adamasz Opublikowano 23 Lutego 2012 #276 Opublikowano 23 Lutego 2012 ...Napiszcie jakie u Was spalanie bo nie wiem czy mam dobre osiągi czy, może trzeba coś dopracować Pozdrawiam. Te worki to chyba trzeba by na regały jakieś, żeby schło sprawnie? Ja mieszam zrębki ca70/30obj z miałem i mieszczę się na razie w 1t miału+7cu m zrębek od września, ale to b.ciepły segment środkowy, czyli nie ma się czym chwalić. Po sezonie przerobię palenisko na same zrębki wg kolegów z tego wątku:-) no i trochę po swojemu też, oczywiście!
vernal Opublikowano 23 Lutego 2012 #278 Opublikowano 23 Lutego 2012 nie ma tego dużo, tak na "oko" jakieś 2-3% jednak dla pewności trzeba by wszystko przesiać przez sito 30x30 mm coby się ślimak nie zacinał. W tym rębaku produkują zrębkę dla kilku odbiorców, którzy maja ślimaki fi 160-200 mm i takie kawałki im nie przeszkadzają. Witam, No wreszcie się kolega ramzeus pojawił. Z tym przesiewaniem, to powiem Ci słabo trochę, za dużo roboty. Trzeba wykombinować kwadratowy podajnik. Pozdrawiam.
vernal Opublikowano 23 Lutego 2012 #279 Opublikowano 23 Lutego 2012 Temperatura nieco zawyżona,ale to z powodu braku zaworu 3/4 drożnego.I na koniec pytanko do ekspertów ,jaki zawór zamontować? Cieszy montera, że tak ładnie idzie. Jak chodzi o zawór, to zależy od tego jak bardzo zautomatyzowane ma to być. Docelowo to dałbym 3D z siłownikiem i sterownikiem do tego (to na ustawianie temp. w instalacji pogodowo) a ochronę powrotu to zrobiłbym na bajpasie z dodatkową pompą - załącza się tylko wtedy gdy temp. powrotu za niska. Pozdrawiam.
ramzeus Opublikowano 24 Lutego 2012 #280 Opublikowano 24 Lutego 2012 Witam, . Z tym przesiewaniem, to powiem Ci słabo trochę, za dużo roboty. Trzeba wykombinować kwadratowy podajnik. Pozdrawiam. Nie jest tak źle. Przesiewanie można wyeliminować już na etapie zrębkowania. Podstawiając pod wylot dodatkowe sito. Nie trzeba przewalać rękami. Co do podajnika kwadratowego to sam nie wiem. W moim przypadku nie ma problemu. Ale nie powiem, pewne projekty już poczyniłem.
JanuszGr Opublikowano 24 Lutego 2012 #281 Opublikowano 24 Lutego 2012 Podzielam zdanie ramzeusa w tym punkcie, to trzeba zrobić od razu rębakiem. Podawanie już mamy - zrobił to kodi67 Rębak się robi (z łamaczami na łopatach) - w roli głównej występuje tomek krakerss Jeszcze zostało proste/sensowne/mało pracochłonne suszenie - jakieś propozycje? Najprościej jest wyczuć dwa tygodnie suchej pogody i zrę(ą)bać wcześniej przygotowaną partię drewna. Słońce i wiatr za darmo -niech pracują. (notabene jedna z najlepszych prognoz http://meteo.icm.edu.pl/ 48 i 84godzin do przodu -polecam) Żeby zrzucić dodatkowe procenty, można umieścić w pryzmie rury perforowane/melioracyjne, spiąć w kolektor i podłączyć mały wentylatorek (najlepiej ssący, ssanie z rury daje lepsze efekty ....hmm) i ssać w suche dni. Wydaje się że przy większych objętościach tak będzie najprościej, przy mniejszych ilościach pozostają worki. Jakieś inne propozycje.
JanuszGr Opublikowano 24 Lutego 2012 #282 Opublikowano 24 Lutego 2012 Dodam tylko, że Ameryki nie odkrywamy. Technologia pozyskania i spalanie zrębek już istnieje. Trza podejrzeć i dostosować pod siebie.
jeden Opublikowano 24 Lutego 2012 #283 Opublikowano 24 Lutego 2012 A ja mam defro eko 19 kw,czyli na ekogroszek.Ma to ustrojstwo troje drzwiczek:dolne od popiołu,średnie(środkowe) do obserwacji palnika i górne nie wiadomo po co.I taki mam pomysł ,żeby do tych górnych drzwiczek zamontować podajnik zrębki-niech leci na palnik,ew. ze dwie metalowe belki od awaryjnego rusztu wstawić bo się zmieszczą.Ma to sens,czy tak sobie?
kodi67 Opublikowano 5 Marca 2012 #285 Opublikowano 5 Marca 2012 Jadę w środę na targi do Kielc ,,ENEX" 2012.Tematyka-energia odnawialna,energetyka cieplna, biopaliwa,biomasa,hydraulika siłowa,pneumatyka,itd.Szczeguły na stronie głównej "ENEX".Myślę,że będzie na co popatrzeć!A może ktoś się wybiera?
Joseph61 Opublikowano 6 Marca 2012 #286 Opublikowano 6 Marca 2012 Witam po długiej przerwie! Sezon grzewczy rozpoczęty , tradycyjne opały typu węgiel , drewno mocno poszybowały w górę koszty zimowe wzrosły , a krzaki???? też poszybowały w górę im większe tym lepsze grubsze więcej się naprodukuje , kto kombinuje pozytywnie ma z tego profity. Jestem w trakcie podłączania podajnika na zrębkę do kotła 150KW i jestem w już po pierwszym teście i jestem zadowolony budynek 1000m/kw zużycie 1 m3 doba a więc potrzeba trochę opału zobaczę co będzie przy mrozach myślę że da radę. A ty Joseph61 pokaż jakieś filmiki z pracy swojego rębaka!
Joseph61 Opublikowano 6 Marca 2012 #287 Opublikowano 6 Marca 2012 witam jestem tu nowy, planuje zrobienie rębaka i na razie gromadzę części, mam pytanie mam talerz na tarczę o śr 60 cm i grubości 2 cm czy to wystarczy czy nie za cieńka, chciałbym podpiąć silnik od golfa 2 1.6 diesel czy da radę , proszę o podpowiedzi
moskit145 Opublikowano 6 Marca 2012 Autor #288 Opublikowano 6 Marca 2012 Nie jest tak źle. Przesiewanie można wyeliminować już na etapie zrębkowania. Podstawiając pod wylot dodatkowe sito. Nie trzeba przewalać rękami. Co do podajnika kwadratowego to sam nie wiem. W moim przypadku nie ma problemu. Ale nie powiem, pewne projekty już poczyniłem. Szkoda czasu na przesiewanie wystarczy zastosować mnieszy ślimak w większej rurze najlepiej kwadratowej , wtedy zrębka się nie zaklinuje a nawet jak trafi się większa to ją poprostu ją przewróci a nie zablokuje , przesiewałem zrębkę przez 3 sezony grzewcze teraz mi to lotto walę do podajnika wszystko co leci z mojego rębaka a czasami naprawdę są to kawały dość spore.
moskit145 Opublikowano 6 Marca 2012 Autor #289 Opublikowano 6 Marca 2012 A to mój nowy podajnik zmodernizowany dodałem nowy profil oraz nową przekładnię z większymi obrotami, czas podawania skrócił się z 40 sekund do 7 sekund podawania, jest ciszej i nie martwię się że się coś zablokuje gruba zrębka jest przepychana bezproblemowo
ramzeus Opublikowano 7 Marca 2012 #290 Opublikowano 7 Marca 2012 Szkoda czasu na przesiewanie wystarczy zastosować mnieszy ślimak w większej rurze najlepiej kwadratowej , wtedy zrębka się nie zaklinuje a nawet jak trafi się większa to ją poprostu ją przewróci a nie zablokuje , przesiewałem zrębkę przez 3 sezony grzewcze teraz mi to lotto walę do podajnika wszystko co leci z mojego rębaka a czasami naprawdę są to kawały dość spore. Jaki masz przekrój profilu i jaki ślimak zastosowałeś.
moskit145 Opublikowano 8 Marca 2012 Autor #291 Opublikowano 8 Marca 2012 Standardowy 88mm a rura chyba 130mm
vernal Opublikowano 8 Marca 2012 #292 Opublikowano 8 Marca 2012 Witam, A trafiają Ci się patyki cienkie o długości 20-25 cm? Czy one przechodzą? Pozdrawiam.
moskit145 Opublikowano 8 Marca 2012 Autor #293 Opublikowano 8 Marca 2012 Od czasu jak przerobiłe podajnik rębię przeważnie gałęzie bukowe , zrębka jest ładna prawie że segregowana ale trafiają się za to grube kawałki które dawniej potrafiły zablokować mi podajnik a teraz przechodzą bezkonfliktowo , pozatym jak widzę długi patyk w zrębce to go usuwam i do pieca.
vernal Opublikowano 8 Marca 2012 #294 Opublikowano 8 Marca 2012 jak widzę długi patyk w zrębce to go usuwam i do pieca. Szkoda ;)
kodi67 Opublikowano 8 Marca 2012 #295 Opublikowano 8 Marca 2012 Na potwierdzenie teorii,że idzie wszystko w profilu kwadratowym o adekwatnie mniejszej średnicy ślimaka! [impeachment=13538:rębak 010.JPG]
heso Opublikowano 8 Marca 2012 #296 Opublikowano 8 Marca 2012 (...)Na potwierdzenie teorii,że idzie wszystko w profilu kwadratowym o adekwatnie mniejszej średnicy ślimaka! Tak samo, jak idzie wszystko w rurze (okrągłej) o adekwatnie mniejszej średnicy ślimaka... A nawet lepiej, bo nie ma się jak zaklinować w szczelinie pomiędzy kwadratem a okrągłym slimakiem, co da się narysować, ale można sobie wyobrazić ? Tak w ogóle prywatnie twierdzę, że szczelina pomiędzy rurą a ślimakiem powinna być jak najmniejsza. Czyż nie tak?
vernal Opublikowano 8 Marca 2012 #297 Opublikowano 8 Marca 2012 Na potwierdzenie teorii,że idzie wszystko w profilu kwadratowym o adekwatnie mniejszej średnicy ślimaka! O takie (Polske) mi właśnie chodziło. Pełno tego można spotkać przejeżdżając jesienią przez miasto - po prostu najwięcej rębaków takie siano robi... Jeśli to przechodzi oraz nie wisi, to gratuluję!
kodi67 Opublikowano 8 Marca 2012 #298 Opublikowano 8 Marca 2012 Popieram wypowiedz @heso idzie tylko i wyłącznie o mniejszą średnice,chociaż nie do końca,bo jak sie trafi naprawdę jakiś nieprzyjemny kawałek o dziwnym kształcie,to w profilu go obróci,a w rurze będzie heblował do końca!
kodi67 Opublikowano 8 Marca 2012 #299 Opublikowano 8 Marca 2012 I jeszcze jedna uwaga; jeżeli ślimak z rurą będzie dość dodrze 'spasowany",to klinowanie może nastąpić przy samym wyjściu z kosza.Przy prfilu kwadratowym i mniejszej średnicy ślimaka wszystko hula jak trzeba.Pozdrawiam!
moskit145 Opublikowano 9 Marca 2012 Autor #300 Opublikowano 9 Marca 2012 Nie twierdzę że rura okrągła jest gorsza , profil kwadratowy wybrałem dlatego że cokolwiek przyspawać jest o wiele łatwiej bo są proste powierzchnie a przy okrągłym wydaje mi się że trzeba się bawić w wycinania, pozatym gdybym na złomie znalazł rurę okrągłą pewnie bym taką zastosował. Jak będę robił następny podajnik to zrobię w rurze okrągłej z mniejszym ślimakiem a tak dla własnej ciekawości czy będą jakieś problemy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.