Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dołożyłem grzejnik w piwnicy, wpiąłem się tak jak na obrazu i mimo prób odpowietrzenia to ten grzejnik nie grzeje. Czy tak jak wpiąłem się w pion, to ma to prawo funkcjonować? Co zrobiłem źle.

Załączam rysunek aby było wiadomo o co chodzi.

grzejnik.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jakie są średnice starej części a jaką średnicą wpisałeś się z tym nowym grzejnikiem? Jeśli nowy grzejnik wpięty mniejszą średnicą to trzeba zdławić resztę układu żeby zmusić wodę do popłynięcia w tą część instalacji(regulacja hydrauliczna) Zakręć jeden lub kilka grzejników i sprawdź czy ten nowy zacznie grzać. Co znaczy "próba odpowietrzania"? Grzejnik jest odpowietrzony czy próbujesz go odpowietrzyć ale nie potrafisz?

Edytowane przez hajtaler428
Opublikowano (edytowane)

Podłącz zasilanie i powrót do dolnych króćców grzejnika.

Plus regulacja hydrauliczna, o czym już wspomniał @hajtaler428

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano
W dniu 7.12.2020 o 11:24, misiek1394 napisał:

Otwory w pionie 10mm

na 18 żeber  - to może nie zadziałać na całości , a trochę syfu i już kłopot

Opublikowano

@sambor czy tutaj w/w przez Ciebie przeróbka też ma szansę pomóc? 

Grzejnik dołożony w pomieszczeniu gospodarczym, instalacja stara, śmieciuch na jednej pompie na powrocie. Grzejnik ciepły do połowy, nie można żadnym biegiem pompy wymusić mu obiegu. Też niestety majster dał pupy i zdławił to wszystko małą średnica PP.IMG_20201208_160528.jpgIMG_20201208_160522.jpg

Opublikowano (edytowane)

Połączenie tak jak podałem w tym temacie powinno poprawić pracę tego grzejnika. 

Dodatkowo można zdławić ( regulacja hydrauliczna) pozostałe grzejniki

Edytowane przez sambor
  • Przydało się 1
Opublikowano

Dzięki, już bardziej niestety zdławić pozostałych się nie da. 

Opublikowano

@eliks  grzejnik powyżej 120 cm powinno się krzyżować  a Twój ma chyba z 140  cm o ile nie 160cm

5 godzin temu, eliks napisał:

Grzejnik ciepły do połowy,

na długości czy wysokości grzejnika

Opublikowano

To nie mój, ale powiem Ci jak jest. Na jednej gałęzi na pionie są 2 grzejniki, na parterze i piętrze. Ten jest na parterze (a w sumie jako trzeci), jeśli bym nie skręcił 2 pozostałych, to by nie grzał w ogóle. Ciepły jest od góry, powrót z grzejnika zimny. 

Opublikowano
1 godzinę temu, eliks napisał:

Ciepły jest od góry,

jak na całej długości to jest odbiór ciepła przez otoczenie i dlatego powrót zimniejszy

Opublikowano

To nie odbiór, to kompletny brak przepływu. Powrót nie jest ciepły, jest zimny. Gdybym nie poskręcał pozostałych 2, to ten grzejnik by w ogóle nie grzał. 

Opublikowano

jak by zakręcić na czas rozgrzania się powrotu te dwa i potem je puścić to powinno działać , man podobny problem  u znajomych ,  że instalacja idzie na piętro potem w dół zasila 5  grzejników na parterze potem powrót wraca na piętro , i aby to się rozgrzało to na piętrze dawno gorąco a parter dwa dni potrzebuje aby zaczął prawidłowo   grzać - tylko pompa chodzi cały czas  i kocioł z podajnikiem