215m2 w tym garaż . Dom nowy dobrze ocieplony 20 cm strop  20 ściany i 15 podłoga

Opublikowano (edytowane)

Zużycie łatwo policzysz z projektu - jakie jest zapotrzebowanie cieplne budynku?

Dla przykładu: obciążenie cieplne projektowe 8kW, II strefa klimatyczna, t. wewn. 20'C, rocznie niecałe 17000kWh energii na CO, + 2000 do 4000 na CWU, łącznie powiedzmy 20 000kWh. Czyli koszt dla LPG kupowanego na wolnym rynku po 1,50PLN (u mnie niżej nikt nie sprzedaje) wyniesie niecałe 4300PLN, podobnie wyjdzie pellet. Zbiornik 3000l.

To obliczenia z głowy, bo nie mam czasu sprawdzać dokładnie danych, ale z grubsza tak to się liczy. Zakładając oczywiście, że dom buduje kompetentna ekipa (założyłem ok. 37W/m2/-20'C), bo jak będą błędy (mostki) to zużycie może być i dwa razy wieksze.

Edytowane przez mistalova