mvr Opublikowano 4 Grudnia 2020 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Witam, Mam problem z ogrzaniem powrotu. Mam zamontowany zawór 4D z siłownikiem, ale w żadnym położeniu nie zmienia mi temperatury powrotu do kotła ( zmienia się jedynie temp. wody na CO ). Kocioł na pellet z podajnikiem - ustawiona temp. 70 stopnie Na instalacje - 42 stopnie CWU - 50 stopni na powrocie 32/33 stopnie Na parterze mam 2 grzejniki i ogrzewanie podłogowe, na piętrze 2 grzejniki. Temperatura powrotu zwiększa się jedynie podczas pracy pompy CWU, wtedy rośnie do 60 stopni, ale jak dogrzeje wodę użytkową to powrót spada na 33 stopnie. Zamieszczam zdjęcia instalacji + opis w których miejscach mam stawione pompy, zawór 4D i zawory zwrotne. Jest to możliwe że zawór zwrotny na powrocie blokuje przepływ wody grawitacyjny? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam Michał Cytuj
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2020 #2 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Widzę że miałeś dużo zbędnych ZZ , więc je wstawiłeś - usuń ZZ z powrotu z zaw 4-D do kotła i powinna być poprawa, jeszcze lepiej byłoby jakbyś zostawił ten ZZ a wstawił tzw pompę kotłową na powrocie między 4-D a kotłem . Jak robisz wodę do podłogi - pewnie w rozdzielaczu. Cytuj
mvr Opublikowano 4 Grudnia 2020 Autor #3 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Nie ja robiłem instalację, ale nie mogę się doprosić tego hydraulika żeby przyjechał i coś poprawił. Do podłogówki mam rozdzielacz na 4 obwody, a przed rozdzielaczem zawór ograniczający temperaturę na podłogę. Ten ZZ jest do usunięcia? Wtedy podczas pracy pompy cwu nie będzie tam pchać wody do zaworu 4D? Nie będzie to przeszkadzać? Cytuj
sambor Opublikowano 4 Grudnia 2020 #4 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Na pewno woda przez sam 4-D się nie cofnie , ale lepszym rozwiązaniem jest wstawienie zaraz za tym ZZ pompy 25/40 Cytuj
mvr Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor #5 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Dzięki za pomoc. Wyrzuciłem 2 zawory zwrotne i temperatura powrotu jest na poziomie 55 stopni. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi