Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Instalacja podłogówka + 2 grzejniki, jeden obieg. Grzejniki zakręcone dla testów. 
NIe mogę nagrzać domu, próbowałem mnóstwa ustawień - regulowałem podczas telefonicznych konsultantów krzywą grzewczą, wszystko ustawiłem aż nadto - powinno grzać. Przepływy są, rura zasilająca z pieca gorąca, a po wejściu w sprzęgło i dalej do pompy - zimna.Powrót też zimny, nawet jak odpaliłem w trybie kominiarza i grzało maksymalnie 15min. Wydaje mi się, że sprzęgło jest zamontowane odwrotnie. Prosiłbym o podpowiedź.

20201128_134802.jpg

20201128_154022.jpg

Opublikowano

W kotle jak jest ustawiona pompa?

Ile C jest na powrocie do kotła?

Jak długo grzejesz ten dom i jaki on jest

Jakie są parametry podłogówki?

Teoretycznie to sprzęgło powinno być odwrotnie, ale tak założone też musi działać, jakie są jego parametry - moc itd.?

Opublikowano

Testowałem mnóstwo ustawień - zmniejszałem bieg pompy zewn, zmniejszałem czas wybiegu pompy z buderusa. Teraz jest 60min wybieg, delta 2. 
Na powrocie do kotła nie mam jak zmierzyć (jutro kupię jakiś termometr), ale jest generalnie zimna rurka. Tak samo w rozdzielaczach zimna, nawet nie letnia. 
Dom stoi od 3 lat, więc się już wygrzał - 160m. W zeszłym roku nie było zbytnio zimy i grzałem dużo kominkiem, więc nie skupiałem się na podłogówce.
Zasilanie - testowałem różne, 60,50,40. Krzywa grzewcza pkt początek 30 koniec 45, ale też testowałęm różne ustawienia. 
Generalnie mnóstwo różnych rzeczy próbowałem. Podłogówka odpowietrzona, na rotametrach mogę osiągnąć nawet i 2.5-3l, ale problem w tym że cały czas idzie zimna woda w instalację, stąd mam podejrzenie co do sprzęgła. Parametrów nie mam, niestety instalator zniknął, a akurat do tego nie mam żadnej faktury ani paragonu żeby znaleźć jaki to model

Opublikowano

Jest odwrotnie zamontowane.Na oko to jest max 12-15 kW.

Odpowietrzone jest?

Zmniejsz lub wyłącz przepływ za sprzęgłem i sprawdź temp. powrotu do kotła na dole sprzęgła.

Opublikowano

Tak.

Opublikowano

Zamknąłem i sprzęgło całe zrobiło się bardzo gorące, górny termometr dobijał do 60, a dolny na powrocie ledwo się ruszył o może 2-3 stopnie w górę (miał 23-24).

Opublikowano

To jakiś błąd w tej instalacji jest - masz kocioł pracujący na krzywej grzewczej, więc nastaw go tak aby na sprzęgle było nie 60C a 30-35C - taka powinna być temp pracy podłogówki 

Opublikowano

Nie nie, ja to ustawiłem dla testów. Były różne temperatury zasilania ustawione i nigdy nie udało się osiągnąć nawet letniego rozdzielacza. Wydaje mi się, że niezależnie od ustawień pieca i sterownika, woda na wyjściu ze sprzęgła jest zawsze zimna i stąd nie grzeje się dom. Nawet przy ustawieniu na godzinę dla testu 70st zasilania rozdzielacze nie zrobiły się nawet letnie. Wiem też, że piec ma własną pompę i musi współgrać z prędkością pompy zewnętrznej, więc i te ustawienia testowałem w różnych wariantach. Nic nie dało. 
Mam podejrzenie, że to sprzęgło jest odwrotnie zamontowane i dlatego ciepła woda krąży sobie w obiegu piec->sprzęgło->piec, a w obiegu zimno. Na każdym zdjęciu jakie widzę wyjście zasilające z pieca wpięte jest w górne wejście w sprzęgle, a u mnie jest w to położone niżej.
EDIT: powrót też zawsze jest zimny, niezależnie od ustawień pieca (czy to 40 czy 70st zasilania) i pompy

Opublikowano

Jak powrót na kocioł przy odciętej instalacji jest zimny a na zasilaniu jest 60C to jakiś horror, coś musi być zatkane - wymontuj to sprzęgło i sprawdź pod kranem czy woda przez nie przepływa we wszystkich kierunkach.

Opublikowano (edytowane)

Całkiem możliwe - przed kotłem musi być filtr, w kotle też może być, a jak instalacja stała to osady mogły tam pozatykać.

Za sprzęgłem też jakieś filtry muszą być

A jak jest z grzaniem ciepłej wody?

Działa?

Edytowane przez sambor
Opublikowano
10 godzin temu, abrax napisał:

Zamknąłem i sprzęgło całe zrobiło się bardzo gorące, górny termometr dobijał do 60, a dolny na powrocie ledwo się ruszył o może 2-3 stopnie w górę (miał 23-24).

Bez odbioru taki spadek temperatury na samym sprzęgle???? Termometr dolny sprawny?

Opublikowano
1 minutę temu, gmaj22 napisał:

Bez odbioru taki spadek temperatury na samym sprzęgle???? Termometr dolny sprawny?

Tak, reagował, ale bardzo słąbo. Możliwe, że to przez zapchany filtr na powrocie przy piecu? Niedługo będę go czyścił