piotrekke Opublikowano 12 Grudnia 2020 #1 Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Cześć. Pojawił mi się problem z dnia na dzień, z temperaturą CWU. Na kotle temperaturę CWU mam ustawioną na 50*C i przez okres użytkowania pieca, nie było problemów z jej utrzymaniem. Dwa dni temu wróciłem z pracy i okazało się, że temperatura wzrosła do ponad 65*C mimo, że żadne parametry nie były zmieniane ani nikt nic nie grzebał przy instalacji. Obniżenie temperatury na kotle nawet do 40*C nic nie zmieniło, czujnik temperatury działa, odpowietrzylem co się dało, ale nadal zero rezultatów. Z tego co czytałem, winny może być zawór zwrotny, lecz nie umiem go zlokalizować. Dodaje parę zdjęć instalacji, licząc na waszą pomoc. A jeśli winny nie jest zawór, to co może być przyczyną tak rosnącej temperatury.? Z góry dziękuję. Edytowane 12 Grudnia 2020 przez piotrekke Cytuj
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2020 #2 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Trzeba sterownik sprawdzić, 65C w bojlerze, to temp przy aktywnej funkcji antylegionella. Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 12 Grudnia 2020 #3 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Zawory zwrotne są za (nad) pompami. Cytuj
sambor Opublikowano 12 Grudnia 2020 #4 Opublikowano 12 Grudnia 2020 Ale powinny być albo w poziomie lub trzeba je wymienić na sprężynowe. Cytuj
piotrekke Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor #5 Opublikowano 12 Grudnia 2020 27 minut temu, sambor napisał: Trzeba sterownik sprawdzić, 65C w bojlerze, to temp przy aktywnej funkcji antylegionella. Tą funkcje mam wyłączoną. 29 minut temu, pochłaniacz napisał: Zawory zwrotne są za (nad) pompami. Czyl to te zaznaczone na zdjęciu? Cytuj
YaroXylen Opublikowano 13 Grudnia 2020 #7 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Witam. Jeżeli strzałki kierunku przepływu są do góry jest jak najbardziej w porządku i prawidłowo :-)) Pozdrawiam. YARO. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi