Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,聽

Posiadam gara偶 blaszany o powierzchni 48m2. Wszystko z ojcem stawia艂em od zera i jest to naprawd臋 solidna konstrukcja, nie takie jak te gotowce, niestety po niespodziewanej 艣mierci ojca wszystko musz臋 doko艅czy膰 sam i niestety nie mam za bardzo kogo zapyta膰 i sam niezbyt wiele wiem, dlatego pisz臋 tutaj o pomoc. Docelowo to ma by膰 taki ma艂y warsztat samochodowy, dlatego te偶 ten gara偶 ocieplam styropianem na kt贸ry p贸jdzie p艂yta osb.

Szukam jakiego艣 rozwi膮zania na zim臋 偶eby da艂o si臋 tutaj normalnie pracowa膰. Mam taki piec typu koza, sami go wyspawali艣my z felg samochodowych, niestety to tylko felgi 15 i rozmiary tego pieca nie s膮 zbyt du偶e, ale bardzo fajnie jeszcze si臋聽 niedawno w nim pali艂o jak wia艂y takie silne wiatry. Niestety teraz pali膰 w nim to tragedia, drzwiczki od popielnika musz膮 by膰 uchylone 偶eby drzewo si臋 pali艂o, ale wtedy bardzo kopci si臋 przez g贸rn膮 pokryw臋. Okazyjnie znalaz艂em stary piec co. W za艂aczniku wrzucam zdj臋cie tych 2 piecyk贸w i mam do Was pytanie. Co najlepiej zrobi膰 偶eby ogrza膰 taki metra偶? Przerobi膰 jako艣 ten piec z felg co mam, nie wiem komin jako艣 rur臋 skr贸ci膰 czy przed艂u偶y膰? Ta rura co wida膰 na zdj臋ciach wychodzi na zewn膮trz i do g贸ry id膮 te dwie rury one chyba s膮 po metrze? Czy montowa膰 ten piec co uda艂o mi si臋 dorwa膰 tylko w jaki spos贸b? Wyci膮膰 jak膮艣 dziur臋 w tym p艂aszczu wodnym i zamontowa膰 tam jak膮艣 rur臋?

Kolejny problem, 偶e tam jest komin kwadratowy, a rury s膮 okr膮g艂e. Pyta艂em o redukcje w naszym lokalnym sklepie ale nie mieli, ale to jako艣 przerobi臋. Tylko czy ten piec b臋dzie si臋 ca艂y nagrzewa膰 i oddawa膰 ciep艂o? Wiem, 偶e wiele pyta艅 pewnie bardzo amatorskich, ale tak jak m贸wi臋 nie mia艂em wcze艣niej z tym do czynienia a chcia艂bym to doko艅czy膰. Obok tego gara偶u stoi drugi i tam ju偶 mam kana艂 nawet, posadzka te偶 jest, ale za to nie mam jeszcze drzwi i kilku innych rzeczy, ale na pewno b臋d臋 chcia艂 go doko艅czy膰 i tam te偶 przyda si臋 ogrzewanie, to mo偶e wykorzysta膰 ten piec co dosta艂em i za艂o偶y膰 centralne? Tylko czy on wyrobi na taki metra偶? Gara偶 obok ma oko艂o 30m2.聽

Dzi臋kuj臋 za ka偶d膮 rad臋, pozdrawiam聽

133728300_386751945957512_7411418476916800817_n.jpg

133731135_1400833943581236_1126048638109898254_n.jpg

134020403_546936809841183_3001140017155437915_n.jpg

134040574_750568748910456_5319896181179038119_n.jpg

134084756_3277549049017527_3188559060995927288_n.jpg

Opublikowano

Kiedy艣 tzn w stanie wojennym widzia艂em jak sobie cz艂owiek poradzi艂 w takim聽 du偶ym blaszaku

Mia艂 stary piec CO pod艂膮czy艂 do niego rur臋 dymow膮, uszczelni艂 glin膮 czy innym cementem

Do tego dwie rury kt贸rymi pod艂膮czy艂 zwyk艂膮 ch艂odnic臋 samochodow膮 z wentylatorem.

Zalane toto wod膮 z jakim艣 borygo, rozpali艂 w tym piecu jakimi艣 patykami,聽 po kilku minutach w艂膮czy艂 wentylator

Uwierz mi - po p贸艂 godzinie rozbierali艣my si臋 w tym wielkim blaszaku聽 do koszul a na zewn膮trz by艂o minus 20*C!

Wtedy dopiero uruchomi艂 lini臋 technologiczn膮 do produkcji kabla koncentrycznego kt贸ry w贸wczas by艂 wielkim deficytem....

Opublikowano

Ten kocio艂 c.o wygl膮da na kuchni臋 c.o z fajerkami. Ob艂o偶y膰 szamotem palenisko, rura 2" mo偶e s艂u偶y膰 jako DGP ,ale musia艂by艣 gdzie艣 w p艂aszczu wyci膮膰 druga dziur臋 na 艣wie偶e powietrze, wtedy w聽 wymienniku,tam gdzie by艂a woda,ogrzewa艂by艣 powietrze - co艣 w rodzaju kot艂a nadmuchowego, kt贸re sa w sprzeda偶y na all...o.聽 Brakuje fajerek, przykry膰 jak膮艣 blacha ze z艂omu luzem i spr贸bowa膰. Przej艣ci贸wka z kwadratu - mo偶esz zam贸wi膰 u miejscowego spawacza,albo w pobliskim zak艂adzie kotlarskim

Opublikowano

Uda艂o mi si臋 dzi艣 dorobi膰 redukcj臋 i rozpali艂em ten piec, ale dalej si臋 strasznie kopci :( musz臋 pali膰 przy zamkni臋tych dolnych drzwiczkach, wystarczy 偶e ledwo otworze i z ka偶dego mo偶liwego miejsca leci dym. Mi si臋 wydaje 偶e nie ma ci膮gu ale co poprawi膰? Dodaje zdj臋cie jak to jest w gara偶u, na zewn膮trz jest kolejne kolanko i potem 2 rury czyli komin wystaje 2 metry nad dach.聽

IMG_20201228_205329.jpg

Opublikowano

Ta rura pozioma jest ze spadkiem w kierunku pieca? Powinna by膰 ze spadkiem o mo偶e jest zbyt d艂uga? Jak wygl膮da to na zewn膮trz? Powietrze do blaszaka jest czym艣 doprowadzone (kratka, zetka) mo偶e masz wszystko szczelne i niema powietrza do spalania? Spr贸buj uchyli膰 delikatnie drzwi do gara偶u i zobacz wtedy czy jest poprawa.

Opublikowano

Sprawd藕 te rury czy nie s膮 przytkane.聽

Opublikowano

Witam ponownie. Rury jak najbardziej szczelne niedawno zreszt膮 czyszczone. Dzisiaj znowu jako艣 o 17 rozpali艂em w piecu i dopiero o 20 zacz臋艂o si臋 normalne palenie. Mia艂em otworzone dolne drzwiczki i nic sie z Piec nie kopcilo. W gara偶u 17 stopni wi臋c nawet ok. Ale problem czemu tyle czasu trzeba pali膰 偶eby wreszcie zacz臋艂o by膰 normalnie? Przez pierwsze godziny to tylko dym z pieca, po zamkni臋ciu dolnych drzwiczek nie dymi艂o si臋 ale za to prawie si臋 nie pali艂o. Jutro mam w planach 艣ci膮gn膮膰 ca艂y ten komin i zrobi膰 jako艣 wi臋kszy skos i dodatkowo zfovic jaki艣 daszek na samym ko艅cu. Chc臋 jeszcze da膰 du偶a ch艂odnice od stara lub bizona zalac j膮 woda i pod艂膮czy膰 do pieca a za ch艂odnica da膰 wiatrak. Zda to egzamin?聽

Opublikowano

Spr贸buj zapali膰 od g贸ry. A ch艂odnice zalej glikolem w niewielkim st臋偶eniu.聽

Opublikowano

Pewnie pompk臋 trzeba by za艂o偶y膰, tylko r贸b to na miedzi, palenie od g贸ry link w mojej stopce czysteogrzewanie.pl

Opublikowano

Witaj .Twoje problemy z dymieniem to brak ci膮gu przerabia艂em ten temat w latach dziewi臋膰dziesi膮tych kiedy na szybko trzeba by艂o ogrza膰 chlewni臋 z ma艂ymi prosi膮tkami a na zewn膮trz minus 20 stopni na szybko otw贸r w 艣cianie rury jak twoje i piec trocinowy i kicha dym cofa艂o do pomieszczenia聽 .Pierwsz膮 rzecz to zr贸b ocieplenie rury na聽 zewn膮trz gdy j膮 wiatr sch艂adza ci膮g robi si臋 odwrotny i jak ka偶dy komin powinien wystawa膰 poza szczyt druga rzecz to spadek rury wygl膮da na odpowiedni przy tego typu paleniu b臋dzie si臋 la艂o zaprojektuj punkt gdzie mo偶esz na 艂膮czeniach rur lub kolanek聽 艂apa膰 skropliny do puszki podwieszonej w ten spos贸b nie zapaskudzisz gara偶u ,ch艂odnica o kt贸rej piszesz zda egzamin tylko to koszty a nadmuch w suchy聽 p艂aszcz te偶 zadzia艂a聽 widzia艂em takie rozwi膮zanie wada to szum wentylatora ,najlepszy piec 偶eby nie kopci艂 to ds z tego b臋dzie ci ci臋偶ko zrobi膰 ds-a ale pr贸buj poszuka膰 co艣 co b臋dzie mo偶liwe do przerobienia na ds-a jakie艣 ogniwo lub z臋bca z trzema drzwiczkami a najlepiej to piec rakietowy.

• 1 miesi膮c temu...
Opublikowano

Witam po d艂u偶szej nieobecno艣ci. Ostatecznie zrobi艂em tak, 偶e w tej piecokuchni z jednej strony wyci膮艂em dziur臋 na wentylator a z drugiej strony dziur臋 z kt贸rej leci gor膮ce powietrze. Fajnie wszystko grzeje tylko jest problem, 偶e rury id膮ce od tego pieca bardzo szybko si臋 zabijaj膮 i trzeba je czy艣ci膰 co kilka dni. Pal臋 suchym drzewem g艂贸wnie Jesion, d膮b na rozpalke sucha olcha. By艂o palone te偶 p贸艂 sucha brzoza i to nie ma 偶adnego znaczenia. Rura kt贸ra jest na podw贸rku ta co wystaje ponad dach to zazwyczaj jest ca艂a w takiej smole a te w 艣rodku to s膮 w sypkiej sadzy. Jak temu zapobiec?

• 1 miesi膮c temu...
Opublikowano
W dniu 27.12.2020 o 12:38, Jozefg1 napisa艂:

Zalane toto wod膮 z jakim艣 borygo, rozpali艂 w tym piecu jakimi艣 patykami,聽 po kilku minutach w艂膮czy艂 wentylator

Uwierz mi - po p贸艂 godzinie rozbierali艣my si臋 w tym wielkim blaszaku聽 do koszul a na zewn膮trz by艂o minus 20*C!

Ta kilka patyk贸w i ca艂y blaszak zamieni艂 si臋 w such膮 saun臋 ;).

Ciekawe ile ksi臋偶ycowki w mi臋dzyczasie posz艂o....

Opublikowano

Do tego dwie rury kt贸rymi pod艂膮czy艂 zwyk艂膮 ch艂odnic臋 samochodow膮 z wentylatorem.

patent ciekawy..

to chyba dzia艂a艂o jako聽termowentylator

wiatrak si臋 znajdzie, nagrzewnica samochodowa jest, wymiennik ciep艂a mog臋 wyszabrowa膰 ze starego piecyka..

jeszcze jak膮艣 pompk臋 skombinowa膰 i posk艂ada膰 ustrojstwo do rozgrzewania cha艂upy :) (woda w garnku na blasze gotuje si臋 szybciej ni偶 c.o nagrzewa mieszkanie.. jakby tak troch臋 powietrza przepchn膮膰 przez nagrzewnic臋 to ciep艂o szybciej si臋 rozejdzie

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.