Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, SaDo1234 napisał(a):

Dla świętego spokoju spojrzę jeszcze jutro rano jak kocioł będzie po postoju chłodniejszy co tam się urodziło i czy spieków nie ma

No to dziś rano jest tak jak na obrazku - palnik wygląda OK, natomiast w popielniku masakra...kawałki spieka, kasza zamiast mączki. Ewidentnie jeżeli serwisant nic w ustawieniach nie zmieni - to modlić się aby ten pellet spalić i trzeba się z olczykiem albo holzexportem poznać bliżej.

@Boguś66 - masz rację jak kocioł będzie ustawiony poprawnie to nie ma co go przestawiać - ewentualnie częściej sprawdzać czy spieków nie ma.

ALE odkryłem ciekawostkę - mam wrażenie że w workach jest trochę więcej pyłu niż wcześniej - te worki są z dołu palety na której przyjechały i czytałem na tym forum, że czasami tak bywa, że dziwnym trafem te z dołu palety są gorszej jakości.

WhatsApp Image 2024-12-04 at 12.15.49.jpeg

WhatsApp Image 2024-12-04 at 12.15.52.jpeg

Opublikowano
2 godziny temu, SaDo1234 napisał(a):

@Boguś66 - masz rację jak kocioł będzie ustawiony poprawnie to nie ma co go przestawiać - ewentualnie częściej sprawdzać czy spieków nie ma.

ALE odkryłem ciekawostkę - mam wrażenie że w workach jest trochę więcej pyłu niż wcześniej - te worki są z dołu palety na której przyjechały i czytałem na tym forum, że czasami tak bywa, że dziwnym trafem te z dołu palety są gorszej jakości.

Jestes w tym samym miejscu co ja gdy walczyłem z "dziwnymi" workami Barlinka (na dnie palety co chyba nie jest pojedynczym przypadkiem ), tez wtedy pytałem czy ustawia się kocioł pod pellet? Serwisant mówi ze nie ma czegoś takiego, kocioł jest ustawiony optymalnie do swojej budowy, inna sprawa ze my Polacy często wiemy lepiej jak być powinno albo kieruje nami przesadna oszczędność. Jak pisałem wcześniej były u mnie z różnych źródeł/firm pellety i nie było żadnych kłopotów z tego powodu.

Oczyść zasobnik z pelletu, serwisant niech sprawdzi ustawienia i nadsyp Olczyka czy Lavy, Odpal kocioł i będziesz wiedział nazajutrz kto był winien. 

PS niech gość zajrzy do wymiennika, mój był zaklejony jakimś dodatkiem do pelletu.

Opublikowano

Nie chce prowadzić tu żadnej kryptoreklamy firmy, ale znajomy w kotle Kostrzewa przerabiał różne pellety i obecnie chwali "Wrona" (pewnie dopóki się nie zepsuje jakość). Jasny, czysty, nie pyli, spalił od września kilkadziesiąt worków i mówi że wreszcie nic mu się nie zapycha i brak spieków.

15_14_32_20200920_134154_scaled_e1668160162713_pxjt5zdusfx48i8hqz7bytdn9msq6lb58wtfse03k0.jpg.1062c3515bdf892f2b4901ee931c65c2.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Każdy sprawdzony i dobry pellet dziś na wage złota.

Jak tak spojrzeć na stronie https://pellet4future.com/pellet-drzewny

na kraj pochodzenia pelletu (szacun dla sklepu że tak informuje!) a jest tego troche i nie ma pewności co do jakości towaru ze wschodu nie objętych normą EU.

jest nawet z Indonezji ..... to ile on tam kosztował ze opłacało się go sprowadzić z tak daleka z szansą na zysk importera?

A swoją drogą .. teraz, gdy opadły liście z drzew widać jaka jest przecinka w lasach Piasnicy. ehh....