Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A te filtry przy pompach to są dobrze zamontowane?

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o mnie to sam go posiadam i radze sobie z nim bardzo dobrze :)

Edytowane przez Kazio321
Opublikowano (edytowane)

Hahaha , dobre tego to nie słyszałem:)

Pisząc o zaworze 4d, piszesz zarazem o pompie kotłowej i silowniku do zaworu. O tym też trzeba wspomnieć. 

Edytowane przez Kazio321
Opublikowano

No trzeba o tym pisać że samo 4d to za mało, bo zaraz takiemu klientowi przyjdzie majster zrobić "poprawkę" i założy 4d, ustawi na 5 (bo wtedy wg majstrów jest optymalne ustawienie) i pójdzie. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Panowie!

Obecnie pompa kotłowa za zaw 4-D + sam zawór 1" jest forumowym, ale nie tylko na tym forum standardem.

Jeszcze 4-5 lat wstecz obowiązkowy obieg kotła i 4-D wyglądał tak że wstawiało się zawór 4-D + rury o takich samych średnicach co wyjścia z kotła, nawet w instrukcjach producenci kotłów tak podawali.

Moim zdaniem obecne rozwiązanie jest sumarycznie tańsze i prostsze w realizacji, niż obieg grawitacyjny.

Opublikowano

mnie 4d nie przekonuje - on ALBO pilnuje temp na instalacje ALBO chroni powrót. Zawsze albo to albo to, a nie to i to

nie lepiej 3d z siłownikiem pod sterownikiem kotła na wyjściu na instalację i drugi 3d termostatyczny np CTV312 do ochrony powrotu

drożej ale lepiej

Opublikowano

Jeszcze z rok i trzeba będzie webasto montować, by wstępnie ogrzać kocioł przed zapłonem pelletu. A i tak wszystkie kilku(nasto)letnie kotły idą  na złom nie z powodu temperatury powrotu, ale uchwał smogowych.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, sambor napisał:

4-D nadaje się, tylko trzeba wiedzieć jak podłączyć i jak używać, więc nie wpuszczaj innych w maliny, jak sam nie wiesz co z nim zrobić.

Oczywiście że taki zawór może być do peleciaka, tylko po co? Jak ktoś sobie taki zawór zamontuje to musi z tym żyć.

Ale można to lepiej zrobić np tak:

24 minuty temu, KarolBl napisał:

mnie 4d nie przekonuje - on ALBO pilnuje temp na instalacje ALBO chroni powrót. Zawsze albo to albo to, a nie to i to

nie lepiej 3d z siłownikiem pod sterownikiem kotła na wyjściu na instalację i drugi 3d termostatyczny np CTV312 do ochrony powrotu

Edytowane przez jameess
Opublikowano

...
Jeszcze 4-5 lat wstecz obowiązkowy obieg kotła i 4-D wyglądał tak że wstawiało się zawór 4-D + rury o takich samych średnicach co wyjścia z kotła...

Dokładnie tak mam zrobione, ale nie jest to ideał. Będzie pompa na powrocie. Zdjęcie w trakcie montażu, grudzień 2016.DSC01804.jpg
Opublikowano

Pellet jako paliwo ma delikatniejsze warunki pracy,  a montaż pompy na powrocie z 4-D pozwala na szerszy zakres temp na wyjściu oraz zapewnienie lepszych warunków spalania tego paliwa.

Widzę na fot, że u kolegi @papen76prosiłaby się dobra izolacja na tych gołych rurach za kotłem.

Opublikowano (edytowane)

Dyskusja nad tym czy 3d czy 4d a może sprzęgło do pelletu to moim zdaniem taki sam dylemat jak temperatura startu pomp przy peleciaku dlaczego ustawiamy ja tak wysoko. Bynajmniej większość ustawia ? 

Edytowane przez pospisz
Opublikowano

Widzę na fot, że u kolegi [mention=71795]papen76[/mention]prosiłaby się dobra izolacja na tych gołych rurach za kotłem.

To zdjęcie z montażu w grudniu 2016 :) Gole rury w celach poglądowych
Teraz jest lepiej. I w kotłowni i z rurami.
PS. Podwójna otulina na zasilaniu i powrocie to wciąż za mało. Przy 65-70 czuć ciepelko. 51fdccc26171a0a2092100639fb5f471.jpg
Opublikowano
58 minut temu, papen76 napisał:

Dokładnie tak mam zrobione

No nie do końca, długość rur i ilość kształtek też ma znaczenie. Ja mam połaczone najkrótszą drogą na 6/4 i 55C na powrocie mam. Otulinę machnąłem o grubości ścianki 38 mm i zrobiło sie na tyle zimno, że koty przeniosły się do sąsiadów.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

W sensie, że rury i zawór mają taką średnicę, jak wyjście z kotła. Czeka mnie jeszcze wiele poprawek...

Opublikowano

A co to za trumna w kominie, jakiś ekonomizer?

Opublikowano

Haha, tam zamurowali Niemca, bo dom w byłych Prusach Wschodnich stoi To jest radosna twórczość poprzedniego właściciela. Rozkuł komin i podpiął dwa kanały do palenia miałem. No stąd ten "adapter".
A instalatorowi było tak łatwiej zostawić... Dobrze wiedział, ile pelet potrzebuje ciągu. Ech. Więcej mam takich kwiatków.

Opublikowano

To się zrobiła komora rozprężna, która wychładza spaliny. W sumie we Wrocławiu też mogę mieć jakiegoś Niemca zamurowanego, bo dom 2 wojny pamięta :-)

• Lubię to 1