Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z góry dziękuję za pomoc. Już mam dość główkowania samemu... nie na wszystkim musi się człowiek znać przecież...

W załączniku moja instalacja w dużym skrócie. Oczywiście B to boiler, R to zawór różnicowy, 3D zawór trójdrożny, 1 i 2 to pompki.

Kupiłem dom w tym roku i to moja pierwsza cała zima... zawór trójdrożny był skamieniały i nie dało się go ruszyć... więc wezwałem hydraulika przed zimą żeby go uruchomił. Stwierdził, że skamieniał, bo nikt go nie ruszał, a nikt go nie ruszał, bo pewnie nic nie dawał, bo był źle podłaczony (kolor czerwony)... więc uruchomił zawór, ale też przepiął go według niebieskiej linii. Stwierdził, że powinien być za pompą... tylko jak pewnie zauważyliście teraz woda z powrotu z boilera miesza się z powrotem z grzejników i wraca na zawór...

Druga rzecz to od pewnego czasu nie stuka mi już zawór róznicowy i kaloryfery są niedogrzane... mam wysoki dom, trzebaliczyć ok 8m wysokości wody. Zastanawiam się gdzie leży problem. Jak odkręcam śrubkę na pompie 1 to woda sika pod ciśneiniem, a jak odkręcę na 2 to ledwo kapie... mam wrażenie, jakby tam nie było ciśnienia odpowiedniego żeby zawór się przełączył... Jaki według was może być problem?

Linia zielona to mój pomysł na przepięcie powrotu z boilera... czy to by wyeliminowało problem? 

CO-dom.jpg

Opublikowano

To czy zawór źle zamontowany to zależy jaką ma pełnić funkcję w instalacji. Był zabudowany na powrocie bo pewnie naczynie jest podłączone do pionu grzejników. Napisz więc jaką rolę ma pełnić ten zawór, jaki typ zaworu, czy są zawory termostatyczne na grzejnikach. Powrót CWU podłączony źle, trzeba przerobić tak jak narysowałeś.

Najlepiej daj zdjęcia tej instalacji z opisem rur

Opublikowano

Zawór ma służyć do regulacji temperatury. A może wystarczyłoby wrócić do poprzedniego schematu, czyli czerwona linia zamiast niebieskiej? 

IMG_20201213_122159.jpg

IMG_20201213_122145.jpg

IMG_20201213_121006.jpg

IMG_20201213_120953.jpg

I nie mam zaworów termostatycznych na grzejnikach. 

Opublikowano

Powiem Ci że ten hydraulik co go wezwałeś to nie ma zielonego pojęcia o robocie. Zawór podłączony jest źle (pompa nie do tego przyłącza). Jak zawór ma regulować temperaturę na grzejniki to musi być na zasilaniu(tak jak teraz) i pompa za nim(tam gdzie termometr). Tylko problem w tym że sposób montażu naczynia nie pozwala montować nic na zasilaniu (ani pomp ani zaworów) Żeby można było montować to do naczynia powinna iść osobna rura. Jeśli przełożysz tą pompę za zawór wszytko będzie działać ale zabezpieczenie kotła będzie niezgodne z przepisami.  Plus jest taki że chociaż jest zawór bezpieczeństwa na kotle. Trzeba go sprawdzać i zadbać żeby był sprawny (trzeba go co jakiś czas"odstrzelić") . Nie można też zamykać zaworu 3d(odcinać przyłącza od strony zasilania)

Możesz jeszcze zamontować zawór z pompą na powrocie w funkcji rozdzielenia i zabezpieczenie będzie poprawne(pompa tłoczy do zaworu i rozdziela strumień wody na powrót kotła i na zasilanie)

Opublikowano

No o nim właśnie mowa, tym od CO. Nie widać osobnej rury więc jest wpięte w pion grzejnikowy a wtedy nie może(nie powinno) być nic montowane na zasilaniu po drodze do naczynia

Opublikowano

Ale jakby poszukać najprostszego rozwiązania... Czy ma sens wrócić z niebieskiej do czerwonej linii? Czy może zielona byłaby lepszą opcją i czy coś to w ogóle da? 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem co rozumiesz przez "najprościej" - najprościej to zostawić tak jak jest. W sumie to masz podane wszystkie opcje. Jeśli chcesz zaworem 3d regulować temperaturę na grzejniki to albo musisz przenieść pompę za zawór albo zawór przenieść na powrót za pompę. Ta zielona linia to swoją drogą- trzeba ten powrót przenieść

Edytowane przez hajtaler428
Opublikowano (edytowane)

Może być uszkodzony zawór różnicowy. Może też to być spowodowane źle podłączonym zaworem 3d. Ustaw go na 50% i zobacz czy coś się zmieni.

Edytowane przez hajtaler428
Opublikowano

Chodzi o to, że przestała mi dochodzić ciepła woda na poddasze... Łączę to z tym, że zawór różnicowy przestał stukać... Szukam przyczyny

Na razie przeczyściłem sitko przed pompą i wszystko śmiga... Chciałam to dawno zrobić, ale nie mogłem odkręcić. Zaparłem się i poszło :)