Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich .

Jestem na etapie projektu rozbudowy zakładu stolarskiego stad moje pytanie odnośnie ogrzewania tego budynku .

Sciany z plyty warstwowej 10 cm , wysokość w szczycie 6,5 a w niższym punkcie 4 m

Bardzo proszę o pomoc w doborze pieca , najlepiej było by urzycie jako paliwa trocin i drewna bo z tym materialem nie mam problemu , jakiś zasyp tak aby wystarczalo na około 24 h 

Myslalem o piecu na zgazowanie drewna lecz nie wiem czy to dobry pomysl , nie znam nikogo kto używa takiego rodzaju ogrzewania .

Proszę o pomoc

Opublikowano

witam .

Dziekuje za zainteresowanie . Co do tematu to nie mam jeszcze tak dokładnych danych jak zapotrzebowanie , ma to być prosty w konstrukcji budynek z izolacja jak wcześniej wspomniałem tj plyta warstwowa 100 mm  lecz jeśli jest to wymagane aby dotrzeć do setna to dopytam projektanta . Proszę tylko o najlepszy kierunek co do doboru rodzaju pieca , czy ma Pan cos na uwadze ?

Opublikowano

Moim zdaniem masz kilka możliwości:

Przyjmując ze maksymalne zapotrzebowanie na ciepło będzie wynosić około 30kw, 

- montaż kotła zgazowujacego drewno o mocy 50-100kw (np Attack Dpx lub największy Blaze 40kw) , do tego duży bufor 2500-5000L i odbiór ciepła za pomocą nagrzewnic wodnych, grzanie wg harmonogramu pracy zakładu 

- sprzedaż trocin i montaż kotła na pellet, duża bezobsługowosc oraz przy takim zapotrzebowaniu możliwość kupna pelletu w hurtowych ilościach po atrakcyjnych cenach 

- jak wyżej ale zamiana kotła na pellet na nagrzewnice na pellet, zobacz sobie nagrzewnice RTB AIR 30kw, zapewne najtańsza opcja przy zakupie