Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak,  jest wkład jeszcze przy kopciuchu wstawiłem bo komin był w kiepskim stanie . Tylko czym gada ograniczyć żeby tak nie ciągnęło skoro teraz całkiem otfarłem wyczystkę i temp. spadła do 130 C.??

Opublikowano

Regulator ciągu kominowego zainstaluj.

Opublikowano

Chyba tylko to pozostaje aczkolwiek teraz tak pracuje.

IMG_20210216_155919.jpg

Opublikowano

Możesz ograniczyć ciąg kominowy uchylając wyczystke na grubość pudełka zapałek, ale nie całkowicie ją otwierając. 

Pokaż  zdjęcie tego kotła w środku.

Opublikowano

Piec w środku ładny biały nalot , zero sadzy .

Opublikowano

No tak, może być za biały.

Opublikowano

Za biały ? a co to oznacza ?

Opublikowano

Heh chodzi mi że za bardzo przetleniony, czyli duża strata kominowa.

Opublikowano
W dniu 16.02.2021 o 07:18, Kotłospaw napisał:

Spaliny 140* ? Strasznie wysoko. Prawdopodobnie duży ciąg kominowy. Wrzuć zdjęcia popiołu jak wygląda.

IMG_20210217_143051.jpg

Opublikowano

Regulator już zamontowany , nadmuch max.28% śr. 24% min 20% lecz jeszcze trochę zostaje nie dopalonego pelletu ,z testu podajnika  wychodzi 2840 a ja mam 3450 bo inaczej zostaje dużo więcej nie dopalonego . Moc max. kotła ustawiona na 19kw a w czasie pracy pokazuje moc 15,9kw. 

Opublikowano

A RCK na ile masz nastawiony?

Opublikowano
3 godziny temu, eliks napisał:

Na 20 .

Opublikowano

Trochę niepotrzebnie lawirujemy w temacie.

Przede wszystkim waga paliwa w teście powinna zostać taka jaka wyszła - nie radzę zmieniać tego parametru gdyż np. kocioł do rozpalania ma stricte określoną dawkę - z reguły 100g. Jeśli zaczynamy zmieniać dawkę wydajność podajnika to zmienia się również dawka startowa - palnik może się nie rozpalać za pierwszym razem, albo może dawać zbyt dużą dawkę na start.

Proponuję w Twoim wypadku:

RCK - 15Pa

Nadmuch MAX - 32%
Nadmuch ŚR - 28%
Nadmuch MIN - 24%
Max moc kotła - 16kW
Śr moc kotła - 8kW
Min moc kotła - 5kW

Tryb regulacji: Fuzzy logic
Min moc kotła FL - 0%
Max moc kotła FL - 70%

Opublikowano

Ok , spróbuję i odpiszę , dziękuję .

Opublikowano

Po nocy na takich ustawieniach jak mi pan doradził i przewarzeniu peletu  dużo więcej niedopalonego pelletu .

IMG_20210225_094731.jpg

Opublikowano (edytowane)

Kaloryczność 5,0 taką wpisałem jak na worku od pelletu. A pellet nazywa się TASK . 

received_128694509078195.jpeg

Edytowane przez adamte
Opublikowano
14 godzin temu, adamte napisał:

Kaloryczność 5,0 taką wpisałem jak na worku od pelletu. A pellet nazywa się TASK . 

received_128694509078195.jpeg

Polecałbym wpisanie wartości 5,2 kWh/kg - podajnik będzie podawał mniej paliwa więc spalanie powinno się poprawić. Daj znać.

Opublikowano
W dniu 25.02.2021 o 17:28, adamte napisał:

Witam kaloryczność na 5.4 nadmuch max.28 śr.25 min. 22  RCK. na 15 i jakoś jest . Po powrocie do domu wyśle zdjęcie jak wygląda popiół 

• 10 miesięcy temu...