Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie grzejniki niskotemperaturowe do pomy ciepła ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jakie grzejniki polecacie do instalacji niskotemperaturowych pod pompę ciepła ? Po modernizacji chcemy ogrzewać niskim parametrem. Jak podejść do tematu ? W tej chwili mamy tradycyjne grzejniki płytowe, które nie spełniają do końca założeń (duże zuzycie pradu, grzejnik goracy a w pomieszczeniu 20 stopni).

Edytowane przez maciejtoya
Opublikowano

Jak podejść? Prosto: zwykłe grzejniki, mogą być np typu purmo lub podobne innej firmy , tylko należy ze strony producenta pobrać katalog i dobrać wielkość dla temperatury zasilania 55*C

Uprzedzam tylko że to nie będą grzejniki małogabarytowe....

Opublikowano

Polecam Diamond, fajna cena do jakości. Generalnie jak Józef napisał, panelowe typu Purmo, byle nie żeberkowe alu. 

Opublikowano
  W dniu 14.12.2020 o 12:46, Jozefg1 napisał(a):

Jak podejść? Prosto: zwykłe grzejniki, mogą być np typu purmo lub podobne innej firmy , tylko należy ze strony producenta pobrać katalog i dobrać wielkość dla temperatury zasilania 55*C

Uprzedzam tylko że to nie będą grzejniki małogabarytowe....

Rozwiń  

Dla pompy ciepła grzejniki dobiera się na max 40C zasilania, a nie na 55C, a wtedy to już są więcej niż duże gabaryty.

Opublikowano

Tu nie ma lepszy gorszy - i tak musi być gabarytowo 4-5x większy niż przy zasilaniu 65C, ponadto muszą być odpowiedniej średnicy rury zasilającej.

Sensownym rozwiązaniem jest ogrzewanie podłogowe.

Opublikowano
  W dniu 14.12.2020 o 13:01, sambor napisał(a):

Dla pompy ciepła grzejniki dobiera się na max 40C zasilania, a nie na 55C

Rozwiń  

Masz rację.

Ja jesienią zmieniałem grzejniki z aluminiowych  na płytowe C22 i w dwóch większych pokojach C33 a te są naprawdę duże

Z obliczeń wychodziło mi zapotrzebowanie  ~70W/m2 i aby skorzystać z fabrycznych tabelek przyjąłem 100W/m2

Grzejniki zamontowane, w tej chwili kocioł pracuje 39*C i jest OK

C22_purmo.jpg

C33_purmo.jpg

Opublikowano
  W dniu 14.12.2020 o 14:28, sambor napisał(a):

Sensownym rozwiązaniem jest ogrzewanie podłogowe.

Rozwiń  

Czy tak wielkie grzejniki nie będą prawie jak podłogówka? Takie rozważanie, nie o tym chciałem.

maciejtoya: "mamy tradycyjne grzejniki płytowe, które nie spełniają do końca założeń (duże zuzycie pradu, grzejnik goracy a w pomieszczeniu 20 stopni)."

To chyba nie tędy droga. Skoro są gorące i "duże zużycie prądu" (ale przez pryzmat ilości czy ból wysokości rachunku?),  to dużo kWh jest pompowane w pomieszczenie i nadal słabo 20*. U mnie jak jest 20.5* - zmierzone dwoma higro-termometrami  (zgodne) po 700zł, nikt nie narzeka. Poszukałbym przyczyny (pirometrem za 100zł?). Podejrzewam duże przedmuchy do wentylacji, stropu, gorące powietrze chętniej gromadzi się przy suficie, duże grzejniki będą bardziej promieniować , ale najlepsza rada Sambora. Tylko to niemal generalny remont domu.

Opublikowano

Nie wiem jakie rury autor tematu ma do tych grzejników, jeżeli PEX16 , to przy grzejnikach zasilanych temp rzędu 40C trzeba będzie wymienić rury do grzejników  i pewnie piony zasilające rozdzielacze.